LSMU ligoninės Kauno klinikų koplyčioje paminėtas medicinos darbuotojų globėjas šventasis Lukas
Paskelbta: 2024-10-21 10:36:01

Nuotraukos – Raimondos Balandės

Spalio 18 d. Bažnyčia mini Šv. Luką. Šventasis evangelistas Lukas yra Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų bei LSMU Medicinos fakulteto globėjas. Šv. Mišioms Kauno klinikų Šv. Luko koplyčioje šią dieną vadovavo Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Saulius Bužauskas, koncelebravo LSMU kapelionas monsinjoras Artūras Jagelavičius.

Šv. Mišiose dalyvavo Kauno klinikų generalinis direktorius prof. Renaldas Jurkevičius, direktorius visuomenės sveikatai, mokslui ir studijoms prof. Tomas Lapinskas, direktorė valdymui ir plėtrai dr. Eglė Ramanauskienė, LSMU Medicinos fakulteto dekanas prof. Andrius Macas bei didelis būrys Kauno klinikų kolektyvo. Šv. Mišiose giedojo klinikų vokalinis ansamblis „Kolegės“.

Homiliją pasakęs vyskupas Saulius Bužauskas atkreipė dėmesį, jog evangelistas Lukas buvo gydytojas; Evangelijoje tai ir atsispindi, nes jis vartoja kai kuriuos medicininius to meto terminus. Dėl to gydytojai pasirinko šv. Luką savo globėju. Šv. Lukas gydė ne tik savo žiniomis. Sakoma, kad jis yra gailestingumo apaštalas, nes daugiausia pavyzdžių, įvaizdžių apie gailestingumą randame būtent Evangelijoje pagal Luką.

„O kas kitas, jei ne medikas, kas, jei ne medicinos darbuotojas, jei ne gydytojas, turi pasižymėti gailestingumu tiems, kuriuos gydo“, – sakė vyskupas S. Bužauskas pabrėždamas, jog gailestingumas reiškia ne tik gailėti sergančio žmogaus, bet ir su meile padėti, siekiant pasirūpinti, patarnauti kaip galima geriau. Ne tik vaistai, receptai, bet ir medikų žodis bei dėmesys sergančiam žmogui yra nepaprastai geras vaistas.

„Dėkojam šiandien Dievui už visus medikus, kurie atlieka savo pareigą, įdeda širdies į savo misiją, parodo gailestingumą. Kaip žinome, gailestingumo reikia ne tik tiems, kuriems patarnaujame, bet ir tarpusavyje reikia atjautos ir supratimo, solidarumo. Kaip gražu, kad šitas medikių choras vadinasi „Kolegės“. Kolegialumo reikia kiekvienoje specialybėje ir medicinoje, kad nepaliktume vieni kitiems nepabaigtų darbų, nepaliktume neatliktos užduoties ir kad vieni į kitus žiūrėtume kaip į bendradarbius, bet ne kaip į konkurentus, ne kaip į priešiškai nusiteikusius žmones. Tas broliškumas turbūt yra labai vertinamas ir kitų žmonių, kurie iš šalies tik prisiliečia prie vienos ar kitos tarnystės“, – sakė vyskupas S. Bužauskas.

Homilijoje ganytojas atkreipė dėmesį į šv. Luko simbolį – jautį. Bažnyčioje nuo ankstyviausių laikų kiekvienam šventajam priskiriamas koks nors simbolis. Jautis žydų papročiu būdavo naudojamas aukojimui šventykloje,  ir evangelistas Lukas savo Evangeliją pradeda būtent nuo veiksmo šventykloje aprašymo, kai Zacharijas aukoja auką Dievui. Šis simbolis kartu primena, kokia auka Dievui gali būti priimtiniausia.

„Dievas turbūt labiausiai lauktų mūsų širdies, mūsų pasišventimo. Geras medikas yra pasišventęs, iš pašaukimo atlieka savo darbą. Padaro ne tik tai, kas priklauso, bet įdeda širdies“, – sakė vyskupas Bužauskas. Šv. Lukas, medikų globėjas, ne tik vykdė krikščionio misiją – skelbė Evangeliją, bet ir ieškojo kūrybingesnių, įvairesnių būdų, ieškojo būdo, kaip kuo geriau, kruopščiau atlikti savo misiją, kaip tuo rūpinasi ir medikai.

Homilijoje minėta, jog šv. Lukas krikščionių tradicijoje, Katalikų Bažnyčioje gerbiamas kaip tas, kuris daugiausia dėmesio skyrė Mergelei Marijai. Sakoma, kad jis ir tapydavo  Marijos atvaizdus. Vadinasi, turėjo švelnumo, rūpesčio atskleisti ir Jėzaus mamą. Medikas, gydytojas (juk žinome, kad tarp medikų daugiausiai moterų) turi motiniškumo, švelnumo bruožų, kurie ligoje yra nepaprastai reikšmingi. Kaip mama, kaip moteris rūpinasi šeimos nariais, taip ir medikai turėtų rūpintis su švelnumu ir pagarba.

„Svarbu, kad mes, rūpindamiesi savo žemiška sveikata, pagalvotume taip pat apie savo trapumą ir laikinumą šitoje žemėje. Sveikata yra Dievo dovana. Kad ir kiek visi besirūpintų mumis, vieną dieną atsidursime Viešpaties akivaizdoje. Dabar jau reikia pradėti statyti Dangaus Karalystę, kuri nesibaigs“, – kalbėjo vyskupas šv. Mišių homilijoje, atkreipdamas dėmesį, jog kiekviena proga, kai žiūrime, kaip galima labiau mylėti, daugiau gera padaryti, Dangaus Karalystė jau yra prasidėjusi, jau ruošiamės tam buvimui su Dievu veidas į veidą, amžinybei, kur nieko nebetrūks, kur į visus klausimus pats Viešpats mums atsakys.

Minint medikų globėją šventąjį Luką, vyskupas ragino prašyti jautrumo, kantrybės, švelnumo ir kad kuo geriau duotas dovanas panaudotume Dievo garbei, žmonių džiaugsmui ir, aišku, savo profesiniam pasitenkinimui.

„Šventasis Lukas tepaskatina mus atsakingai, stropiai ir kruopščiai atlikti savo pareigą, gydyti žmones ir vaistais, ir visokiomis procedūrom, taip pat savo žodžiu ir dėmesiu. Tai kiekvienam iš mūsų yra labai svarbu.

Ačiū už darbą, ačiū, kad jums svarbus tikėjimas, kad bendradarbiaujate su sielovados komanda, specialistais, kuriuos Bažnyčia siunčia į klinikas, įvairius iššukius kartu išsprendžiat, jog gytų ne tik žmogaus kūnas, bet ir dvasia. Kad žmogus taip pat susimąstytų apie Dievą, prieš kurį vieną dieną stosim“, – sakė vyskupas S. Bužauskas šv. Mišiose Kauno klinikų koplyčioje.

LSMU akademinės sielovados bendradarbių informacija

Ganytojo žodis

BROLIAI SESERYS, šiandien mūsų užduotis – nenusiminti, save dovanoti kitiems meilės būdu ir šitaip mūsų krašte įtvirtinti vienybę, solidarumą per save leidžiant Dievo Dvasiai įeiti į pasaulį, būti Jos kanalu. Dievas ieško tokių liudytojų, kurie gyventų tiesa ir dvasia ir Jo artumą dovanotų pasauliui.
Tegu ŠVENTOJI DVASIA kreipia, džiugina ir drąsina mūsų širdis skelbti Gerąją Naujieną.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Svečių namai

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune