Devintinės arkikatedroje pagarbinant Dievą, besidalijantį gyvybe ir gyvenimu (2022 06 19)
Paskelbta: 2022-06-20 09:11:05

„Šio sekmadienio Evangelija pasakojo apie 5 tūkstančių minios pamaitinimą dykumoje. Dievas nori dalintis savo gyvenimu ir gyvybe su žmonėmis“, – sakė Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas, birželio 19 d. sekmadienį vadovavęs Švč. Jėzaus Kristaus Kūno ir Kraujo iškilmei arkikatedroje bazilikoje.

Jos liturgiją koncelebravo kardinolas Sigitas Tamkevičius SJ bei arkikatedroje tarnaujantys kunigai. Patarnavo gausus būrys jaunų patarnautojų. Giedojo arkikatedros choras, vadovaujamas Mindaugo Šikšniaus.

„Trokšdami patirti Jo artumą ir dalyvaujame šiame nuostabiame pokylyje visi čia susirinkę“, – kalbėjo ganytojas savo homilijoje apie stiprinantį dvasinį maistą – Kristaus Kūną ir Kraują. Tai pats Dievas, kuris pamaitina žmogų iš savo troškimo būti su juo vienybėje.

Ganytojo mintimi, Eucharistijoje priimdami patį Kristų ir išeidami į pasaulį, mes tampame Dievo buvimo ir Jo artumo įrodymu. Tai didis kvietimas ir nuostabi dovana, kuri mus sujungia su Viešpačiu. Iš buvimo Kristaus Kūno – Bažnyčios nariais kiekvienam yra skirta misija. Pasak ganytojo, kiekvienas esame Kristaus misionieriai, tai turėtų būti mūsų savastimi.

Homilijoje arkivyskupas atkreipė dėmesį į prieš pat Devintines paskelbtą Lietuvos vyskupų laišką „Bažnyčios mokymas apie šeimą nesikeičia“ >> ir pakvietė įsigilinti, kas jame sakoma apie nesikeičiančią santuokos ir šeimos sampratą bei kaip siūloma spręsti kitų kartu gyvenančių asmenų situaciją per Teisės į artimą ryšį įstatymą.

Šio sekmadienio liturgiją arkivyskupijos bažnyčiose, taip pat ir arkikatedroje bazilikoje užbaigė tradicinė Devintinių procesija su Švenčiausiuoju Sakramentu. Dievo žodis iš visų keturių Evangelijų – pagal Matą, Morkų, Luką ir Joną – nuo Palaiminimų, duonos padauginimo stebuklo, Paskutinės vakarienės ir Eucharistijos įsteigimo iki paraginimo pasilikti Kristaus meilėje kaip vynmedžio šakelėms – buvo paskelbtas arkikatedroje ir išėjus už jos sienų. 

Evangelijas, pagarbinus Švenčiausiąjį Sakramentą, skelbė kunigas Artūras Kazlauskas, prelatas Vytautas Vaičiūnas OFS, monsinjoras Artūras Jagelavičius, diakonas Darius Chmieliauskas.

Paskelbus Dievo žodį dvasininkai pasakė trumpas homilijas. Ją sakęs diakonas Darius Chmieliauskas pabrėžė, jog Jėzui svarbu mus stiprinti ir laiminti ten, kur mes esame, nes ir mums reikia būti palaiminimu vieni kitiems.

„Jėzau, pažvelk nuolankiai į mūsų arkivyskupiją“, – dalijosi maldavimu tėvas redemptoristas Rastislavas Dluhý, atkreipdamas dėmesį, kaip svarbu prašyti, jog Dievas duotų pašaukimų, ypač į kunigystės pašaukimą širdimi atsiliepiančių vyrų.

Tėvas Peteris Hertelis papasakojo apie Dievo stebuklą, padarytą alkstantiems vaikams (Lenkijoje), kai visos žmogiškosios galimybės jau buvo išnaudotos. Didžiausia malone pavadino kad ir trumpą maldą prie Švenčiausiojo Sakramento, kurios šiame pasaulyje niekas kitas negali atstoti.

Kunigas Robertas Grigas kalbėjo, jog patys iš savęs negalime duoti gyvenimo vaisių, o tik būdami sąryšyje su gyvuoju Dievu. Kristus-Vynmedis per sakramentus savo dieviškumu maitina mūsų žmogiškumą.

Devintinių iškilmė užbaigta palaiminimu Švenčiausiuoju Sakramentu. Skelbiant parapijos skelbimus, buvo pakviesta lankytis ir melstis Kauno arkikatedros koplyčioje, kur kasdien vyksta Švenčiausiojo Sakramento adoracija.

Kauno arkikatedroje netrukus švęsime Arkivyskupijos dangiškojo globėjo šv. Jono Krikštytojo dieną (06 24 d. 11 val.), užbaigsime Šeimos-Amoris Laetita metus (06 26 12 val.) bei Sinodinio kelio diecezinį etapą (06 29 d. 12 val.)

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune