Konferencijoje aptarta dvasinė pagalba klinikinėje pastoracijoje įveikiant pandemijos iššūkius (2021 02 10)
Paskelbta: 2021-02-15 19:27:35

Vasario 10 d.  trečią kartą Pasaulinei ligonių dienai paminėti surengta mokslinė-praktinė konferencija. Šiemet jos tema buvo  „Klinikinė pastoracija: pandemijos iššūkiai ir galimybės Lietuvoje“. Konferenciją rengė LSMU ligoninė Kauno klinikos,  LSMU Slaugos ir rūpybos katedra, Lietuvos išplėstinė slaugos praktikos asociacija ir VDU Katalikų teologijos fakulteto Santuokos ir šeimos studijų centras. Šiais metais konferencija vyko per tiesioginę transliaciją jungiantis ZOOM platformoje. Tai leido konferencijoje dalyvauti daugiau kaip 300 dalyvių iš visos Lietuvos.

Visus susirinkusiuosius šiltai ir įkvėpiančiai pasveikino LSUM ligoninės Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius. Profesorius išreiškė viltį, kad iš pandemijos, kaip ir iš kiekvienos krizės, išeisime stipresni, pasimokę, labiau susikaupę, patyrę ir geresni. Jis pripažino, kad metai buvo sunkūs, daug žmonių sirgo, nemažai netekome ir savo brolių ir sesių, tarp jų ir medikų, dėl kurių mums visiems labai skaudu. Klinikų generalinis direktorius padėkojo už šios konferencijos rengimą, nes joje dalijamasi mokslu, įžvalgomis, patirtimi, tikėjimu ir diskutuojama visiems svarbiais klausimais. „Gražios, šviesios ir geros konferencijos“, – palinkėjo prof. habil. dr. R. Jurkevičius.

 

Kauno arkivyskupas dr. Kęstutis Kėvalas pasidžiaugė galimybe susitikti nors ir nuotoliniu būdu bei padėkojo Kauno klinikų generaliniam direktoriui už bendradarbiavimą ne tik šios konferencijos kontekste, bet ir Lietuvos Vyskupų Konferencijai priimant sunkius sprendimus. Arkivyskupas kvietė apmąstyti popiežiaus Pranciškaus laišką Pasaulinei ligonių dienai per penkis raktinius žodžius: įsijautimą, tarpusavio priklausomumą, artumą, santykį ir susitikimą. Arkivyskupas ragino pandemijos iššūkiuose atrasti asmeninių galimybių. Dėkodamas gydytojams, slaugytojams ir visam medicinos personalui, pavadino juos gerumo armija, besikaunančia ne tik medikamentais, bet ir pasiaukojimu bei viltimi.

Dviejų dalių konferencijoje buvo perskaityti aštuoni pranešimai, o jos plenarinių posėdžių pirmininkė, VDU KTF Santuokos ir šeimos studijų centro mokslo darbuotoja ses. Gabrielė OSB – dr. Aušra Vasiliauskaitė, kvietė klausyti, mąstyti ir išsinešti tai, ką galėsime pritaikyti savo darbuose ir gyvenime.

Pirmoje konferencijos dalyje pranešimus skaitė trys pranešėjai. Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas apžvelgė antivakcininį judėjimą Lietuvoje ir pasaulyje. VDU Katalikų teologijos fakulteto dėstytojas teol. lic. kun. Mindaugas Grigalius kalbėjo apie rankų higieną Biblijoje ir rankų plovimą liturgijoje. Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos akušerė Dangyra Ruseckienė (vad. prof. Olga Riklikienė) pateikė tyrimo rezultatus, kaip nėščiųjų dvasinė gerovė ir pasitenkinimas gyvenimu atsiskleidžia kaip sakralinė nėštumo dimensija.

Antroje dalyje nuskambėjo penki pranešimai. Tęsiant tradiciją susipažinti su įvairiomis religijomis ir kultūromis, šį kartą Kauno žydų religinės bendruomenės vadovas Mauša Bairakas papasakojo, ką turime žinoti apie judėją sveikatos priežiūros sistemoje. Kazio Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės dvasinė asistentė, Šv. Ignaco Lojolos kolegijos dėstytoja RŠ. M. Lina Jakelė pasidalijo praktiniais sprendimais teikiant dvasinę pagalbą slaugos ligoninėse. Kauno klinikų kapelionas kun. Nerijus Pipiras ir dvasinė asistentė teol. lic. Svetlana Adler-Mikulėnienė dalijosi patirtimi, kaip dvasinė pagalba teikiama didžiosiose Lietuvos ligoninėse. Utenos socialinių globos namų dvasinė asistentė ses. Dominyka Violeta Slepikaitė DP pasakojo apie savanorišką pagalbą pandemijos metu. Konferenciją užbaigė VDU Informatikos fakulteto doc. dr. Dariaus Amilevičiaus išsamus pranešimas apie dirbtinį intelektą sveikatos priežiūros sistemoje.

Konferencija baigėsi su viltimi kitąmet jau gyvai susitikti panašiame renginyje Ligonių dienos proga.

Renginio pranešimus įrašė „Marijos radijas“, jie bus transliuojami „Gyvybės medžio“ laidose.

Arkivyskupijos YouTube kanale iki š. m. gegužės 1 d. galima peržiūrėti konferencijos vaizdo įrašą.  

Svetlana Adler-Mikulėnienė,

LSMU ligoninės Kauno klinikų dvasinė asistentė

 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune