Seminaras apie šeimos planavimą ir gyvybės apsaugą sužadėtinių grupių vadovams Šeimos centre (2016 05 13–14)
Paskelbta: 2016-05-17 17:24:04

Gegužės 13–14 dieną arkivyskupijos Šeimos centre vyko penktasis seminaras, skirtas būsimiems sužadėtinių grupių vadovams tema „Natūralūs šeimos planavimo metodai ir gyvybės apsauga“. Seminarą vedė VDU dėstytoja doc. dr. Nijolė Liobikienė, Kreitono modelio vaisingumo pažinimo sistemos mokytoja Ingrida Vuosaitytė, Natūralaus šeimos planavimo (NŠP) mokytoja akušerė Vilija Šlopšnienė ir sutuoktiniai Aistė ir Darius Ruzgai.

Pirmoji seminaro diena buvo skirta pažinti Kreitono modelio vaisingumo pažinimo sistemai, kuri yra moksliškai pagrįsta, standartizuota ir padeda moterims / poroms suprasti savo vaisingumo ciklus. Ingrida Vuosaitytė taip pat pristatė NaProTechnologiją (tai naujas mokslas apie moters sveikatą, skirtas stebėti ir palaikyti moters prokreacinei bei ginekologinei sveikatai, pagrįstas medikamentiniu, chirurginiu gydymu bei vaisingumo pažinimu).

Šeimos centro savanorė, NŠP mokytoja akušerė V. Šlopšnienė pristatė sužadėtinių grupėse atliktą tyrimą, atskleidžiantį porų požiūrį į gyvybę, vaisingumą ir NŠP, taip pat vaizdžiai ir jautriai papasakojo apie vaikelio vystymosi iki gimimo istoriją, pristatė įvairius NŠP metodus (kalendorinį, Bilingso, BKT bei simptoterminį). Dienos pabaigoje dalyviai įdėmiai klausėsi Aistės ir Dariaus Ruzgų liudijimo apie savo šeimos kelionę taikant NŠP metodą, patirtus iššūkius ir atradimus.

Antrąją seminaro dieną būsimi sužadėtinių grupių vadovai susitiko su doc. dr. Nijole Liobikiene ir gilinosi į Bažnyčios mokymą apie gyvybę. Buvo nagrinėjami žmogaus orumo, aborto ir dirbtinio apvaisinimo klausimai. Lektorė pabrėžė, kad daugelio problemų priežastis yra nesikalbėjimas arba nesidomėjimas savo bei sutuoktinio(-ės) lytiškumu, duodančios ir tik po to imančios meilės stygius. Dalyviai, pasiskirstę į vyrų ir moterų grupes, turėjo įsijausti į sužadėtinių vaidmenį ir atsakyti, ką būsimi sutuoktiniai mano apie Bažnyčios mokymą ir ką iš tiesų Bažnyčia skelbia bei moko. „Kiekvienas esame Dievo dovana ir sukurtas pagal Dievo paveikslą, todėl žmogaus gyvybės vertė yra besąlygiška, jo orumas turi būti gerbiamas nuo natūralaus pradėjimo iki natūralios mirties“, – kalbėjo lektorė.

Keletas dalyvių atsiliepimų.

Visos pristatytos temos buvo aktualios. Praplėstas akiratis, suteikta daugiau aiškumo. Įstrigo panaudotos metaforos ir pavyzdžiai.
Labiausiai palietė temos apie pastojimą „ne vietoje“, išprievartavimo pasekmes. Norėčiau labiau sužinoti apie vienas kito „pabandymus“ be sekso.
Ačiū Dievui, kad Katalikų Bažnyčia atsisuko į šeimą. Noriu daugiau sužinoti, kaip perduoti teisingą suvokimą jaunimui, kaip sugrąžinti jaunuolius į laimingą Santuoką.
Labai patiko filmas apie gyvybės užsimezgimą. Svarbu nebūti auka visą gyvenimą, jei kas nors vaikystėje buvo ne taip.
Kilo noras pergalvoti, permąstyti savo santykį su savimi ir kitais, atlikti išpažintį.
Suvokiau NŠP naudą ir toms poroms, kurios nori susilaukti vaikelio. Išgirdau daug gerų minčių.

Seminarą parėmė Vokietijos katalikų akcija Renovabis ir Lietuvių katalikų religinė šalpa.

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune