Dievo tarnaitės Elenos Spirgevičiūtės žūties 75-osioms metinėms – Lietuvos ypatingojo archyvo virtuali paroda
Paskelbta: 2018-12-21 14:36:17

Nuotrauka – propatria.lt

Sausio 3-iąją prieš 75 metus Kaune buvo nužudyta Elena Spirgevičiūtė (1924–1944), Dievo tarnaitė, kankinė pasaulietė, tikėjimo liudytoja, skautė, gynusi skaistumą ir paaukojusi gyvybę už garbę ir orumą. 2000 metais arkivyskupijoje buvo pradėta jos beatifikacijos byla >>. 

Lietuvos ypatingasis archyvas pranešė, jog parengė virtualią parodą „ Aš mirsiu, o jūs – gyvensite. Elena Spirgevičiūtė“, skirtą paminėti kandidatės į palaimintąsias Elenos Spirgevičiūtės 75-ąsias žūties metinėms.

Parodoje eksponuojami Lietuvos ypatingojo archyvo (LYA), Kauno regioninio valstybės archyvo (KRVA), Kauno „Saulės“ gimnazijos muziejaus saugomi dokumentai ir fotonuotraukos, kurių dėka parodos lankytojai galės susipažinti su pačioje jaunystėje negailestingai nutraukto Elenos Spirgevičiūtės gyvenimo epizodais, jos pasaulėžiūra, lėmusia tvirtą laikyseną mirtino pavojaus akivaizdoje bei žūties 1944 m. sausio 3 d. aplinkybėmis. Parodoje taip pat apžvelgiamas Lietuvos komunistų partijos inicijuotas ir sovietų saugumo 1958–1959 m. atliktas tyrimas Elenos Spirgevičiūtės ir jos tetos Stasė Žukaitės žudikams nustatyti.

Šios parodos kuratorė yra Lietuvos ypatingojo archyvo KGB dokumentų skyriaus vyriausioji specialistė Edita Škirkaitė.

Apsilankykime Lietuvos ypatingojo archyvo interneto svetainėje, kur eksponuojama ši paroda >> , arba feisbuko socialiniame tinkle >> . 

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune