Šv. Valentino dienos KITAIP šventė „Meilė kuria šeimą“ Kaune, „Žalgirio“ arenoje (2012 02 14)
Paskelbta: 2012-02-14 17:00:27

Fotografijos Erlendo BARTULIO

Fotografija Erlendo Bartulio

Šv. Valentino dienos vakarą keliolika tūkstančių daugiausia jaunų žmonių iš visos Lietuvos pilnutėlėjė ŽALGIRIO arenoje (galinčioje sutalpinti apie 17 tūkst. žiūrovų) dalyvavo Šv. Valentino dienos KITAIP renginyje „Meilė kuria šeimą“ , kuris buvo tikra meilės žmogui, savo šeimai, taip pat Dievui ir tėvynei šventė. Ją organizavo Kauno arkivyskupija, partneris – Kauno m. savivaldybė. Šventėje dalyvavo ir apaštališkasis nuncijus arkivyskupas L. Bonazzi, Lietuvos vyskupai, šalies vadovai – šventės globėja LR Seimo pirmininkė I. Degutienė ir premjeras A. Kubillius, europarlamentaras prof. V. Landsbergis, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas J. Dagys, Kauno miesto meras A. Kupčinskas su šeimomis ir kt. Šventę vedė aktorė D. Michelevičiūtė ir B. Ulevičius.

Fotografija Erlendo Bartulio

„Esu sužavėta, kad šiandien galiu būti kartu su jumis ir pasveikinti su meilės diena – Šv. Valentino diena. Ne butaforinės, bet amžinos meilės diena dėl to, kad mes esame susituokę, turime šeimas, anūkus. Šiandien ne tik kaip Seimo pirmininkė, bet ir kaip mama, močiutė galiu pasakyti, jog nieko nėra brangiau žmogaus gyvenime kaip šeima. Šeima pati didžiausia vertybė, kokią Dievas davė žmogui“, – sakė sveikinimo žodyje Seimo pirmininkė I. Degutienė, ragindama kūrenti šeimos židinį kasdien, visą savo gyvenimą.

Fotografija Erlendo Bartulio

„Kai mane prieš 6 metus pakvietė į renginį „Šv. Valentino diena KITAIP“, tada jame buvo apie 300 žmonių ir man tai atrodė labai daug“, – sakė šventės globėjas arkiv. S. Tamkevičius, sveikindamas gausiai susirinkusius į šventę ir kviesdamas „pasidžiaugti didžiausia Dievo dovana – meile, pamąstyti, kaip išsaugoti ją tam, kuriam prie altoriaus būtų prisiekiama mylėti amžinai“. Ganytojas padėkojo tiems Seimo nariams, kurie yra tvirtai apsisprendę ginti šeimą.

Fotografija Erlendo Bartulio

„Šeima šiandien yra pasidariusi žmoniškumo oaze šito pasaulio intelektualinių technologijų dykumoje“, – sakė šventėje jauniems žmonėms kun. E. Murauskas, primindamas, kokie trys dalykai buvo patys svarbiausi šeimoje pagal senolių išmintį. Tai stalas, lopšys, kryžius, kurie sujungia šeimos narius į meilės bendruomenę, leidžia pamatyti pasaulį su visomis spalvomis – pasak šmaikštavusio kunigo, „3D“ formatu. Jaunimui dvasininkas priminė: daiktai nešildo, o žmogus atėjo į šį pasaulį priimti ir dalyti meilę. Bet ji, kaip ir daugelis dalykų šiandien, deja, tapo produktu, surogatu, kuris, būdamas netikras, gali žmogui sukelti tik nusivylimą ir atverti tuštumą. Meilės gelmė atsiskleidžia tik įveikus egoizmą, stengiantis, kad ir kitas būtų laimingas. Tai ypač matyti šeimoje: kai abu sutuoktiniai stengiasi vienas dėl kito, tampa laimingi abu ir jų vaikai. „Meilė šeimoje matuojama tik kantrybe“, – sakė kun. E. Murauskas jaunimo miniai.

Fotografija Erlendo Bartulio

Žiūrovai šiltai sutiko sveikinimo kalbas ir patikinimą, jog  tikra ir tyra meilė turi vesti į tvirtus ilgalaikius ryšius – Dievo laiminamą santuoką ir atsakingą šeimą, o vėliau entuziastingai palaikė šeimas, kurios, vedėjų kalbinamos, liudijo dalijimosi ir dovanojimo vienas kitam, tikėjimo svarbą. Ypač jaunimui gerai pažįstamas krepšininkas, „Žalgirio“ komandos gynėjas M. Popovičius prisipažino, jog šeima jam būtų svarbiau, nei karjera, jeigu tektų taip rinktis. Solistas prof. T. Ladiga, trijų vaikų tėvas, ragino šeimų sunkumuose atsigręžti ir į Šventąjį Raštą. R. ir D. Brazioniai, auginantys du įsivaikintus vaikus, šeimą vadino ta vieta, kur galima visapusiškai augti ir skleistis. Tikriausiai ne vieną sužavėjo aktoriaus R. Šapausko tvirtas paliudijimas arenoje, kur, pasak aktoriaus, iki šio renginio turbūt dar nebuvo tiek žiūrovų: Kristus turi būti šeimos centre, o svarbiausia jos gyvenime yra tikėjimas, viltis ir meilė.

Fotografija Erlendo Bartulio

Fotografija Erlendo Bartulio

Fotografija Erlendo Bartulio

Visi nuoširdūs koncertiniai pasirodymai – modernaus šokio teatro „Aura“, vokalinio ansamblio „Akusto“, dainininko  L. Adomaičio, K. Zmailaitės ir E. Seiliaus šeimos dueto, Burgundiško Kauno choro ir D. Beinarytės,   – buvo sutikti audringais plojimais, o muzikinės kunigų grupės „Sacerdos“ daina „Nebijok, Dievas su tavim“ drąsiausius jaunuolius tiesiog pakėlė iš vietų ir jie savo džiaugsmą išliejo šokdami. Patriotinio roko grupės „Thundertale“ ir berniukų choro „Varpelis“ atliktos dainos padvelkė artėjančios Vasario 16-osios šventės dvasia, kurią įstabiai atliepė renginio vedėjų priminti palaimintojo Jono Pauliaus II žodžiai, jog tikroji laisvė – tai laisvė mylėti.

Visus garbiuosius kalbėtojus, liudytojus ir atlikėjus Jono Pauliaus II piligrimų centro jaunieji savanoriai apdovanojo gėlėmis ir „Dievo meilės laiškais“. Tris valandas trukusios nuotaikingos šventės – puikios įžangos į 2013 m. Lietuvos jaunimo dienas Kaune – pabaigoje jos dalyviams vyskupai suteikė ganytojišką palaiminimą.

Fotografija Erlendo Bartulio

Renginį tiesiogiai iš arenos transliavo Marijos radijas, KTU radijas KobraTV, o Lietuvos televizija vasario 15 d. vakare parodė vaizdo įrašą.

 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune