Sužadėtinių rengėjų mokymai arkivyskupijos Šeimos centre (2017 11 17–18)
Paskelbta: 2017-11-22 17:59:18

 

Lapkričio 17–18 d. arkivyskupijos Šeimos centre vyko sužadėtinių rengėjų mokymai. Penktadienio vakarą susirinkusias sutuoktinių poras iš Kauno miesto parapijų ir arkivyskupijos dekanatų pasveikino Kauno I dekanato vadovė, Sužadėtinių programos koordinatorė Giedrė Aukščiūnienė. Po bendros maldos ji pristatė Šeimos centro veiklas, Sužadėtinių rengimo Santuokos sakramentui programą ir jos tikslus.

Mokymus vedė Lietuvos šeimos centro direktorė Dalia Lukėnienė. Ji supažindino  su atnaujinta sužadėtinių rengimo Santuokai programos metodika ir aptarė temą „Meilė – Santuokos duona ir vynas“. Dalyviai atliko vertybes atskleidžiančius pratimus, susipažino su „Meilės žemėlapiu“, gilinosi į Šventojo Tėvo Pranciškaus posinodinio apaštališkojo paraginimo Amoris Laetitia mintis.

Šeštadienį D. Lukėnienė pristatė temą „Bendravimas ir bendrystė“. „Sunkumai nėra skyrybų priežastis. Žmonėms, kurie nuo vaikystės mokėsi spręsti situacijas, bus lengviau jas spręsti ir šeimoje, bei atvirkščiai. Meilė moko, kad kiekvienas daro tiek, kiek gali, o kitas daro tiek, kiek jis gali. Šeimos gyvenime nėra nuolat viskas per pusę“, – kalbėjo lektorė. Mokymų dalyviai aptarė sužadėtinių susitikimams parengtus vaizdo įrašus, kuriuose savo liudijimais dalijasi sutuoktinių poros. Ketvirtą temą „Atleisti ir švęsti“ susirinkusieji pradėjo skaitiniu iš Evangelijos pagal Luką apie Sūnaus palaidūno palyginimą. Po to diskutavo apie jausmus, apie jų reiškimą, apie tai, kada pykstant prasideda nuodėmė. Anot šv. Tomo Akviniečio, pykti ant asmens, kuris to nusipelno dėl rimtų priežasčių, ir pakankamai ilgai yra dorybė. Taigi turėtume nebijoti kylančių jausmų, juos pripažinti, suprasti ir mokytis tinkamai išreikšti. Supratimas, jog akis už akį – tai vaikiškas ir nebrandus atleidimas. Brandus atleidimas yra dėl kažko: santykių, šeimos, harmonijos, ir to mes mokomės visą gyvenimą.

Sutuoktinių poros šiuose mokymuose ne tik įgijo teorinių žinių, atliko praktines užduotis, bet ir turėjo galimybę diskutuoti, kalbėtis, geriau pažinti vienas kitą ir taip stiprinti savo Santuoką.

N. B. Šie mokymai bus pakartotinai vedami sutuoktinių poroms, kurios šį kartą dalyvauti negalėjo. Daugiau informacijos tel 8 37 207 598.

Kauno I dekanato Šeimos centro informacija

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune