Trečiadienio maldoje su mokytojais ir mokiniais paminėtos Holokausto aukos (2021 11 24)
Paskelbta: 2021-11-25 10:48:00

Nuotraukos – stop kadrai

 „Svarbiausia yra Jėzus, Jo asmuo ir draugystė su Juo. Tada įmanoma nieko nebijoti, daug ką prarasti, jei Jėzus savas ir svarbus“, – sakė kunigas Artūras Kazlauskas lapkričio 24-osios trečiadienį Kauno arkikatedroje, kur sveikino arkivyskupo kvietimu į maldos vakarą susirinkusius ar stebinčius tiesioginę transliaciją katechetus, mokytojus.

Sveikinimas buvo skirtas ir jaunimui – į Švč. Sakramento adoraciją ir šv. Mišias drauge melstis kai kurie mokytojai pasikvietė ir savo mokinius: vėlyvą vakarą arkikatedroje jų buvo netikėtai gausiai susirinkusių.

Lietuvoje minint Holokausto aukas – prieš 80 metų 1941-aisiais lapkritį Kauno XI forte nužudytus 5 tūkst. žydus, kurie buvo atgabenti iš Vokietijos, Austrijos bei Lenkijos, taip pat čia nužudytus 9200 žydų iš 27 tūkst. buvusių Vilijampolės gete, šiose šv. Mišiose melsta Dievo gailestingumo ir kad tokie kraugeriški aktai daugiau nebepasikartotų. 

Šią dieną Bažnyčia minėjo šventuosius Vietnamo kankinius. Homilijoje kunigas A. Kazlauskas atkreipė dėmesį, jog krikščionys nuo pat krikščionybės pradžios šioje šalyje – XVI amžiaus – nesijautė saugūs. Per 300 metų Vietname nužudyta 130 tūkst. krikščionių, o net 117 jų paskelbti šventaisiais – iš jų daugiau kaip pusė pasauliečių (karių, medikų, šeimos tėvų ir viena motina).

Teigiama, jog ir Europoje krikščionybė yra labiausiai nemėgstama ir persekiojama religija – dėl Jėzaus vardo ir Jo Asmens. Tačiau visa gali ištverti tie, kam brangus Jėzaus vardas.

Girdėtame skaitinyje iš Danielio knygos (Dan 1, 5–28) kunigas Artūras atkreipė dėmesį į užrašą, kurio nesugebėjo perskaityti karalius Belšazaras, tačiau tai sugebėjo padaryti vienas iš Judo tremtinių jaunuolis Danielis.

„Mieli mokytojai, prisidėkite prie to, kad jaunimas sugebėtų skaityti laiko ženklus, kuriais Dievas kalbina šiandien“, – sakė kunigas Artūras Kazlauskas.

Visuotiniais maldavimais, be kitų, tą vakarą buvo meldžiamasi už ugdymo įstaigų vadovus, mokytojus, kad jie sugebėtų perduoti krikščioniškas vertybes, drąsiai skelbtų Dievo karalystę. Melstasi už jaunimą, kad Dievas kalbintų jaunas širdis ir jos atsilieptų.

Trečiadienio maldos vakarai su katechezėmis bus tęsiami arkikatedroje ir adventiniu metu. Gruodžio 1 d. vakaras skiriamas jaunimui >> 

 

 Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

Kūrėjas mus kalbina į savo bendrystę, skatina domėtis kitu žmogumi ir bendruoju gėriu. Esame kviečiami atsiliepti į Dievo kalbinimą, į tą švelnų ir kartu tvirtą balsą. Mums reikalingas konkretus ir aiškus apsisprendimas priimti Dievą į savo širdį ir leistis Jo vedamiems.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune