Šiluvoje ketinama įamžinti režisieriaus Eimunto Nekrošiaus atminimą
Paskelbta: 2022-05-28 11:06:57

Nuotr. – Giedriaus Germanavičiaus, iš meno bienalės Šiluvoje fotografo Dmitrijaus Matvejevo parodos (2018)

Šiluvišio, garsinusio pasaulyje Lietuvos vardą, režisieriaus Eimunto Nekrošiaus atminimui įamžinti Šiluvoje, Jono Pauliaus II aikštėje, kur režisierius atvykęs prisėsdavo pamąstyti, planuojama pastatyti skulptūrą – bronzinę kėdę bei atminimo lentą. Šioje aikštėje 2017–2020 m. vykdavo jo režisuoti teatro ,,Meno fortas“ spektakliai, sutraukdavę šimtus žiūrovų.

„Svarbu, jog įamžinama tarsi pratęsiant paties maestro kūrybą, atskleidžiant jo asmenybei svarbią Šiluvos vietovę. Šią kėdę režisierius parsivežė iš savo tėvo namų ir ji tapo daugelio spektaklių rekvizitu. Ką jau kalbėti apie tai, kiek teatro šedevrų gimė mąstant ant tėvo kėdės, iš Šiluvos keliavusios į Vilnių bei po visą pasaulį. Metas režisieriui būti įvertintam ne tik užsienyje, tačiau savo gimtinėje, savo Šiluvoje“, – sako organizatoriai – Raseinių rajono kultūros centras, Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo parapija, VšĮ Šiluvos piligrimų centras, Šiluvos seniūnija ir visi, kuriems yra svarbu atskleisti Šiluvos unikalumą bei Eimunto Nekrošiaus genialumą ir kurie ėmėsi iniciatyvos – unikalios skulptūros sukūrimo bei pastatymo pagrindinėje vietoje, kur maestro, drauge su tūkstantine minia stebėdavo savo spektaklius Šiluvoje.

Šiuo metu yra surastas menininkas, kuris išlies skulptūrą bei ją integruos aikštės audinyje, – skulptorius Sergejus Plotnikovas.

Reikalinga suma prasmingai bei ilgalaikei idėjai įgyvendinti – 8 tūkst. eurų.

Organizatoriai prašo kiekvieno neabejingo maestro Eimunto Nekrošiaus kūrybai, kiekvieno mylinčio Šiluvą arba matančio prasmę kūrybiniame procese paremti skulptūros pastatymą malda bei tiksline auka.

Už visus aukotojus skulptūros – kėdės pristatymo dieną liepos 8-ąją bus aukojamos šv. Mišios Šiluvos bazilikoje.

Aukoti galima parapijos sąskaitoje, įrašant AUKA SKULPTŪRAI. Šiluvos Švč. M. Marijos Gimimo parapija, įm. k. 191251020, Bankas – Raseinių kredito unija, sąskaita - LT505013900014000612

Taip pat galima aukoti ir grynais pinigais, perduodant parapijos klebonui kunigui Erastui Murauskui, vikarui kunigui Robertui Urbonavičiui arba Šiluvos kultūrinių renginių organizatorei Birutei Greicienei.

Parengta pagal VšĮ Šiluvos piligrimų centro informaciją

 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune