Kamerinis choras „Te Deum“ paminėjo savo veiklos dvidešimtmetį (2011 05 06)
Paskelbta: 2011-05-11 11:02:09

Fotografijos Snieguolės Krasuckienės

Gegužės 6 d. Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios kamerinis choras „Te Deum“ minėjo savo veiklos 20-metį. Ta proga Kauno įgulos karininkų ramovėje buvo surengtas koncertas.

Fotografijos Snieguolės Krasuckienės

Kamerinis choras „Te Deum“ susikūrė 1990 m. Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje. Jo įkūrėjai, dabar  jau a. a. Astai Vištakytei-Armonienei persikėlus į Vilnių, nuo 1996 m. vadovavimą perėmė jaunas chorvedys Audrius Petrauskas. Iki šiol jau 15 metų chorui vadovauja Audrius Petrauskas, chormeisterė Vita Paleckienė. Nuo 2003 m. choras gieda Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje sumos metu.

Fotografijos Snieguolės Krasuckienės

Jubiliejiniame koncerte skambėjo renesanso laikotarpį atspindintis Tomas’o Luiso da Victoria „O Magnum Mysterium“ ir šių laikų kompozitoriaus Tadeuszo Paciorkiewicziaus „Ave Regina Caelorum“. Žiūrovų nuotaiką keitė vis skirtingesni kūriniai: padžiazuoti kvietė Fernando Villa „Vėjo plunksna“, romantiškai pasvajoti viliojo Leonardo Coheno „Alleluja“. Koncerto pabaigoje choras „Te Deum“ kartu su svečiais atliko Jacobo de Haano mišių „Missa Katharina“ tris dalis: „Gloria“, „Sanctus“ ir „Alleluja“. Daugiausia žiūrovų ovacijų sulaukė gospelas – Michaelio W. Smitho „Agnus Dei“.

Koncerte kaip svečiai dalyvavo mišrus choras „Diemedis“ (vad. Audrius Petrauskas), Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestras (vad. kpt. Ričardas Kukulskis), J. Gruodžio konservatorijos ir Kauno kolegijos merginų choras (vad. Raimonda Navickienė).

Fotografijos Snieguolės Krasuckienės

Visą gyvavimo ir kūrybos laikotarpį choras „Te Deum“ gyvena aktyvų koncertinį gyvenimą. 1992 m. choras dalyvavo Jaunimo dienose Lenkijoje, Čenstakavoje, kai į jas buvo atvykęs palaimintasis popiežius Jonas Paulius II. Choras organizavo koncertus su styginių kvartetu „Acollada“ (vad. Virginijus Užameckis). Du kartus (2004 ir 2007 m.) dalyvavo sakralinės muzikos konkursuose „Cantate Domino“(abu kartus laimėtos 3-osios vietos). 2006 m. koncertavo su Kauno karinių oro pajėgų pučiamųjų orkestru Rotušės aikštėje Kauno dienų šventėje. 2009 m. choras varžėsi Lietuvos televizijos konkurse „Lietuvos balsai“.  2010 m. „Te Deum“ dalyvavo tarptautiniame moderniosios muzikos festivalyje „Iš arti“, tarptautiniame konkurse „Laudate Dominum“ Vilniuje (4-toji vieta) ir tarptautiniame konkurse „Ohrid choir festival“ Makedonijoje.

Kolektyvo repertuarą kasmet papildo vis įdomesni kūriniai. Artimiausiuose planuose – naktinis giedojimas Kauno bažnyčiose tarptautinėse Hanzos dienose gegužės 19–22 d. Birželį rengiamasi vykti į Antverpeną ir Briugę (Belgija), kur vyks bažnytinė šventė „Corpus Christi“. Liepą bus dalyvaujama tarptautiniame konkurse „Laudate Dominum“ Vilniuje.

Kamerinis choras „Te Deum“ mielai laukia, kad į jo gretas įsitrauktų ir naujų  narių.

Pagal Audriaus Petrausko informaciją parengė Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba
 

 

Ganytojo žodis

Kūrėjas mus kalbina į savo bendrystę, skatina domėtis kitu žmogumi ir bendruoju gėriu. Esame kviečiami atsiliepti į Dievo kalbinimą, į tą švelnų ir kartu tvirtą balsą. Mums reikalingas konkretus ir aiškus apsisprendimas priimti Dievą į savo širdį ir leistis Jo vedamiems.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune