Kalendorius

ĮVYKIAI:
Visuotinės Bažnyčios, Lietuvos, dalyvauja vyskupas, arkivyskupijos, tarnybos, centro, grupės.


2013 m. balandžio 26 d., penktadienis

Kauno „Saulės“ gimnazija švenčia įsteigimo 90-metį ir pastato 100-metį
KUR: Kaunas

12 val. Paminklinėje Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius SJ ir kunigai, baigę „Saulės“ gimnaziją ar dirbę joje, aukoja šv. Mišias už mirusius, buvusius ir dabartinius gimnazijos bendruomenės narius.

13 val. gimnazijoje – registracija, parodos lankymas, pokalbiai prie arbatos puodelio. Gimnazijoje veiks paroda „Kauno „Saulės“ gimnazijos istorijos raida po „Saulės“ rūmų skliautais.

14 val. rengiama jubiliejinė iškilmė gimnazijos aktų salėje.

--------

„2013 metai – „Saulės“ rūmų jubiliejiniai metai: švenčiame pastato šimtmetį ir gimnazijos įsteigimo devyniasdešimtmetį. Švęsti tokias garbingas sukaktis – didelė mūsų kartos atsakomybė, džiaugsmas ir įsipareigojimas. „Saulės“ rūmų istorija – Lietuvos kultūros ir švietimo istorijos atspindys. <...>

Su „Saulės“ vardu susijęs ilgas Lietuvos švietimo, kultūros, pedagogikos kelias. „Saulės“ vardas minimas jau nuo 1906 metų. - tada buvo įkurta „Saulės“ draugija, kurios vienas iš pagrindinių tikslų buvo rengti mokytojus lietuviškoms mokykloms. Dar iki gimnazijos įkūrimo „Saulės“ namuose veikė Mokytojų kursai, kuriems vadovavo žinomas pedagogas J. Vokietaitis, lietuvių kalbą dėstė įžymūs kultūros veikėjai J. Balčikonis, S. Kymantaitė-Čiurlionienė.

1914 m. prasidėjus karui, kursai evakuoti į Voronežą, kur tapo visoj Rusijoj gyvenusių lietuvių mokytojų veiklos branduoliu.

1918 m. kursams grįžus į Kauną, jų pagrindu sukurta „Saulės“ mokytojų seminarija, kuri 1923 m. perorganizuota į mergaičių progimnaziją, o 1926 m. įteisinta kaip valstybinė mokykla. Nuo 1930 m. gimnaziją pavesta globoti Šv. Kazimiero kongregacijos seserims <...>“

Išsamų „Saulės“ gimnazijos direktorės Aldonos Sellienės pranešimą apie jubiliejų ir programą žr. čia >>