Krizmos Mišios: šventųjų aliejų ir kunigiškosios bendrystės palaiminimas (2022 04 14)
Paskelbta: 2022-04-14 14:54:41

Nuotraukos – Vaidos Spangelevičiūtės-Kneižienės

Balandžio 14 d. rytmetį vyskupijos katedroje – Kauno arkikatedroje bazilikoje į Krizmos Mišias susirinko daugiau kaip 70 arkivyskupijoje tarnaujančių kunigų. Šią dieną minint Eucharistijos ir Kunigystės įsteigimą vienybėje su savo vyskupu – arkivyskupu Kęstučiu Kėvalu kunigai atnaujino Šventimų dienos pasižadėjimus. Be to, jie parsivežė į savo vadovaujamas bendruomenes Krizmos Mišiose naujai palaimintus šventuosius aliejus, kurie bus naudojami sakramentams teikti. Taip Dievo Dvasia ir malonė per sakramentus teikiančius dvasininkus ir priimančius žmones nepaliaus sklisti Bažnyčioje, šventins žmonių gyvenimą.

Šiemetines Krizmos Mišias jau lydėjo tikro susitikimo ir bendrystės džiaugsmas. Įspūdinga kunigų procesija nuo šventoriaus Didžiojo ketvirtadienio rytmetį vėl žengė į arkikatedrą (2021-aisiais Didžiąją savaitę dėl karantino dar buvo ribojamas pamaldų dalyvių skaičius, tad ir Krizmos Mišiose buvo apribotas ir kunigų dalyvavimas; jose dalyvavo tik dekanai).

„Visi drauge parenkime savo širdis! Tepasirengia visa mūsų būtis priimti būsimą Velykų dovaną“, – sakė arkivyskupas Kęstutis Kėvalas, džiugiai šį rytmetį sveikindamas kardinolą Sigitą Tamkevičių SJ, visus brolius kunigus, diakonus, seminaristus bei  tikinčiuosius, kurie atėjo drauge melstis už savo ganytojus ar stebėjo transliacijas arkivyskupijos, Delfi kanalais, klausėsi per „Marijos radiją“.

Eucharistijoje patarnavo Jono Pauliaus II piligrimų bendruomenės jaunieji patarnautojai, seminaristai bei nuolatiniai diakonai. Giedojo Kauno sakralinės muzikos mokyklos moksleivių choras. Evangeliją paskelbė mūsų arkivyskupijoje tarnystę neseniai pradėjęs pranciškonų diakonas brolis Saulius Bernardas Belickas OFM.

„Šiandienos žmonija mato savo pačios dramą, kas vyksta, kai atsisakoma Dievo. Ar taip įvyktų, jeigu būtų laikomasi Jėzaus įsakymo, „kad vienas kitą mylėtume, kaip aš jus mylėjau“ (Jn 15, 12)? Šie dramatiški įvykiai mums primena, kaip svarbu žmogui yra gelbėjantis Dievo artumas! Kaip svarbi yra Geroji naujiena, kurią nešti kviečiamas kiekvienas krikščionis! Kaip svarbūs kunigai, kurie pasauliui savo tarnyste dovanoja Viešpaties artumą – vienintelį, kuris gali šį pasaulį išlaikyti nesunaikintą! Pasauliui reikia Dievo, Jo išgelbėjimo, reikia žmonių, kurie taria Jo meilės tarnystei tvirtą taip“,– sakė arkivyskupas Kęstutis Kėvalas Krizmos Mišių homilijoje (visą homiliją kviečiame žr. >>)

Joje ganytojas šėtono siautėjimu, kurį atpažįstame žmonių naikinime, miestų griovime, pavadino karą Ukrainoje, atkreipdamas dėmesį, kaip šiandien pasaulis yra išvargintas pandemijos, karo ir netikrumo ir kaip reikia jam Gerosios naujienos, nešamos ganytojų, kunigyste pašventusių gyvenimą Dievui ir žmonėms.

Su broliais kunigais arkivyskupas pasidalijo popiežiaus Pranciškaus mintimis iš šių metų vasario 17–19 d. Vatikane vykusio Vyskupų kongregacijos simpoziumo apie keturis kunigiškojo gyvenimo ramsčius – artumą su Dievu, artumą su vyskupu, artumą tarp kunigų ir artumą su Dievo tauta, tai yra su žmonėmis. Arkivyskupas Kęstutis atkreipė dėmesį, jog Šventasis Tėvas čia pasidalijo ne kokia nors teorija, bet viso savo gyvenimo praktiškomis įžvalgomis apie kunigų tarnavimą, bendrystę.

„Brangūs tikintieji, melskitės už mus, Jūsų ganytojus, kad galėtume atspindėti savo gyvenimu Jėzaus mums dovanotą pašaukimą būti Jums geraisiais ganytojai, skelbiančiais Gerąją naujieną, dovanojančiais Viešpaties artumą ir drauge keliaujančiais su Jumis į mus mylinčio Tėvo glėbį“, – sakė arkivyskupas, homilijos pabaigoje primindamas maldos už kunigus bei visokeriopo palaikymo pareigą.

Krizmos Mišiose šią Didžiojo ketvirtadienio dieną dvasininkai, pakviesti vyriausiojo ceremonijarijaus kunigo Artūro Kazlausko, atnaujino Šventimų pasižadėjimus.

Vėliau Atnašų procesijoje arkivyskupijos institucijų ir bendruomenių atstovai prie altoriaus palaiminimui atnešė šventuosius aliejus – ligonių, katechumenų aliejus ir aliejų, sumaišytą su nardo kvepalais iš Šventosios Žemės, skirtą paruošti šventajai Krizmai.

Šių Krizmos Mišių aliejų palaiminimo apeigų kulminacija buvo arkivyskupo kvėpimu paruošta ir palaiminta naujoji Krizma. Palaiminti naujieji aliejai jau bus naudojami šių metų Velyknaktį teikiant įkrikščioninimo sakramentus arkivyskupijos katechumenams.

 

Šiandien vakare arkikatedroje ir kitose arkivyskupijos bažnyčiose švenčiamos Paskutinės vakarienės šv. Mišios. Prasideda šventas laikas – Jėzaus Kristaus kančios ir mirties slėpinių apmąstymas, kuriame budėdami krikščionys laukia Gerosios naujienos išsipildymo – Kristaus Prisikėlimo.

 

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune