Vilkijos parapijoje paminėta Lietuvos žydų genocido aukų diena (2012 09 21)
Paskelbta: 2012-09-24 11:12:27

Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos kvietimu Lietuvos žydų genocido aukų diena buvo minima ir vilkijiečių. Grupelė Vilkijos gimnazijos mokinių, pakviesti tikybos mokytojos Virginijos Žiobienės, rugsėjo 21 dieną vyko į Pakarklės mišką, esantį prie Jaučakių kaimo, kad prisimintų nužudytuosius.

Renginio pradžioje buvo primenami istoriniai faktai. 1941 m. liepos 7–8 d. dvidešimt vienas žydas buvo sušaudytas netoli Vilkijos prie Jagminiškių kaimo. Rugpjūčio mėnesį prasidėjo visuotinis žydų terorizavimas. 1941 m. rugpjūčio 28 d. žydai buvo surikiuoti į koloną ir nuvesti į žudynių vietą Pakarklės miške. Tą dieną buvo saušaudyti 402 žmonės. Iš viso Vilkija neteko 423 asmenų.

Vilkijos parapijos pastoracinės tarybos narė Aurelija Chamrovski jaunuolius supažindino su izraelitų tradicijomis kapinėse.

Vėliau mokiniai atliko kūrybinę užduotį – iš kaštonų, akmenukų ir žvakių dėliojo atverstą knygą. Kadangi žydai yra vadinami ,,knygos tauta‘‘, tai buvo puiki idėja parodyti, kad šie žmonės su vardais, asmeninėmis istorijomis, pomėgiais, gabumais, socialine padėtimi yra svarbi mūsų istorijos dalis, kurios negalime pamiršti.

Renginys užbaigtas giesme Shalom chaverim.
 

Renginio dalyvė Brigita Fedorčak

 

 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune