Nuotoliniai mokymai sužadėtinių grupių vadovams (2020 05 22)
Paskelbta: 2020-05-26 18:29:41

Gegužės 22 d. vyko mokymai sužadėtinių grupių vadovams. Šiuo karantino laikotarpiu sutuoktinių poros iš Kauno arkivyskupijos ir Vilkaviškio vyskupijos susitiko kompiuterio ekrane, Zoom platformos pagalba. Mokymus tema „Krikščioniškasis požiūris į lytiškumą“ vedė teol. lic. Dovydas Kučinskas.

Virtualaus susitikimo pradžioje dalyvius pasveikino Šeimos centro sužadėtinių rengimo Santuokai programos koordinatorė soc. d. mgr. Giedrė Aukščiūnienė, o lektorius pakvietė pasigilinti į popiežiaus Paulius VI encikliką „Humanae Vitae“. Ši enciklika, kuri buvo paskelbta 1968 m., sukėlė daug diskusijų ir pasipriešinimo. Prieš pusšimtį metų ore sklaidė „seksualinės revoliucijos“ dvasia, tokiai revoliucijai įvykdyti reikėjo kontracepcijos ir aborto galimybės. Iš kitos pusės, buvo baiminamasi demografinio sprogimo. Enciklikoje buvo pasisakyta prieš dirbtinę kontracepciją ir prieš abortus kaip gimstamumo kontrolę, pabrėžta atsakinga ir protinga tėvystė, naudojantis ne dirbtiniais, o natūraliais būdais.

Apžvelgęs pagrindines enciklikos „Humanae Vitae“ tezes, A. Kučinskas pakvietė padiskutuoti porose apie santuokinės meilės viziją. Vėliau lytiškumo temą jis nagrinėjo remdamasis Jono Pauliaus II apaštališkuoju paraginimu „Familiaris Consortio“ bei „Kūno teologijos“ katechezėmis. Dalyviai domėjosi, kaip šiomis temomis kalbėti su sužadėtiniais, kad „nenuleisti kartelės“, bet kartu netapti moralizuotojais. „Bažnyčiai svarbu žmogaus laimė – ji nori padėti eiti džiaugsmo keliu. Bažnyčia nesikiša, o kviečia susipažinti su Natūraliu šeimos planavimu (NŠP). Ji nepataikauja, bet taip pat atsižvelgia į žmogaus silpnumą“, – kalbėjo lektorius, pasidalindamas ir asmenine, ir darbo su sužadėtiniais patirtimi.

Keturias valandas (su keliomis trumpomis pertraukėlėmis) trukę mokymai neprailgo. Nors poroms su mažais vaikais namuose nebuvo lengva susikaupti, mokymai vyko sklandžiai, o mažųjų pasirodymas ekrane visus tik pradžiugindavo.

Kauno arkivyskupijos Šeimos centro informacija

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune