Konferencija jaunimui „Gyvenk atsakingai: priklausomybėms – NE“ arkivyskupijos Šeimos centre (2014 11 15)
Paskelbta: 2014-11-20 14:07:00

Lapkričio 15 d. Kauno arkivyskupijos Šeimos centre vyko konferencija jaunimui ,,Gyvenk atsakingai: priklausomybėms – Ne“. Ją vedė Vaikų dienos centrų asociacijos pirmininkas, Vaikų ir jaunimo dienos centro ,,Tavo galimybė“ vadovas Haris Urvinis.

Lektorius apžvelgė įvairias priklausomybes, didžiąją dalį skirdamas alkoholio ir narkotikų prevencijos temai. Jis griovė mitus alkoholio vartojimo klausimais (išaiškėjo, jog kelias į alkoholizmą gali būti labai greitas procesas, net ir tokie ,,lengvesni“ gėrimai, kaip sidras gali paskatinti šią ligą). Vyko diskusijos apie tai, kada priklausomybė ,,suriša“, kaip teisingai padėti mylimam žmogui vaduotis iš jos pančių. Jaunimas buvo aktyvus, kilo daug klausimų, nes alkoholio ir narkotikų vartojimo tendencijos auga, kaip pabrėžė lektorius, ypač tarp paauglių.

Renginyje H. Urvinis taip pat daug dėmesio skyrė pirminei priklausomybių prevencijai – šeimoje. Svarbiausia, jog vaikas patirtų tėvų šilumą, meilę, jam būtų skiriama pakankamai laiko, dėmesio, būtų vykdoma teisinga drausmė. Šeima turėtų tapti saugia erdve išreikšti jausmams ir mintims. Tėvams reikėtų mokytis pakantumo klystantiems vaikams ir mažiau moralizuoti. Tai būtų patys svarbiausi pirminės prevencijos žingsniai. Grįžtamojo ryšio anketos parodė, jog jaunimui renginys buvo labai aktualus. Jie išreiškė norą sužinoti dar daugiau apie priklausomybes ir ypač apie pagalbos būdus.

Šią konferenciją parėmė Jaunimo reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Iš dalyvių atsiliepimų:
„Sužinojau kaip padėti žmonėms, turintiems priklausomybę ir kaip patarti, ir kur pačiam kreiptis. Viskas buvo naudinga.“
„Supratau, kad kiekvienas iš mūsų turime priklausomybių ir kartais jos tampa destruktyvios ir valdo mūsų gyvenimą, su jomis reikia kovoti. Daugiau sužinojau kaip veikia narkotikai.“
„Sužinojau apie 12 žingsnių programą, kaip galiu padėti savo artimui, draugui.“

Susitikimo pabaigoje jaunimui buvo suteikta informacija apie priklausomybių centrus bei savitarpio paramos grupes. Pagalba priklausomų žmonių artimiesiems teikiama ir Kauno arkivyskupijos Šeimos centre. Anoniminės savitarpio paramos grupės Al–Anon (alkoholikų artimieji) bei SAV (Suaugę alkoholikų vaikai) renkasi kiekvieną antradienį 18val. Telefonas pasiteirauti (8 37) 20 75.

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune