Metinė Carito konferencija: „išversti“ Evangeliją į meilės kalbą (2022 09 30)
Paskelbta: 2022-10-03 17:52:39

Nuotraukos – arkivyskupijos Carito

Rugsėjo 30 d. Kauno arkivyskupijos Carito bendradarbiai ir savanoriai rinkosi į metinę Carito konferenciją. Šiais metais, kaip ir pernai, apsispręsta konferenciją organizuoti rudenį, tokiu būdu pažymint veiklos sezono pradžią.

Konferencija pradėta šventomis Mišiomis, kurioms Švč. Trejybės (seminarijos) bažnyčioje vadovavo Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas, koncelebravo Raseinių ir Kėdainių dekanatų dekanai kunigai Vytautis Paukštis ir Norbertas Martinkus, Kauno Kristaus Prisikėlimo ir Švč. Jėzaus Širdies (Šančių) parapijų klebonai kunigai Kęstutis Rugevičius ir Audrius Mikitiukas bei Kauno kunigų seminarijos rektorius kunigas Ramūnas Norkus. Drauge meldėsi ir konferencijoje dalyvavo beveik 60 Carito bendradarbių ir savanorių iš Kauno arkivyskupijos dekanatų bei Carito centro programų.

Arkivyskupas Kęstutis dėkojo susirinkusiems karitiečiams už ištvermingą tarnystę savo bendruomenių vargstantiems ir pagalbą migrantams bei pabėgėliams, nesvarbu, iš kokios šalies jie būtų atvykę.

Homilijoje arkivyskupas atkreipė dėmesį į senovės ir šių laikų žmogui rūpimą kančios klausimą. Neretai su kančia siejama ko nors stoka ar trūkumas gali padidinti jautrumą Dievo klausimui, savo asmeninio trapumo ir ribotumo supratimą. Žvelgdami į Jėzaus siūlomą atsakymą turėtume suprasti, kad kančios akivaizdoje lemia ne teoriniai pamąstymai, bet konkretūs meilės veiksmai, tokie kaip ligonio pagydymas, duonos padauginimas, atskirtųjų grąžinimas į bendruomenę, net gyvybės atidavimas. Todėl ir mes turime spręsti kančios problemą ją mažindami, o kur nepajėgiame, ją priimdami taip, kaip Viešpats ją priėmė ant kryžiaus.

Homilijos pabaigoje minėdamas Šventojo Rašto vertėją šventąjį Jeronimą arkivyskupas akcentavo, kad Carito uždavinys yra „išversti“ Evangeliją į meilės kalbą, suprantamą visiems žmonėms.

Po šv. Mišių konferencijos dalyviai susirinko arkivyskupijos konferencijų salėje. Pirmoji valanda buvo skirta Sinodinio kelio Kauno arkivyskupijoje ir Carito vaidmens jame refleksijai. Mintimis dalijosi ir diskutavo arkivyskupas Kęstutis Kėvalas, kuris yra ir arkivyskupijos Carito pirmininkas, Kauno arkivyskupijos Sinodinio kelio koordinacinės darbo grupės narė Renata Dubauskė ir Kauno arkivyskupijos Carito direktorius Arūnas Kučikas.

Pokalbyje, kurį moderavo Kauno arkivyskupijos Carito direktoriaus pavaduotoja Milita Žičkutė-Lindžienė, vyravo mintis, kad Caritas yra ne socialinė veikla „prie Bažnyčios“, bet integrali Bažnyčios misijos dalis. Todėl Caritas turi veikti ne atskirai, bet keliauti kartu su tikinčiųjų bendruomene, kreipti jos žvilgsnį į silpniausiųjų poreikius, telkti ją bendruomeniniam tikėjimo liudijimui konkrečiais artimo meilės darbais.

Vėliau konferencijos dalyviai skirstėsi į darbo grupes, kuriose aptarė įgytą pastarųjų metų veiklos patirtį, ieškojo geriausių būdų pakviesti ir įtraukti į veiklą savanorius, diskutavo apie veiklos bendruomenėse sritis, kuriose Caritas galėtų prasmingai veikti.

Teminės dalies pabaigoje Carito direktorius A. Kučikas trumpai apžvelgė praėjusių ir ateinančių metų svarbiausius organizacijos veiklos iššūkius bei akcentus. Prioritetinėmis artimiausio laikotarpio Carito veiklos Kauno arkivyskupijoje sritimis pranešėjas įvardijo tolesnį dekanatų Carito stiprinimą, Kauno miestų parapijų Carito tinklo atnaujinimą,  socialinių programų vaikams ir šeimoms, nuteistiesiams, benamystę išgyvenusiems tapatybės ir kokybės stiprinimą bei humanitarinės pagalbos teikimą karo pabėgėliams ir migrantams.

Metinė konferencija baigta bendra agape, pasivaišinimu ir pabendravimu Kauno kunigų seminarijoje. Esame dėkingi seminarijos vadovybei už keletą pastarųjų metų besitęsiantį bendradarbiavimą.

Kauno arkivyskupijos Caritas

 

Ganytojo žodis

Kūrėjas mus kalbina į savo bendrystę, skatina domėtis kitu žmogumi ir bendruoju gėriu. Esame kviečiami atsiliepti į Dievo kalbinimą, į tą švelnų ir kartu tvirtą balsą. Mums reikalingas konkretus ir aiškus apsisprendimas priimti Dievą į savo širdį ir leistis Jo vedamiems.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune