Seminaras „Ribos: kas tai?“ Šeimos centre (2017 02 24)
Paskelbta: 2017-02-28 08:45:21

Vasario 24 d. arkivyskupijos Šeimos centre vyko seminaras „Ribos: kas tai?", kurį vedė VDU dėstytoja doc. dr. Nijolė Liobikienė. Tai jau penktasis seminaras iš ciklo, skirto sutuoktinių poroms ir Šeimos centro savanoriams.

Gausiai susirinkusius dalyvius pirmiausia pasveikino LSMU Kinologijos centro Profesionalios kaniterapijos tarnybos specialistės Ineta Martinkevičiūtė, Gintarė Urbonavičiūtė ir Sonata Kamarauskienė su savo augintiniais šuniukais Mūza, Toni ir Kaštone. Specialistės trumpai pristatė kaniterapiją ir papasakojo apie neseniai Lietuvoje susikūrusią organizaciją „Canines for Christ Lithuania“, priklausančią tarptautinei krikščioniškai organizacijai „Canines for Christ“. Jos tikslas – naudojant specialiai parengtus šunis, skleisti bendruomenėje Dievo meilės, vilties, gerumo ir užuojautos žinią. Vaikai, atvykę į seminarą su tėveliais, turėjo galimybę išbandyti kaniterapijjos užsiėmimus atskirai jiems skirtoje patalpoje.

Vėliau seminare  N. Liobikienė jo dalyvius pakvietė atsakyti į klausimus: kokios mano ribos? Ar jos remiasi laisve, atsakomybe, meile ir pagarba? O gal kas nors veržiasi į mano ribas? „Tėvų vaidmuo – padėti vaikams susikurti ribas. Dažniausios klaidos: partnerystė (kai vaikui užkraunama emocinė našta), simbiozė (vaikas traktuojamas kaip mūsų kūno dalis), projekcija (kai į vaiką projektuojame savo lūkesčius). Kai vaikas mokomas mylėti, atsiskirti, nubrėžti ribas, jis išmoksta tinkamai naudotis laisve“, – kalbėjo lektorė. Ji taip pat akcentavo, kad kiekviena šeima turi turėti ribas, bet reikėtų vengti kraštutinumų, o svarbiausia yra kalbėtis.

Po teorinės dalies vyko diskusijos atskirose – vyrų ir moterų – grupėse. Seminaro dalyviai diskutavo apie ribas savo šeimose ir kas padeda jų laikytis. Apibendrindami diskusiją vyrai šmaikštavo, kad labiausiai ribų padeda laikytis sutuoktinės reakcijos. Moterys klausė, ką daryti, kai sutuoktinis nuolat pažeidžia ribas. Atsakydama į klausimus N. Liobikienė pabrėžė, kad nuolatinė kontrolė – taip pat smurtas, o ribų nustatymas yra procesas: reikalingas nuolatinis dialogas, derinimasis, humoras. Apie tai susirinkusieji dar ilgai diskutavo prie vaišių stalo tarpusavyje ir su lektore.

Seminarą parėmė Lietuvių katalikų religinė šalpa ir Vokietijos solidarumo akcija Renovabis.

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune