„Rachelės vynuogyno“ rekolekcijos Kaune (2014 04 04–06)
Paskelbta: 2014-04-11 13:20:46

Balandžio 4-6 d. Pranciškonų vienuolyne vyko „Rachelės vynuogyno“ rekolekcijos, skirtos moterims, taip pat ir vyrams, kenčiantiems dėl aborto, persileidimo padarinių ar išgyvenantiems kūdikio netektį. Penktadienio vakarą „Domus Pacis“ svečių namuose apsistoję dalyviai buvo pakviesti žengti naujo gyvenimo su Dievu link. Jauki aplinka, rekolekcijų vedėjų nuoširdumas ir globa, kunigo palydėjimas leido atsiverti ir dalytis savo skaudžia patirtimi. Rekolekcijose talkino Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės kapelionas kunigas Arnoldas Smalstys ir 6-ių savanorių komanda.

Keletas dalyvių atsiliepimų:
„Prasmingiausia man pasirodė tai, kad Jėzus gydė mus kitų pagalba...Tai taip nedrąsu, nes pasauly ne kartą patyrėm akmenų krušą ir išmokom užsibarikaduoti.“
„Labai intensyvus laikas, bet nuostabus Dievo veikimo ir jo malonaus-švelnaus prisilietimo pilnas. Dėkoju Viešpačiui, kad tai daroma ir yra tokia galimybė. Ačiū visiems patarnavusiems. Jutau ir asmeniškai išgyvenau, kaip Viešpats pasilenkė prie mano širdies.“
„Daug tikėjausi iš šių rekolekcijų, bet rezultatai pranoko lūkesčius. Dar nežinau, kaip tai atsilieps mano ateičiai, bet tikiu, kad bus geriau. Viliuos, kad pagerės mano santykiai su vaikais – ypač su sūnumi.“
„Labai prasmingos visos detalės. Kiekvienam susitikimui vis nauji elementai akiai, ausiai, lytėjimui, ragavimui, t. y. visiems pojūčiams. Tai padeda širdžiai ir protui atsiverti.“
„Labai apmąstyta, „sustyguota“ visa programa. Begalinis vadovų rūpestingumas, meilė, aukojimasis dėl mūsų.“
„Dėkoju Dievui ir komandai. Tai buvo dvasinė operacija, kurios man taip reikėjo.“

--------------

Apie „Rachelės vynuogyno“ rekolekcijas kalbamės su viena iš šių rekolekcijų iniciatorių, Kauno arkivyskupijos Šeimos centro Krizinio nėštumo programos koordinatore Aušra Bačėne.

Kaune „Rachelės vynuogyno“ rekolekcijos organizuotos antrą kartą. Iš kur kilo ši iniciatyva ir kas paskatino imtis tokios tarnystės?
Nuo 1998 m. Kauno Šeimos centre veikia Krizinio nėštumo programa, teikianti pagalbą moterims/šeimoms, išgyvenančioms krizę dėl nėštumo, aborto ar persileidimo. Kasmet suteikiama apie 200 individualių konsultacijų. Šeimos centre mokymus vedusi Margaret (Anglija) paskatino Šeimos centro socialinius darbuotojus vesti grupes moterims, patyrusioms abortą/persileidimą. Tačiau pasirodė, kad dalyvėms per sunku išbūti skausme 10 kassavaitinių susitikimų. Iniciatyvių žmonių grupė iš Kauno ir Vilniaus pradėjo burtis ir ieškoti kitos metodikos, galinčios padėti žmonėms, patyrusiems aborto traumą. Gavus paramą iš Lietuvių katalikų religinės šalpos, išversta „Rachelės vynuogyno“ rekolekcijų savaitgalinė programa, sukurta psichologijos daktarės Theresos Karminski Burke. Dalis iniciatyvinės grupės narių važiavo į Austriją ir Airiją, kur asmeniškai dalyvavo šiose rekolekcijose. Taigi 2012 m. rudenį Vilniuje startavo pirmosios „Rachelės vynuogyno“ rekolekcijos Lietuvoje, kurioms vadovavo jungtinė Vilniaus ir Kauno komanda. 2013 m. šios rekolekcijos pradėtos organizuoti ir Kauno mieste.

Kaip vyksta „Rachelės vynuogyno“ rekolekcijos?
Nedidelėje grupėje, kurią lydi kunigas ir pasirengusių vadovų komanda, sukuriama saugi ir patikima aplinka, leidžianti išreikšti (išverkti ir iškalbėti) savo skausmą. Dalyviai palydimi gedėjimo procese. Naudojami įvairūs metodai: kognityvinės terapijos elementai, Šventojo. Rašto ištraukos, grupinis darbas. Paliečiamos fizinės, psichinės ir dvasinės sritys. Programos metu dalyviai susitinka su Dievu pačiose sudėtingiausiose mirties, traumos, praradimo situacijose. Rekolekcijų tikslas – atsisveikinti su praeitimi ir žengti naujo gyvenimo link.

Neretai moterys sako: „Negaliu sau atleisti“...
Yra daug faktorių, nulemiančių, kad moterys pasirenka abortą. Neretai tai yra vidinių problemų padarinys. Tačiau ir mes patys turime sąžiningai sau atsakyti: ar moterys pajunta mūsų palaikymą, meilę, padrąsinimą nėštumo metu? Kokia pagalba jai suteikiama? Svarbus gijimo žingsnis, kad moteris nustotų neigti, pripažintų skaudžią tiesą. Rekolekcijos siekia moteriai padėti susitaikyti, atleisti sau, gydytojams, visuomenei ir atsiverti Dievo meilei.

Kur Kaune galima kreiptis abortą patyrusioms moterims/šeimoms? Kaip dažnai organizuojamos „Rachelės vynuogyno“ rekolekcijos?
Kaune „Rachelės vynuogyno“ rekolekcijos organizuojamos 2 kartus per metus. Individualios konsultacijos teikiamos Kauno arkivyskupijos Šeimos centre tel.  (37) 321 122, el. p. laukimas@lcn.lt arba ausra.konsult@gmail.com


Jūratė Lenkuvienė,
Kauno arkivyskupijos Šeimos centro direktorė

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune