Sužadėtinių rengėjų mokymuose – krikščioniška lytiškumo samprata (2018 02 23–24)
Paskelbta: 2018-02-28 18:27:54

Vasario 23–24 d. būsimi sužadėtinių rengėjai rinkosi Šeimos centre jau į trečiąjį seminarą, kuris buvo skirtas temai „Krikščioniškas požiūris į lytiškumą“. Pirmąją mokymų dieną dalyviai klausėsi kardinolo Audriaus Juozo Bačkio pranešimo, o šeštadienį savo žinias ir praktinius įgūdžius gilino kartu su doc. dr. Nijole Liobikiene. Dalyviai atvyko iš Kauno I, Kauno II, Jonavos, Raseinių ir Kėdainių dekanatų.

Lektorė pristatė žinomos psichoterapeutės V. Satir modelį, pagal kurį nagrinėjo vyrų ir moterų panašumus bei skirtumus, kalbėjo apie tarpusavio ryšį bei svarbą geriau pažinti save bei kitą kitokį. „Jeigu aš save priimu, tada gerbiu, ir nekyla poreikis kovoti dėl skirtumų. Nereikia įrodinėti savo lytiškumo, bet reikia juo gyventi“, – sakė N. Liobikienė, rekomenduodama perskaityti ir garsaus sociologo Zygmunto Baumano knygą „Likvidi meilė: apie žmonių ryšių trapumą“. Joje atskleidžiama, kaip žmogus buvo suskaldytas ir jo seksualumas atskirtas nuo vaisingumo. To pasekmė, kad jis tapo vartojimo objektu. 

Seminare taip pat nagrinėtos Šventojo Rašto ištraukos, kalbančios apie seksualumą ir lytiškumą. „Santykis yra kaip augalas, kuriam reikia nuolatinio dėmesio. Du žmonės sukurdami šeimą tampa vienas kitam svarbiausi, tad nereiktų moterims pamiršti vilioti savo vyrą, o vyrams būti patraukliems savo žmonoms“, – sakė lektorė. Šiandieninis kontekstas nėra palankus šeimai. Kad šeima išliktų tvirta, jai reikia į kažką atsiremti, o tai puikiai atlieka įvairios katalikiškos šeimų bendruomenės. Seksualinio, arba intymaus, ryšio kūrimas, kaip ir meilė, yra procesas. Viso seminaro metu N. Liobikienė atsakė į gausius ir atvirus dalyvių klausimus, kurie padėjo geriau suprasti temos subtilybes bei asmeninio gyvenimo patirtis.


Kauno arkivyskupijos Šeimos centro informacija

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune