Akademinių bendruomenių susitikimas aplankant unikalią arkivyskupijos muziejaus parodą (2020 01 29)
Paskelbta: 2020-02-01 19:00:03

Per pirmąjį šiais metais akademinių bendruomenių dėstytojų susitikimą sausio 29-ąją Kauno arkivyskupijos akademinės sielovados bendradarbiai pakvietė visus apsilankyti  arkivyskupijos muziejuje ir susipažinti su ypatinga čia veikiančia meno paroda REALYBĖ IŠSIPLEČIA. Susitikime dalyvavo arkivyskupijos apaštalinis administratorius vyskupas dr. Algirdas Jurevičius ir visų Kauno universitetų bendruomenių atstovai.

Šiek tiek anksčiau atvykusieji su smalsiu dėmesingumu apžiūrėjo istorinių Vyskupų rūmų I aukšte įsikūrusios meno galerijos paveikslų, keramikos kūrinių ekspoziciją. Susitikimo pradžioje tris dešimtis atvykusių kolegų pirmojo bendro šių metų renginio proga pasveikino dr. Vilija Karaliūnaitė ir, pasidžiaugusi prabangia galimybe grožėtis šiomis meniškomis erdvėmis, išreiškė viltį, kad Dievo malonė planuojamus akademinius darbus lydės kūrybiniu įkvėpimu ir inspiracija dalytis su kiekvienu sutiktu žmogumi žiniomis, šiluma, grožiu.

Parodos peržiūrą pradėjęs muziejaus direktorius ir parodos sumanytojas dr. Darius Žukauskas pirmiausia pristatė jos idėjos gimimą bei koncepciją. Tai bažnytinio meno kūrinių pateikimas, įtraukiantis į senojo meno ir naujųjų medijų jungtį, leidžiančią į XVII–XX a. pirmos pusės muziejaus rinkinio vertybes pažvelgti kaip niekada iki šiol, inovatyviai ir interaktyviai. Tokio pobūdžio paroda Lietuvoje atidaryta pirmą kartą: planšetiniame kompiuteryje parodos lankytojai mato kūrinius, papildomus animacijos priemonėmis, rentgenografinės nuotraukos parodo giluminius tapybos sluoksnius, galima palyginti kūrinių būklę prieš restauravimą ir po jo.

Su nuoširdžiu užsidegimu, dėmesingumu kiekvienam kūriniui, pagarba bažnytinio meno tradicijai ir teologinei interpretacijai parodoje eksponuojamus kūrinius pristatė muziejaus fondų saugotoja ir parodos bendraautorė dr. Rima Valinčiūtė-Varnė. Parodoje eksponuojami 32 bažnytinio meno rinkinio kūriniai, datuojami XVII–XX a. I puse. Keletas jų plačiau žinomi visuomenei – tai išskirtinės meninės vertės ir dvasinio įtaigumo Renesanso paveikslas Apreiškimas (XVII a. I p.), įspūdingi barokiniai XVIII a. pradžios medžio reljefai Paskutinė vakarienė ir Šv. Ignaco Lojolos vizija. Tačiau yra ir naujai restauruotų arba pirmą kartą parodoje viešai eksponuojamų kūrinių, kurie lankytojams sukėlė ne mažesnį susižavėjimą. Tai ypač Prancūzijoje sukurtas ir unikalia stiklo karoliukų audimo technika nuaustas skydas – altoriaus antepediumas, taip pat žymaus baroko epochos skulptoriaus Tomo Podgaiskio skulptūra iš Šiluvos bažnyčios – Prisikėlęs Kristus, įspūdingą paslaptį savyje vis dar slepiantis neatidengtas Nekaltojo Prasidėjimo Švč. Mergelės Marijos paveikslas.

Apžiūrėję parodą su akivaizdžia nuostaba  akademinių bendruomenių nariai dar pasiliko trumpai pasidalyti įspūdžiais, pasidžiaugti bendryste. Dr. Rima Valinčiūtė-Varnė atsakė į peržiūroje kilusius klausimus ir pastebėjimus, plačiau atskleidė bažnytinio meno turiningumą, eksponatų saugojimo, restauravimo poreikį.

Prieš dieną iš kelionės, kurioje lydėjo kardinolą Sigitą Tamkevičių į ingresą Šv. Angelės Meriči bažnyčioje Romoje, grįžęs vyskupas A. Jurevičius pasidalijo įspūdžiais apie ten vykusią šventę, aplankytas Vatikano ir Romos miesto vietas, parodas. Kalbantis prie arbatos puodelio buvo aptartos ir ateinančių susitikimų galimybės, pageidaujamų piligriminių kelionių kryptys bei kita krikščioniškos minties ir maldingumo sklaidos informacija.

Vilija KARALIŪNAITĖ

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune