LSMU paminėta Šv. Apolonijos, odontologų globėjos, diena (2011 02 09)
Paskelbta: 2011-02-11 08:47:22

Vasario 9-oji – visame pasaulyje švenčiama Šv. Apolonijos, odontologų globėjos, diena. Lietuvos sveikatos mokslų universitete Odontologijos fakulteto studentų iniciatyva surengtame minėjime buvo įteiktos nominacijos studentams, apdovanoti mėgstamiausi dėstytojai. 

LSMU kapelionas kun. Artūras Kazlauskas priminė krikščionių persekiojimo ir šv. Apolonijos istoriją bei atkreipė dėmesį, kad turime priimti tą ramybę, kurią duoda Jėzus iš Nazareto. „Kas rimtai priima Jėzaus žinią, tas rimtai priima gyvenimo pakeitimo galimybę. Krikščionybė yra visaverčių ir pilnakraujų žmonių gyvenimo būdas. Linkiu, kad šv. Apolonijos užtariami visi pajėgtume kasdien gyventi tą visaavertį krikščionišką gyvenimą“, – kalbėjo kapelionas.

Meninėje programoje nuskambėjo du klasikinės muzikos kuriniai, kuriuos fortepijonu ir violončele atliko LSMU pirmakursiai. Šoko LSMU tautinių šokių ansamblis „Ave vita“. Salė buvo papuošta trijų mokyklų moksleivių piešiniais, pateiktais piešinių konkursui „Šv. Apolonija – odontologų globėja“. Renginį vainikavo krikščioniško repo koncertas – kunigas Kastytis Šulčius su grupe Juoda balta“.

Vis dažniau vasario 9 dieną tenka girdėti palinkėjimą: „Tegloboja jus šventoji Apolonija vardan to, kad jos globą pajustų ir jūsų pacientai.“ Šv. Apolonija – III amžiuje gyvenusi mergelė kankinė, nukankinta dėl tikėjimo į Kristų išraunant visus dantis. Ilgą laiką ji buvo dantų skausmą kenčiančiųjų globėja, tačiau XVIII a. garsaus prancūzų chirurgo odontologo P. Fušaro, daugelio vadinamu mokslinės odontologijos tėvu, dėka tapo ir odontologų globėja. P. Fušaras gyveno vadinamosios odontologinės revoliucijos laikais, kai buvo pereinama nuo dantų šalinimo principo prie jų atkūrimo ir gydymo.

Svetlana Adler-Mikulėnienė,
LSMU akademinės sielovados koordinatorė
Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune