Pirmajame 2020 m. seminare parapijų bendradarbiams aptartas pasirengimas šv. Velykoms (2020 03 12)
Paskelbta: 2020-03-13 19:57:00

Kovo 12 d. startavo arkivyskupijos parapijų bendradarbių ugdymo seminarai. Pirmasis susitikimas buvo skirtas visiems aktyviai įsitraukusiems į bažnytinę veikla apie pasirengimą artėjančioms Velykų šventėms ir dekoravimo pagrindus. Džiugu, kad sulaukėme dalyvių iš Raseinių, Jurbarko, Ukmergės, Jonavos, Deltuvos ir Kauno miesto parapijų.

Pirmąją seminaro dalį vedęs kunigas Artūras Kazlauskas priminė, kad Gavėnia yra įsižiūrėjimo į Dievą ir Jo artumo patyrimo laikas. Taip pat tai yra katechumenų palydėjimo Krikštui laikas, nes jų Krikštas ir yra svarbiausias Velykų šventės akcentas. Velyknaktį krikštijant suaugusiuosius bei atnaujinant Krikšto pažadus, krikščionys prisiliečia prie savo esmės – prie atgimimo per vandenį ir Šventąją Dvasią. Prasideda naujas gyvenimas – gyvenimas Kristuje.

„Visų liturginių metų nepamainomas centras ir šaltinis yra Viešpaties Jėzaus Velykų slėpinys: kančia, mirtis, prisikėlimas ir išaukštinimas“, – kalbėjo kun. A. Kazlauskas. Tad pasirengimas šiai esminei mūsų liturgijos šventei yra labai svarbus. Pirmiausia savo širdžių, o tada ir bažnyčios aplinkos. Bažnyčios aplinka turi kalbinti ir kelti susirinkusiųjų dvasią. Anot kunigo A. Kazlausko, labai svarbu, kad tai darytų ne kunigas ar kokia viena bažnyčią prižiūrinti moteris, bet būtų įtraukta visa bendruomenė. „Prašyti pagalbos yra privaloma!“ – teigė lektorius. Taip yra suteikiama galimybė kitam žmogui padaryti gerą darbą.

Antroje seminaro dalyje Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro floristikos profesijos mokytojos Giedrė Lisina ir Jolita Jaciunkienė dalijosi praktiniais patarimais apie bažnyčios dekoravimą. Lektorės aptarė gėlių kalbą – kokios gėlės kokią informaciją siunčia. Labai svarbu, kad ir patys žinotume, ką norime gėlėmis ir jų kompozicijomis pasakyti. Bažnyčia nėra ta vieta, kur turėtų dominuoti gėlės kaip svarbiausias akcentas. Priešingai, gėlės turi darniai įsilieti į bažnyčios aplinką, nekonkuruodamos ir pabrėždamos jos grožį – architektūrines formas bei vyraujančias spalvas.

Floristikos mokytojos priminė, kad svarbu nenutolti ir nuo savo šalies esybės, į dekoravimą įtraukti kuo daugiau pas mus augančių augalų, panaudoti gamtos suteikiamą ir nieko nekainuojantį grožį – šakas, smilgas, amalus ir pan. Specialistės ragino atsisakyti plastikinių vazų ir gerai pagalvoti, ar verta investuoti į didelį kiekį gelių, galbūt lėšų skirti estetiškam pateikimui – vazoms, oazėms ir pan. Specialistės atsakė į klausimus, pasiūlė konkrečią pagalbą ar konsultacijas šioje bažnyčias gražinančioje veikloje.

Pasibaigus seminarui dalyviai skirstėsi į namus pabuvę bandrystėje vieni su kitais, išklausę sielai peno teikiančio kunigo Artūro Kazlausko mokymo bei pasisėmę praktinių žinių iš Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro floristikos profesijos mokytojų – Giedrės Lisinos ir Jolitos Jaciunkienės.

Apie kitus arkivyskupijos parapijų bendradarbių ugdymo seminarus ir rekolekcijas informaciją rasite čia >>. 
Sekite informaciją Kauno arkivyskupijos tinklalapyje ir feisbuko paskyroje, nes dėl esamos situacijos datos gali keistis.

Kauno arkivyskupijos sielovados bendradarbių informacija

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune