Tęsiasi ŠILUVOS TEATRO BIENALĖ: renginiai džiugins ir artėjančiuose atlaiduose
Paskelbta: 2020-08-21 11:59:28

Nuotraukos – Giedriaus Germanavičiaus

Raseinių rajono kultūros centras sėkmingai pradėjo ir tęsia Šiluvos teatro bienalės gyvavimą.

Liepos 11 d. sumažinus įprastą žiūrovų skaičių bene perpus, Jono Pauliaus II aikštėje Šiluvoje visi užgniaužę kvapą pasitiko dar maestro Eimunto Nekrošiaus režisuotą spektaklį „Bado meistras“, kuriame pagrindinį vaidmenį kūrė - Nacionalinės premijos laureatė Viktorija Kuodytė. „Bado meistras“ - tai egzistencialistinės melancholijos kupinas kūrinys apie meistrystę, kuri nebepatenkina modernėjančios minios poreikių. Apie meistrystę, kurios šiuolaikinis žmogus nėra pasiryžęs pripažinti, nes ji ilgesinga, ji nepatraukli, joje nėra taip trokštamo kasdienybės blizgesio. Badavimo meistrystė visomis prasmėmis tokia nemateriali, jog galų gale išnyksta ir pats meistras. Paradoksalu, tačiau patį bado meistrą praryja kasdienybė, šiandienos abejinga minia. Tai spektaklis, kuris simboliškai atvėrė Šiluvos teatro bienalės duris vietoje, kuri pati savo istorijoje talpina nematerialią, virš kasdienybės pakylėtą būtį. Galbūt dėl to kraštiečio E. Nekrošiaus spektakliai Šiluvoje suskamba itin jautriai.

Rugpjūčio 1 d. Piligrimų informacijos centre įvyko Dmitrijaus Matvejevo fotografijų parodos „Nekrošiaus teatras: abipus uždangos“ atidarymas. Tai dar vienas ypatingas susitikimas su Režisieriumi, jo kūryba, jo teatru, savotiškas tylus monologas, nes dialogas, deja, turėjo nutrūkti. Žiūrovai žvelgė į sustingdytas „čia ir dabar“ akimirkas, kuriose buvo kuriamas Teatras. Šurmulyje išgaravo visos menamos sienos ir, rodos, išgyvenome krintančios uždangos jausmą, nebeskirdami teatro, fotografijos, „čia ir dabar“ akimirkų nuo „tada“ ar kažkada įvykusio pasirodymo. Mes žvelgėme į teatrą per šiandienos atminties prizmę, o tai turbūt viena stipriausių emocijų, kurias galėjo sukurti fotografijų autorius D. Matvejevas. Šias emocijas dar galėsite išgyventi iki pat rugsėjo 30 d. o pastiprinti rugsėjo 7–15 d. vykstančių didžiųjų Šilinių atlaidų metu.

Performatyvaus meno pėdsakus šalies kelyje ir simboliniuose bienalės rėmuose tęsė šiuolaikinio šokio teatro „Aura“ pasirodymas rugpjūčio 7 d. Šiluvos turgaus aikštėje. Į mažą, tyliai kontempliatyvų miestelį, kuris suūžia it avilys nebent didžiųjų Šilinių atlaidų metu, atvyko spalvinga šokio teatro komanda atveždama spektaklį „Norėčiau būti paparčio žiedu“. Netikėtai visiems - oras, vieta ir laikas – padiktavo tai, jog spektaklis privalėjo būti perkeltas nuo scenos į natūralią gamtos apsuptį ir kūrinys apie gamtą, apie medžių šaknis bei žmogiškumo parafrazę visiškai naujai suskambo mažojo miestelio fone. Šokėjai šoko ant žolės, tarp medžių, natūraliame gamtos ir urbanistiniame peizaže – savotiškoje kasdienybės scenografijoje. Meno kūrinys tarsi tapo Šiluvos dalimi – papildantis ir pratęsiantis šios egzistenciją, atskleidžiantis kaip kultūra gali prisidėti ir prisideda prie vietos naratyvo interpretacijos bei sklaidos.

Tad Šiluvos teatro bienalė vyksta tiesdama kelius ir skleisdama kylančią kultūros dvasią iš regionų. Meno piligrimystės keliu einama bendraujant, ieškant sąsajų su vietos identitetu, o ne formaliai būnant. Iki gruodžio mėnesio Šiluvoje ir Raseiniuose atkeliaujančių lauks spektakliai, diskusijos, praktiniai užsiėmimai, cirko pasirodymai, kurie, nors, rodos, teatvyksta gastrolėms iš didmiesčių, visgi kyla iš regiono dvasios, atskleisdami ne visada atrastą Raseinių rajono potencialą. O organizatoriai kviečia tęsti prasidėjusią kelionę.

Rugsėjo mėn.

5 d. 18:00 val. Šeiko šokio teatras. Garso, šviesų, judesio aplinkos laboratorija bei spektaklis „Kontaktas“. Choreografė ir režisierė Agnija Šeiko. Žaiginyje.
5 d. 18.15 parodos atidarymas buvusioje Žaiginio Pranciškaus Šivickio mokykloje.
6 d. 17:00 val. Šeiko šokio teatras. Garso, šviesų, judesio aplinkos laboratorija bei spektaklis „Kontaktas“. Choreografė ir režisierė Agnija Šeiko. Žaiginyje.
6 d. 20:00 val. Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklis. Algirdas Landsbergis, „Vėjas gluosniuose“. Režisierius Gytis Padegimas. Šiluvos bazilika.
10 d. Lietuvos biblijos draugija. „Nojaus laivas“ Šiluvos kultūros centre.

15 d. Agit-Cirk (Suomija) „Tenho outdoor“. Raseinių Šaltinio progimnazijoje.
19 d. 17:00 val. Big Wolf Company (Estija) „Trys seserys“. Maironio parkas Raseiniuose.

Spalio mėn.

„Pojūčių teatras“. Kūrybiniai užsiėmimai vaikams „Pojūčių maršrutai“. Raseinių specialiojoje mokykloje ir Šiluvoje.
23–24 d. Teatro konferencija „Pėdos tavo buvo matomos“. Šiluvoje.
24 d. 12:00 val. „KOSMOS THEATRE“. Internetinė (anti)utopija #PROTESTAS. Šiluvoje.

Lapkričio mėn.

6 d. nuo 18:00 val. iki 11 08 d. 15:00 val. Bibliodramos užsiėmimai su Vida Lipskyte (būtina registracija el. paštu silvijacizaite@gmail.com. Vietų skaičius ribotas). Jono Pauliaus II piligrimų namai Šiluvoje.


Organizatorius – Raseinių rajono kultūros centras.
Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.
Bienalės globėjas – Raseinių rajono savivaldybė.

Rengėjų informacija,
kilus klausimams, kreiptis el. paštu silvijacizaite@gmail.com arba telefonu 8 663 628 40, Silvija Čižaitė-Rudokienė
 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune