Vargstančiųjų dienai artėjant: žengiant dar vieną praktinį artimo meilės žingsnį (2021 11 12)
Paskelbta: 2021-11-11 18:03:17

Nuotraukos – Lietuvos ir Kauno arkivyskupijos Carito

Nuotraukoje – Ruklos pabėgėlių priėmimo centras, 2021 11 

Lapkričio 14-osios sekmadienį švenčiame Pasaulinę vargstančiųjų dieną. Kasmet šią dieną minėti XXXIII eilinį metų sekmadienį pakvietė popiežius Pranciškus, 2017 metais užbaigdamas Gailestingumo jubiliejų ir kviesdamas Bažnyčią savo dėmesyje ir rūpestyje išlaikyti skurdą ir neteisingumą patiriančius žmones, jautrumą ir pagalbą jiems.  

Šia proga Lietuvos Caritas išplatino kreipimąsi į kunigus bei tikinčiuosius, kurį pasirašė LVK Socialinių reikalų tarybos pirmininkas, Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas. Kreipimesi pristatomos pagrindinės popiežiaus Pranciškaus Žinios penktajai Pasaulinei vargstančiųjų dienai „Vargšų jūs visuomet turite su savimi“ (Mk 14, 7) mintys pastebint, jog popiežius šią dieną ypač skatina krikščionių bendruomenes visame pasaulyje tapti vis aiškesniu ženklu, rodančiu Kristaus meilę labiausiai vargstantiems. Plačiau Lietuvos Carito pranešime >>

Lapkričio 14-ąją, Pasaulinę vargstančiųjų dieną, Caritas Lietuvoje pradeda jau 24-ąjį kartą rengiamą kasmetinę iniciatyvą – žvakučių akciją GERUMAS MUS VIENIJA >>. Tai, pasak Carito organizacijos, yra gera galimybė asmeniškai ir bendruomeniškai įsitraukti ir dalytis su vargstančiaisiais savo dėmesiu, savanorystei skirtu laiku ir konkrečia auka. Paaukoti pagalbai vargstantiems ir gauti dovanų Caritas žvakelę galime parapijų raštinėse, bažnyčiose ar Caritas centruose. Akcija tęsis iki gruodžio 25 d.

Lietuvos Caritas kviečia žengti dar vieną praktinį artimo meilės žingsnį. Kiekvieną savaitę savo feisbuko paskyroje dalysis mintimis iš popiežiaus Žinios Pasaulinei vargstančiųjų dienai ir kvies veikti praktiškai ir asmeniškai prisidėti prie bendrystės kultūros visuomenėje kūrimo.

Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas pakvietė Vargstančiųjų dieną paminėti arkivyskupijos parapijose, kunigus bei tikinčiuosius įsiklausyti į pagrindines popiežiaus Pranciškaus Žinios mintis, melstis bendromis Visuotinės maldos intencijomis prašant Viešpatį atverti širdis artimo meilei ir įsitraukti į konkrečias pagalbos vargstantiems akcijas, suprantama, atsižvelgiant į pandemijos sąlygotus ribojimus. Šia proga arkivyskupas dėkoja visiems, kurie įsitrauks ir į Carito akciją „Gerumas mus vienija“. Lapkričio 14-osios sekmadienį akcijos žvakeles bus pašventintos Kauno arkikatedroje bazilikoje šv. Mišiose 12 val. bei kitose arkivyskupijos parapijų bažnyčiose.

Lapkričio 4 d. Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas drauge su Lietuvos Carito atstovais, arkivyskupijos Carito vadovu Arūnu Kučiku, Jonavos dekanatu kunigu Virginijumi Birjotu bei Ruklos klebonu kunigu Arnoldu Valkausku apsilankė Rukloje, Pabėgėlių priėmimo centre. Arkivyskupas kalbėjosi su darbuotojais, bendravo su migrantais, apsilankė vienintelės krikščioniškos šeimos namelyje ir suteikė palaiminimą. Plačiau apie šį apsilankymą >> 

Carito vadovas Arūnas Kučikas lapkričio 10 d. popiežiaus Pranciškaus Žinią bei Carito organizacijos aktualijas pristatė arkivyskupijos kunigų konferencijoje >>, pastebėdamas, jog popiežius atkreipia dėmesį į vargą kaip visuomeninę tikrovę ir tai, jog svarbu su vargstančiais žmonėmis dalytis ne tik ištekliais, bet ir pačiu gyvenimu. 

Nuotraukoje – arkivyskupijos Carito bendradarbių malda kartu su Carito Benamystę išgyvenančiųjų dienos centro lankytojais, 2021 05 

Arkivyskupo kvietimu tos pačios dienos vakarą Carito vadovai, bendradarbiai, savanoriai Kauno arkikatedroje šv. Mišiose dėkojo Dievui už kolegas, tarnaujančius kitose socialinės apsaugos institucijose.

Praeitą savaitę arkivyskupijos Kauno I dekanato – miesto parapijų Carito skyrių bendradarbiai dalyvavo rekolekcijose, stiprino bendrystę, atnaujino savo misijos, kaip kylančios iš Dievo meilės, išgyvenimą

Lapkričio 14-ąją švenčiama ir Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena. Nuo 2013 m. ją mini daugelis pasaulio šalių, tarp jų ir Lietuva, kur taip pat aktuali per anksti gimusių naujagimių problema (Lietuvoje jų gimsta apie 6 proc.). 2012 m. Lietuvoje įsikūrė neišnešiotų naujagimių tėvų asociacija „Neišnešiotukas“, kuri telkia šių tėvų bendruomenę. Lapkričio 14 d. sekmadienį, 12 val. šv. Mišiose Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje (Aleksoto g. 3) bus meldžiamasi už neišnešiotų naujagimių susilaukusias, sunkiai sergančius naujagimius slaugančias ar naujagimius praradusias šeimas. Šv. Mišioms vadovauja kunigas Kęstutis Rugevičius. 13 val. šeimų poilsiui skiriamas Andriaus ir Gintaro Jakelių gitaros muzikos koncertas. Vyks tiesioginė transliacija arkivyskupijos bei portalo Delfi kanalais.

Lapkričio 16 d. 14.30 val. Lietuvos Caritas rengia virtualų renginį „Vargšų jūs visuomet turite su savimi“, pakviesdamas popiežiaus Žinios kontekste ir kitas socialinės srities institucijas aptarti dalijimosi, solidarumo praktikas. 

 Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune