Lietuvių ir ukrainiečių brolystė Šeimų dieną: nuo koncerto ant Prisikėlimo bazilikos stogo iki šventinių pietų arkivyskupijos kiemelyje (2022 05 15)
Paskelbta: 2022-05-17 08:06:40

Nuotraukos – Ramvydo Romankevičiaus ir Marijos Giedraitytės

Laiminant dangui, lydint saulės spinduliams, gegužės 15 d. nuaidėjo renginys „Šeima – stiprybės šaltinis“. Kartu švęsti tarptautinės Šeimos dienos susirinko ukrainiečių šeimos ir lietuviai, jas priglaudusieji. Visus draugėn sukvietė Kauno arkivyskupijos Šeimos centras ir Pašaukimų sielovados komanda.

Iš pradžių svečiai pakviesti ant Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos stogo. Nuostabų miesto grožį atidengiančioje terasoje buvo iškilmingai atidarytas renginys „Šeima – stiprybės šaltinis“. Renginio metu koncertavo Kauno Aleksandro Kačanausko muzikos mokyklos vokalinis ansamblis „LDO“ (vadovė Jūratė Miliauskaitė), padovanojęs lietuvių ir ukrainiečių liaudies dainų. Susirinkusiuosius laimino ir popiežiaus Pranciškaus mintimis apie krikščioniškąjį pašaukimą dalinosi kunigas Liutauras Vilėniškis.

„Visi esame tarsi mozaikos gabalėliai, kurie gražūs kiekvienas atskirai, tačiau tik kartu sudarome paveikslą. Kiekvienas iš mūsų šviečiame kaip žvaigždė Dievo širdyje ir visatos skliaute, tačiau esame pašaukti kurti žvaigždynus, kurie orientuotų ir apšviestų žmonijos kelią, pradedant aplinka, kurioje gyvename. Toks yra Bažnyčios slėpinys: skirtybių sambūvyje Bažnyčia yra ženklas ir įrankis, rodantis į ką kviečiama visa žmonija“, – sakė kun. L. Vilėniškis.

Renginį vedė Lina Šumauskienė ir Kristina Dapkutė, vertėjavo Viktor F.

Po oficialaus renginio atidarymo dalyviai patraukė į ekskursijas. Buvo siūlomi 2 maršrutai. Pirmasis supažindino su Kauno gatvės menu (gidas Vykintas Gervė). Be to, Kauno arkivyskupijos Jaunimo centro kiemelyje šio maršruto dalyviai stebėjo šokių studijos „Gamers“ pasirodymą (treneris Rokas Liupševičius). Antrasis nuvedė į Kauno Šv. Mikalojaus bažnyčią ir benediktinių vienuolyną (ekskursiją vedė sesuo Gabrielė Aušra Vasiliauskaitė OSB).

Dalyvius iš tolo buvo galima atpažinti iš mėlynų ir geltonų balionų bei saulėgrąžų žiedų.

Įdomu, kad visi ekskursijų dalyviai susitiko Šv. Gertrūdos bažnyčioje ir uždegė žvakes Žvakių šventovėje. Po trumpos rimties minutės ir asmeninės maldos vaišintasi užkandžiais saulėkaitoje.

 

Po to susirinkusieji žygiavo į Kauno arkivyskupijos konferencijų salę ir vėl galėjo pasirinkti: 14 val. dalis šeimų patraukė į Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčią švęsti sekmadienio šv. Mišių, kiti keliavo į Taizé pamaldas Jono Pauliaus II piligrimų centre. Jauniausi dalyviai ir juos atlydėję suaugusieji dalyvavo edukacijose: interaktyviame žaidime „Knygos kelias“ (vadovės – Kauno apskrities viešosios bibliotekos restauratorė Odeta Pranckevičienė ir bibliotekininkė Ala Volkova) ir pynė apyrankes (vadovė – tradicinių amatų meistrė Vilija Ratautienė).

Galiausiai visi susitiko Kauno arkivyskupijos Šeimos centro kiemelyje, kur laukė kugelio puota. Į ją, beje, buvo pakviesti visi dalyvavusieji Šv. Jurgio Kankinio bažnyčios Graikų apeigų katalikų liturgijoje (ukrainiečių kalba).

Įspūdingą, giedros bendrystės kupiną renginį užbaigė Ukrainos ir Lietuvos himnų giedojimas.

Skirmantė Javaitytė

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune