Kauno I dekanato kunigų konferencijoje pristatyta organizacija „Kolumbo riteriai“ (2015 05 18)
Paskelbta: 2015-05-19 11:26:02

Gegužės 18 d. Kauno Švč. Jėzaus Širdies (Šančių) parapijoje vyko Kauno I dekanato kunigų konferencija. Joje pristatyta katalikų vyrų organizacija „Kolumbo riteriai“, aptarti šios besiplečiančios organizacijos tikslai, galimybės ir perspektyvos.

Konferencija pradėta bendra Valandų liturgijos malda, kuriai vadovavo Kauno I dekanato dekanas mons. Vytautas Grigaravičius. Vėliau konferencijai pirmininkavęs dekanas pristatė pranešėją – Vilniaus arkivyskupijos ekonomą, „Kolumbo riterių“ tarybos narį Mykolą Juozapavičių.

Prelegentas savo pranešime aptarė šios organizacijos istoriją. Organizaciją savo parapijoje įkūrė kun. Michael McGiney. Ji pradžioje buvo skirta stiprinti imigrantų tikėjimui, burti vyrus. Pasak M. Juozapavičiaus, ši organizacija pavadinta „Kolumbo riteriais“ todėl, kad Kristupas Kolumbas, pasiekęs Naująjį žemyną, čia nešė ir krikščionybę, o žodis „riteris“ reiškia didžiadvasiškumą. Taigi, ir organizacijos vertybės – pagalba artimui, santarvė ir vienybė, patriotizmas – remiasi didžiadvasiškumu. Labai svarbi šioje organizacijoje Rožinio malda. Šiandien organizacija turi 1,8 milijono narių visame pasaulyje, veikia per 16000 vietinių tarybų. Kiekvienai tarybai vadovauja Didysis riteris, tai yra kapelionas. Lietuvoje prieš kelerius metus buvo įkurta pirmoji taryba prie Vilniaus Šv. Ignoto bažnyčios. Šiandien ši organizacija plečiasi ir kitose Lietuvos vyskupijose.

Vėliau M. Juozapavičius aptarė „Kolumbo riterių“ tikslus XXI amžiuje. Tai pagalba visuomenės religiniam ir dvasiniam atgimimui, tikėjimo sklaida, gyvybės kultūros skleidimas. Aptardamas organizacijos veiklą, prelegentas pažymėjo, kad „Kolumbo riteriai“ savo parapijose gali pagelbėti organizuojant renginius, procesijas, tvarkant aplinką. Vilniaus arkikatedroje dalis vyrų patarnauja kaip ekstraordinariniai Komunijos dalytojai didžiųjų švenčių metu. Taip pat organizuojami ir bendri šeimų susitikimai, laisvalaikio renginiai. Daug dėmesio skiriama gyvybės kultūros sklaidai: meldžiamasi šia intencija, rengiamos įvairios švietėjiškos programos, dalyvaujama renginiuose. Jungtinėse Amerikos Valstijose organizacija yra surengusi ne vieną demonstraciją už gyvybę. Dirbama su jaunimu: daug dėmesio skiriama sportui, lavinimuisi.

Prelegentas taip pat atsakė ir į susirinkusiųjų klausimus.

Konferencijos pabaigoje aptarti dekanato einamieji klausimai.

Kun. Nerijus Pipiras

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune