Sužadėtinių programos vedėjų mokymai arkivyskupijos Šeimos centre (2012 05 03)
Paskelbta: 2012-05-07 22:58:43

Gegužės 3 d. arkivyskupijos Šeimos centre vyko seminaras tema „Natūralus šeimos planavimas“, skirtas būsimiems sužadėtinių rengėjams. Jį vedė Laura ir Mažvydas Aleknos – jauna šeima, jau keletą metų dalyvaujanti Sužadėtinių rengimo Santuokai programoje. Šis seminaras - jau trečiasis mokymų ciklo „Krikščioniškasis požiūris į lytiškumą“ užsiėmimas.

Džiugu, kad į savanorystę Šeimos centre ketina įsitraukti net 8 jaunos šeimos. Tarp jų –  po vieną porą iš Raseinių ir Jurbarko dekanatų šeimos centrų (iš viso mokymuose dalyvauja 21 dalyvis). Kaip rodo patirtis, grupės, kurią veda sutuoktinių pora, darbas yra efektyvesnis, nes sužadėtiniai gyvai mato šeimos modelį ir girdi gyvus pavyzdžius. Kaip liudija vedančiųjų poros, šio darbo su sužadėtiniais patirtis naudinga ir pačiai porai, nes skatina tarpusavio bendravimą, iškelia naujų klausimų ir skatina kartu ieškoti kūrybingų spredimų.

Pirmasis seminaras, kurį taip pat vedė Aleknų šeima, vyko balandžio 27 d. Jame dalyviai turėjo galimybę išsakyti savo lūkesčius, sužinoti, kas tai yra geras liudijimas, kokie sunkumai gali iškilti vedant sužadėtinių grupes. „Geras liudijimas padrąsina, paguodžia, sustiprina, tačiau liudydami atsiveriame ir tampame pažeidžiami“, – savo patirtimi dalijosi Laura ir Mažvydas.

Antrąjį seminarą balandžio 28 d. vedė doc. dr. Nijolė Liobikienė. Šiame seminare dalyviai gilinosi į lytiškumo sąvoką, susipažino su asmenybės ratu ir meilės komponentais. „Pirmiausia turime pripažinti, kad esame lytinės būtybės. Vyrai ir moterys yra vienodai vertingi, bet skirtingi. Kai žmogaus reprodukcija buvo atskirta nuo seksualumo, žmogus tapo vartojimo objektu“, – tokiomis ir panašiomis mintimis dalijosi N. Liobikienė. Ji taip pat pateikė dalyviams daug praktinių užduočių, kurias, tikimasi, jie galės pritaikyti vesdami grupinius užsiėmimus sužadėtiniams.

Seminare apie natūralų šeimos planavimą buvo gilinamasi į šio planavimo privalumus, išsamiau aptartas simptoterminis metodas. Dalyviams pristatytas filmukas apie vaikelio vystymąsi mamos įsčiose, o diskusijų metu buvo ieškoma atsakymų į iškilusius klausimus. Lytiškumo tema yra viena jautriausių: daugelis sužadėtinių ateina labai sužeisti, turėdami begalę mitų apie seksualumą ir, deja, nepalankumą Bažnyčios atžvilgiu. Todėl pasirengimo santuokai kursai gali tapti jiems sugrįžimo į Bažnyčią paskata.

Į visus seminarus dalyviai galėjo atsivesti vaikus, kuriems užsiėmimus rengė jaunosios Šeimos centro savanorės. Todėl tėveliai galėjo krimsti mokslus be didesnių rūpesčių. Kitas seminaras tema „Grupinis darbas“ vyks gegužės 20 d.

Ganytojo žodis

Kūrėjas mus kalbina į savo bendrystę, skatina domėtis kitu žmogumi ir bendruoju gėriu. Esame kviečiami atsiliepti į Dievo kalbinimą, į tą švelnų ir kartu tvirtą balsą. Mums reikalingas konkretus ir aiškus apsisprendimas priimti Dievą į savo širdį ir leistis Jo vedamiems.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune