„Šviesos žemėlapio“ akcija tęsiasi vienybėje su popiežiaus Pranciškaus kvietimu į Rožinio maldą
Paskelbta: 2020-04-30 08:01:50

Balandžio 25 d. popiežius Pranciškus paskelbė laišką, kuriuo pakvietė viso pasaulio tikinčiuosius į Rožinio maldą už žmoniją, šiandienos negandas pavedant Mergelei Marijai Ligonių Sveikatai. Į maldą jau visą mėnesį kviečia ir Šiluvos šventovės inicijuota  maldos ir paramos akcija „Šviesos žemėlapis“.

Šis Pranciškaus laiškas sukėlė daug džiaugsmo akcijos komandai – tai gražus ženklas, kad Šventoji Dvasia vieningai ir nuosekliai veikia Katalikų Bažnyčioje nuo Šiluvos iki Vatikano!

Tai dar labiau sustiprino ir padrąsino ir visus akcijos dalyvius, nes pats popiežius pasauliniu mastu kviečia tikinčiuosius Švenčiausiajai Mergelei Marijai tradiciškai skiriamą gegužės mėnesį melsti Dievo Motinos užtarimo kenčiančiai žmonijai. Labai daug žmonių visame pasaulyje šiuo metu yra priversti būti namuose, užsikrėtusių naujuoju virusu jau keli milijonai, o keli šimtai tūkstančių nuo jo mirusių. Tad popiežius siūlo šią kančios ir laisvės suvaržymo patirtį panaudoti kilniam tikslui – atrasti asmeniškai arba drauge su visa šeima kalbamo Rožinio maldos grožį.

Be to, prie Rožinio jis pridėjo siūlomas dvi maldas. Vienoje iš jų ypač ryškus kreipinys į Ligonių Sveikatą: „Mes atiduodame save į tavo rankas, Ligonių Sveikata, kuri neprarasdama tikėjimo stovėjai prie kryžiaus ir kentėjai kartu su kenčiančiu Jėzumi.“ Visas popiežiaus Pranciškaus laiško tekstas lietuviškai  >> 

Per pirmąsias keturias savaites „Šviesos žemėlapio“ akcija įtraukė gyventojus iš visos Lietuvos ir šia intencija sukalbėta 4,5 tūkstančio Rožinio maldų – „užžiebta“ virtualių švieselių akcijos žemėlapyje. Ir tai dar ne viskas – organizatoriai nuolat sulaukia telefono skambučių iš senjorų, kurie nori dalyvauti akcijoje, bet nesinaudoja internetu. Tad realus besimeldžiančių žmonių skaičius net sunkiai įsivaizduojamas.

Norinčius ir galinčius prie kovos su koronaviruso pasekmėmis prisidėti ne tik malda, bet ir geru darbu, bendradarbiaujant su Lietuvos Caritu akcijos svetainėje siūloma galimybė paaukoti pandemijos metu tam tikrame užribyje atsidūrusiems ir ypač vargstantiems asmenims bei šeimoms. Šiuo metu surinktos aukos viršija 14 tūkst. eurų ir ypač Velykų laiku parama buvo ypatingai panaudota visose Lietuvos vyskupijose.


Akcija „Šviesos žemėlapis“, kilusi kaip atsvara užsikrėtimų žemėlapiui, pastebėta ir pasauliniu mastu

Balandžio 2-ąją, minint šv. popiežiaus Jono Pauliaus II penkioliktąsias mirties metines, ir visam pasauliui išgyvenant karantiną bei visų koronaviruso sukeltos pandemijos negandų krizę, Šiluvoje kilo akcija „Šviesos žemėlapis“. Virtualiu būdu visos šalies gyventojai buvo kviečiami vienytis Rožinio maldoje už pandemijos atsitraukimą ir visus jos paliestuosius, prašant Mergelės Marijos, Šiluvoje nuo seno tituluojamos Ligonių Sveikata, užtarimo. Įsipareigojus maldai, žemėlapyje „uždegama“ švieselė ir jų skaičius nuo pirmosios akcijos dienos nuolat auga.

Nuo Velykų akcijos žemėlapis iš Lietuvos tapo pasaulinius, tai reiškia, kad į akciją jungtis ir pasižymėti galima iš bet kurios pasaulio vietos. Netrukus žinia apie tai pasklido per didžiuosius katalikiškus pasaulio naujienų agentūrų bei žiniasklaidos kanalų portalus ne tik anglų, lenkų, bet ir italų, slovakų net vietnamiečių kalbomis. Šiuo metu į akciją įsijungė 29 šalys.

1608-aisiais Šiluvoje įvykęs Mergelės Marijos su Kūdikiu apsireiškimas suformavo gilią pamaldumo Dievo Motinai tradiciją – jau daugiau nei keturis šimtmečius čia atvykstantys maldininkai su pasitikėjimu prašo jos užtarimo neįmanomuose dalykuose ir patiria daugybę malonių bei išgijimų nuo fizinių ir dvasinių negalių. Per porą pastarųjų šimtmečių patirti stebuklai leido atsirasti Marijos Ligonių Sveikatos titului, o jos reikšmę liudija išlikusios ir vis dar pildomos liudijimų knygos.

Šiluvos šventovės informacija

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune