Istorinis įvykis Kaune – atnaujintas bažnyčios veidas
Paskelbta: 2020-08-28 15:31:17

2019 m. pavasarį žengėme pro naujai atvertas Švč. Sakramento (studentų) bažnyčios duris Kaune. Tada bažnyčia pravėrė senąsias savo erdves. Nuo pat sovietmečio buvo užmūrytas pagrindinis įėjimas iš Vilniaus gatvės į šią šventovę, tada paverstą „Santakos“ kino teatru, bei suniokotas visas jos vidaus interjeras.

Kauno arkivyskupijos Ekonomo tarnyba dalijasi džiugia žinia apie naują Švč. Sakramento bažnyčios Kaune prikėlimo gyvenimui etapą – kauniečiai ir miesto svečiai dabar gali išvysti visiškai atnaujintą šventovės veidą – restauruotą fasadą, su naujai atvertais senaisiais langais ir jau nuo šio vakaro, rugpjūčio 28 d., galės pasigrožėti apšviesta įžymiąja Kristaus Veido mozaika (1932 m. sukurta garsiojo Lietuvos skulptoriaus Juozo Mikėno). Kitais šventovės atgaivinimo etapais ketinama sugrąžinti į bažnyčią ir garsiuosius Vienoje (Austrija) XIX a. pab. – XX a. pr. sukurtus ir dabar restauruotus vitražus, kurie sovietmečiu buvo išmontuoti ir slapta saugoti Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje.

Apie tai, kaip nelengvai, tačiau pamažu prikeliama Švč. Sakramento bažnyčia, jos paveldas atveriamas visuomenei, išsamiai pasakoja architektė-restauratorė Asta Prikockienė ir menotyrininkė Rima Valinčiūtė-Varnė (jų straipsnį kviečiame skaityti čia >>).

Kauno arkivyskupo metropolito Kęstučio Kėvalo mintimi, šią bažnyčią naujam gyvenimui ketinama kelti ir „iš vidaus“ – ją vėl sugrąžinant miesto akademinės bendruomenės sielovadai, kad ji ir toliau tarnautų kaip studentų bažnyčia. Tokia ji buvo prieškariu Lietuvoje ir tam tikrą laiką jau atkūrus nepriklausomybę, kai šie ypač suniokoti maldos namai buvo sugrąžinti Bažnyčiai.

Šiuo metu Švč. Sakramento koplyčioje nuo 2005 m. lapkričio 3 d. tuometinio Kauno arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus dekretu vyksta nuolatinė (visą parą trunkanti) Švč. Sakramento adoracija, kasdien aukojamos šv. Mišios. 2016 m. vasario 1 d. tuometinio Kauno arkivyskupo Liongino Virbalo dekretu įsteigtas ir atskiras rektoratas, pradėti bažnyčios atkūrimo projektai (išsamiau žr. čia: https://kaunoarkivyskupija.lt/kaunas/svc-sakramento-b/). Šventovės prikėlimu naujam visaverčiam gyvenimui rūpinasi Kauno arkivyskupijos Ekonomo tarnyba, taip pat ir Kauno miesto savivaldybė prisideda savo lėšomis, o iš viso šiems atnaujinimo darbams jau skirta per 200 tūkst. eurų.

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune