Unikali paroda Šiluvoje: pristatomos naujai rengiamo Mišiolo lietuvių kalba iliustracijos (2021 09 12)
Paskelbta: 2021-09-13 10:44:50

Nuotraukos – Giedriaus Germanavičiaus, Juozo Kamensko (4)

Pagrindinę Šiluvos atlaidų dieną, rugsėjo 12-ąją, Šiluvos piligrimų centre vyko parodos „15 iliustracijų Romos mišiolui lietuvių kalba“ atidarymas. Šiuo metu Lietuvos Vyskupų Konferencijos Liturgijos komisija rengia naują Romos Mišiolą lietuvių kalba, kuriame bus ir dar niekada nerodytos visuomenei penkiolika iliustracijų.

Tai bus pirmasis Mišiolas, kurio iliustracijas sukūrė Lietuvos dailininkas, ikonografijos ištakų ieškojęs ne tik Vakarų Europos krikščioniškame mene, bet ir Lietuvos katalikų bažnyčiose esančiuose dailės kūriniuose.

Atidaryme dalyvavo arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ, iliustracijų autorius grafikas, dizaineris, Vilniaus dailės akademijos profesorius Rolandas Rimkūnas, menininkė ir menotyrininkė dr. Jurgita Kristina Pačkauskienė ir grafikas Vilniaus Dailės akademijos dėstytojas ir Kauno dailės mokyklos mokytojas Evaldas Mikalauskis.

Susidomėjusiems šia neeiline paroda ir įvykiu bei užsukusiems po iškilmių aikštėje į Piligrimų centrą arkivyskupas Lionginas Virbalas paaiškino, kas yra Romos Mišiolas, kaip vyksta naujo vertimo lietuvių kalba procesas, kaip Lietuvos Vyskupų Konferencijos Liturgijos komisija apsprendžia kriterijus iliustracijoms, kurios skirtos įkvėpti kunigams šv. Mišių maldoje.

Liturgijos komisiją konsultavusi dr. Jurgita Kristina Pačkauskienė pabrėžė šio pirmą kartą Lietuvos Bažnyčios istorijoje vykusio kūrybinio proceso niuansus. Būtent ši menotyrininkė į kūrybinį procesą įtraukė grafiką Evaldą Mikalauskį, kuris pasidalijo savo patirtimi projekte bei lydėjo jo rekomenduotą kruopščiai dirbantį, grafiką Rolandą Rimkūną. Menotyrininkė dr. Jurgita Kristina Pačkauskienė pasidalijo ir savo asmenine dvasine patirtimi, stebint grafiko Rolando kūrybinį virsmą šešių mėnesių intensyviame darbe. Vis dėlto didžiausias intelektualinis indėlis kūrybiniame procese buvo paties autoriaus.

Profesorius Rolandas Rimkūnas pasidalijo įkvėpimo šaltiniais, pakomentavo tam tikrų kūrinių paieškas ir patirtis, jų techninį sprendimą bei savo nuostata šio kūrybinio proceso atžvilgiu. Kaip autorius teigia, ,,norėjau, kad kūriniuose manęs nebūtų, kad kiek įmanoma „menininko ego“ ištirptų tokiame atsakingame ir istoriniame užsakyme“.

Parodą Šiluvos piligrimų centre bus galima pamatyti iki lapkričio 13 d.

Dr. Jurgitos Kristinos Pačkauskienės platesni komentarai apie Romos Mišiolo koncepciją bei svarbą LRT Mažosios studjos laidoje, klausyti čia >>  

antra dalis >>  

Šiluvos piligrimų centro informacija

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune