JUBILIEJAUS renginiuose – susitikimas su kun. K. Dvarecku, džiazo vakaras su gitaros virtuozais (2016 06 20)
Paskelbta: 2016-06-21 08:39:33

Fotografijos Vaidos-Spangelevičiūtės-Kneižienės, Tomo Rakausko

Kauno arkivyskupija savo gimtadienį – 90 gyvavimo metų (nuo įsteigimo 1926-aisiais) – švenčia nuo pat savaitės pradžios, birželio 20 dienos, skleidžia šios sukakties žinią kauniečiams ir miesto svečiams, dalijasi savo džiaugsmu pakviesdama visus į jau pamėgtus, ketverius metus rengiamus susitikimus su kunigais kavinėse, muzikos, kūrybinių užsiėmimų (su kurijos institucijomis) ir maldos bendrystę naujajame Šv. Jono Krikštytojo centro kiemelyje bei ką tik pašventintoje šio centro koplyčioje >> (ten 15–21 val. renginių metu kasdien vyksta Švč. Sakramento adoracija).

Pirmosios jubiliejinės savaitės akimirkos birželio 20 dieną buvo susitikimas – šiltas pokalbis su kun. Kęstučiu Dvarecku „Daugirdo“ kavinėje apie kančią ir kaip ją primti bei koncertas su garsiais džiazo atlikėjais gitaristais Martynu Kuliavu bei Alex Ten Šv. Jono Krikštytojo kiemelyje.

Kur yra Dievas, kai kenčia jo žmogus?

„Visi palaiminimai turi savo skausmo kainą“, – sakė kun. K. Dvareckas atėjusiems į „Daugirdo“ kavinę ir norėjusiems išgirsti ne vienam, o gal ir kiekvienam svarbų atsakymą: kur yra Dievas, kai kenčia jo žmogus?

Kančia neišvengiama, kiekvienas susiduriame su savo, savo artimųjų kančia. Pasak kun. Kęstučio, kančioje dažniausias klausimas: kodėl? Už ką? „Mūsų bendruomenėje neužduoda šio klausimo“, – sakė priklausomų asmenų bendruomenei „Aš esu“ vadovaujantis kunigas, dalydamasis mintimis, jog pirmasis klausimas kančioje – ką daryti, kaip tai išgyventi? Galbūt „nusiskausminti“ laikinomis priemonėmis, o galbūt priimti kančią ir būti joje su Dievu? Kur yra Dievas, kai žmogus kenčia, galime atsakyti tik žvelgdami į kryžių. Kai žmogui skausmas darosi nepakeliamas, Dievo labiausiai reikia.

Kuni. Kęstutis pabrėžė, kaip svarbu atvirumas, dalijimasis, pagalba kančioje. Vakaro dalyviai uždavė klausimų, o su atsakymais išgirdo ir paraginimą būti tikrais Gerosios naujienos skelbėjais iš tiesų pagalvojant: kiek „gerų naujienų“ asmeniškai šiandien paskelbiau kitiems?
 

Kaip tiesime kelius Viešpačiui? 

„Nuo ko pradėti taisyti Viešpačiui kelią?“ – klausė vėliau tą vakarą kun. Kęstučio Dvarecko sielovados programų koordinatorė Vaida Spangelevičiūtė-Kneižienė, nuo kiemelyje įrengtos scenos visiems atskleidusi jubiliejinės programos tikslą – švęsti arkivyskupijos jubiliejų žvelgiant į šv. Joną Krikštytoją pavyzdį ir tiesti kelius Dievui – savo ir kitų žmonių širdyse.

 „Būkime realybėje apie save, sąžiningi patys sau, tokie, kokie esame, o paskui leiskime į tą realybę ateiti Dievui, leiskime Jam veikti mumyse“, – sakė drąsindamas visus kun. Kęstutis Dvareckas.

Visi vakaro dalyviai buvo pakviesti į žmogiškai paprastą bendrystę išgeriant puodelį kavos, arbatos, suvalgant košės dubenėlį ar tiesiog ramiai paklausant muzikos vakaro vėsoje. O ir muzika tą vakarą skambėjo ypatinga. Kaip liudijo žinomo gitaristo Martyno Kuliavo žmona Inga, pasikrikštijęs ir tapęs Bažnyčios nariu, jos vyras dabar į sceną kaskart žengia su intencija. Tą vakarą savo kūryba jis išsakė troškimą, kad Dievas prie savęs patrauktų kuo daugiau žmonių.

 

Šių metų pavasarį vartus kauniečiams atkėlęs kiemelis šią jubiliejinę savaitę priima pirmuosius svečius – tai naujai sukurta susitikimų erdvė Kauno senamiestyje. Ne vienas atėjęs džiaugiasi jaukumu. Paklausyti gyvos muzikos, be iš anksto čia susirinkusiųjų, užsuka nemažai jaunų žmonių, ypač šeimų, su vaikais vakarojančių Santakoje. Jie įsilieja į tą bendrystę, į kurią svetingai kviečia įkūrimo gimtadienį ir savo dabartį su Dievu švenčianti arkivyskupijos bendruomenė.

 

Maloniai kviečiame į Jubiliejinės savaitės programą >>.

(esant blogam orui renginiai persikels į arkivyskupijos konferencijų salę, Papilio g. 5).

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

 

<

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune