Kauno I dekanato kunigų konferencija Kauno klinikose: gilintasi į skausmo fenomeną (2022 04 05)
Paskelbta: 2022-04-05 14:58:32

Balandžio 5 d. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose vyko Kauno I dekanato kunigų konferencija, kurioje nagrinėta Gavėnios laikotarpiu itin aktuali skausmo tema.

Konferencija pradėta bendra Valandų liturgijos Dienine malda, kuriai vadovavo Kauno I dekanato dekanas mons. teol. lic. Vytautas Grigaravičius.

Po bendros maldos žodį tarė LSMU ligoninės Kauno klinikų Anesteziologijos klinikos vadovas prof. dr. Andrius Macas. Jis dalijosi mintimis apie tai, ką dvasininkui vertėtų žinoti apie mediciną, skausmą.

Profesorius pažymėjo, kad medicinos temomis buvo ir yra pastaruoju metu daug manipuliuojama bei trūksta geros komunikacijos. Be abejo, reikia pripažinti, kad žmones kankina skausmas. Jį, pasak profesoriaus, galima malšinti įvairiausiais būdais. Kaip pavyzdį, profesorius pateikė keletą anesteziologijos istorijos faktų, kartu paminėdamas, jog labai svarbu savo paprasčiausiu buvimu šalia sergančio žmogaus malšinti ne vien fizinį skausmą. Pasak profesoriaus, nereikia bijoti nežinojimo ir laukimo. Baigdamas savo pasisakymą, profesorius A. Macas pažymėjo, kad šiais laikais labai svarbus pasitikėjimas vieni kitais, galimybė išgirsti ir išklausyti žmones bei pripažinti savo galimybių ribas – padariau, ką galėjau, tegul pratęsia kiti.

Vėliau kalbėjusi LSMU ligoninės Kauno klinikų dvasinė asistentė Svetlana Adler-Mikulėnienė susirinkusiems pristatė neseniai išleistą psichologės Kristinos Navickienės sudarytą knygą „Didesnio skausmo nebūna“, kurioje į skausmą žvelgiama iš kūdikio netekties perspektyvos. Pasak S. Adler–Mikulėnienės, labai svarbi dvasinė pagalba išgyvenantiems kūdikio netektį. Susirinkusiems buvo pateikti statistiniai duomenys apie persileidimo atvejus, akcentuota gedėjimo ir laidojimo svarba. Pažymėta labai svarbi dvasinė pagalba ir artumas, išreiškiant išganymo viltį net ir nespėtų pakrikštyti kūdikių mirties atvejais.

Kunigas Nerijus Pipiras

 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune