Vasaros keliais į Šiluvą! Gyva piligrimystė vyrams, moterims, šeimoms, jaunimui ar tiesiog... draugams
Paskelbta: 2020-05-25 19:53:32

2020-ieji yra paskelbti Šv. Jono Pauliaus II metais. Šventasis Jonas Paulius – asmenybė, turinti tvirtą autoritetą tarp skirtingų konfesijų, religijų, pažiūrų, sekuliariojo pasaulio atstovų. Šis popiežius visą savo tarnystės laikotarpį buvo ir savotiškas taikos bei šviesos simbolis. Tačiau jo gimimo 100-mečio minėjimas sutapo su vienu didžiausių pasimetimų nūdienos visuomenėje. Plintantis virusas, pandemija, savi izoliacija – visa tai kėlė ir vis dar kelia žmonėms nerimą. Tad mus apėmusioje tamsos migloje Šiluvos šventovė drauge su Kauno arkivyskupija bei Raseinių rajono savivaldybe kvietė skleisti šviesiąją žinią uždegant virtualųjį Šviesos žemėlapį, kaip kad popiežius visą gyvenimą skleidė ją mums. Šiandien tikime, jog Šiluvos šviesa gali imti ir pasklisti ne tik iš kompiuterio ekranų.

Prieš daugiau nei keturis šimtmečius Šiluvoje apsireiškusi Mergelė Marija verkdama kalbėjo: „Verkiu dėl to, kad prieš tai šioje vietoje buvo garbinamas mano Sūnus, o dabar čia ariama ir sėjama.“ Šiandien pandemija mus sustabdė, o Šiluva mums siūlo sugrįžti į geresnes gyvenimo vėžes: imkime ir nustokime arti, skirdami laiko sau ir patirdami gyvą piligrimystę.

Todėl Raseinių rajono savivaldybės meras Andrius Bautronis drauge su Kauno arkivyskupijos apaštaliniu administratoriumi vyskupu Algirdu Jurevičiumi kviečia birželio savaitgalius praleisti nebe virtualiai, o vykstant į tikras piligrimines keliones – šeimoms, vyrams, moterims, jaunimui. Gyva piligrimystė – tai ne tik keliavimas, bet ir patyrimas, ramybės ieškojimas, savęs ir pasaulio pažinimas. Tai kultūros, tikėjimo ir vilties kelias į vėl atnaujinamą tikrąją mūsų bendrystę piligriminiame kelyje. Gyva piligrimystė – tai Šviesos žemėlapio pratęsimas.

„Esame įpratę grožėtis didingais bažnyčių pastatais, tačiau negalime pamiršti, jog Bažnyčia – tai keliaujanti Dievo tauta. Užtrukęs karantino laikas mus pristabdė, tačiau žmogus negali plaukti pasroviui, nes yra sukurtas iššūkiams. Neleiskite, kad prastovos taptų pragulomis! Kviečiu priimti gyvos piligrimystės iššūkį ir keliauti į Šiluvą!“ – sako vyskupas Algirdas Jurevičius.

Birželio 6-ąją, Tėvo dienos išvakarėse, organizuojamas pirmasis gyvos piligrimystės žygis vyrams maršrutu Betygala–Šiluva.
Birželio 13-ąją, kuri yra ir Mergelės Marijos diena, piligriminis žygis iš Lyduvėnų į Šiluvą skiriamas moterims.
Birželio 20-ąją į žygį maršrutu Tytuvėnai–Šiluva bus kviečiamos šeimos.
Birželio 27-ąją, neįvykus Lietuvos jaunimo dienoms, drauge su savo bendraamžiais pakeliauti galės jaunimas. Išsamiau apie piligrimystę  jaunimui >> 

Nuėjusiems vieną iš trijų maršrutų bus įteiktas piligrimų pažymėjimas su Šiluvos šventovės anspaudu. Visos kelionės metu laikysimės Vyriausybės nustatytų reikalavimų saugojantis Covid-19 viruso. Daugiau informacijos apie šios piligrimystės žygius galima rasti www.piligrimyste.lt

Nenuostabu, jog 2020-ieji metai mus vis labiau skatina suvokti, jog kelionė į save gali tapti vienu iš brangiausių įvykių ir prisiminimų. Mes taip skubėjome savo gyvenime, kuriame vienu ar kitu keliu visi pasiekiame tą patį tikslą, jog kartais pamiršdavome mėgautis pačiu ėjimu. Tobulėjantys išmanieji įrenginiai, kompiuteriai, fotoaparatai, viena už kitą gražesnės nuotraukos bei vis daugiau filtrų funkcijų programėlių pripildytas telefonas skatino mus demonstruoti gyvenimą, tačiau ne visada jį gyventi.

Šventasis Jonas Paulius II buvo piligrimas, skleidžiantis ne tik tikėjimo, bet ir vilties ir šviesos žinią pasauliui. Šiandien Šiluvos šventovė, Kauno arkivyskupija ir Raseinių rajono savivaldybė kviečia prisijungti ir drauge atrasti gyvos piligrimystės reikšmę savo gyvenimui.

Jono Pauliaus II piligrimų centro ir Šiluvos šventovės informacija

Asmuo kontaktams: Mantas Kuraitis, +370 686 15 225, piligrimu.centras@gmail.com

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune