Pasaulinio parapijų kunigų sinodinio susitikimo patirtis Kauno arkivyskupijos kunigų konferencijoje – su sinodišku pokalbiu
Paskelbta: 2024-10-18 08:55:34

„Matau kunigo Gedimino [Jankūno] degančią širdį ir troškimą perduoti popiežiaus mintį, mūsų, kunigų, užduotį ir Romoje patirtą suvokimą, jog mums nėra kito kelio Bažnyčioje, kaip tik Sinodinis“, – sakė Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas spalio 17 d. kunigams, kurie susirinko į kiek kitokio formato – sinodinę – dvasininkų nuolatinio ugdymo konferenciją atnaujintoje arkivyskupijos didžiojoje salėje.

Konferencijos vedimą arkivyskupas perdavė kunigui Gediminui Jankūnui, Lietuvos atstovui sinodiniame pasaulio parapijų kunigų susitikime, kurį popiežius Pranciškus buvo sušaukęs Romoje šių metų pavasarį.

Sinodas – ir apie kultūrą Bažnyčioje

Prieš sinodinį kunigų pasikalbėjimą ir įspūdžius iš susitikimo Romoje kunigas Gediminas Jankūnas atkreipė dėmesį, jog popiežiaus sušauktas Sinodas yra ne apie Bažnyčios mokymą ar teologiją – jis apie kultūrą Bažnyčioje, kaip joje esame.

Ši kultūra priklauso nuo mūsų kiekvieno elgsenos vieni su kitais. Tai visa mūsų laikysena – ir kalbėjimas, ir klausymas, ir reagavimas.

„Ne iš gero gyvenimo širdys užsidega ar nustoja degti“, – sakė kun. G. Jankūnas, pripažindamas, jog ir patys kunigai Bažnyčios misijoje gali būti proveržis, viltis ir džiaugsmas, tačiau gali būti ir stabdis.

Svečias priminė broliams kunigams, jog prieš 60 metų vykusio Vatikano II Susirinkimo impulsas apie tai, koks turi būti Bažnyčios santykis ir vaidmuo pasaulyje, nėra gerai apmąstytas, jo gairės gal niekada ir nebuvo mėgintos įgyvendinti, o kai kurie Bažnyčios dokumentai (kaip pažymėjo kunigas Gediminas – ir jo paties) lieka net neperskaitomi...

„Mums nereikia trečio Vatikano Susirinkimo. Mums reikia sugrįžti prie tų žodžių, kurie jau buvo pasakyti, ir pasižiūrėti, ar tikrai jie jau pasenę“, – priminė kun. G. Jankūnas.

Jis atkreipė dėmesį, jog kai kas tada Bažnyčios kryptį į atvirumą pasauliui priėmė kaip jos supasaulėjimą. Pasak prelegento, mes galime šaukti susireikšminę, jog Bažnyčia vienintelė teisi – taip, tai bus mums, bet ne pasauliui ir ne pasaulyje.

„Šiandien su tuo einame į prekybvietę ir mėginame pasiūlyti tiesą, kurią verta pirkti, verta ja gyventi“, – kalbėjo svečias, minėdamas ir apie sunkumą: kam šiandien kunigas gali pasiūlyti malonę, kai daugelis gali užsidirbti, viską turėti be mūsų?

Kunigas Gediminas paatviravo ir apie skepsį, kuris gali ištikti per ilgesnį kunigo tarnystės laiką. Pasidalijo atvira savo paties patirtimi, kai teko darbuotis Panevėžio vyskupijos Sinodinio kelio koordinatoriumi, ir sakė, jog darė tai formaliai, kaip daugelį kitų darbų: reikia, tai ir darau. Be tikėjimo, jog iš to kas nors išeis... Juk kažkaip išgyvensime... Pasikeitusiose aplinkybėse, mažėjančiose parapijose, su šąlančiais žmonėmis bažnyčiose, su neateinančiomis naujomis kartomis, su brangstančiais remontais...

Popiežius klaũsė parapijų kunigų

Savo brolius kunigystėje kunigas G. Jankūnas pavadino Bažnyčios kūno „pirštais“ sąlyčiui su pasauliu, jeigu vyskupus simboliškai būtų galima pavadinti „rankomis“. Svečio, buvusio arti minėto pasaulinio klebonų susitikimo su popiežiumi, nuomone, todėl ir kilo Pranciškaus dėmesys kunigams: ar jie supranta sinodiškumo iššūkį ir kaip gali jame dalyvauti? Popiežius šitokiu būdu mėgino išgirsti parapijų kunigų balsą – ne kanclerių, generalvikarų, profesorių...

„Ilgainiui tame ūžesyje aš pradėjau girdėti, jog nepaisant visų mūsų skirtumų, yra ir kunigiškoji bendrystė, ir... yra liūdesys. Tik po kelių dienų nuotaika pradėjo lengvėti, pasigirsdavo juoko. Tai buvo ženklas, kad Šventoji Dvasia veikia, kad Ji gali įnešti į mūsų sunkumus tam tikrą jėgos, atokvėpio“, – dalijosi kun. G. Jankūnas apie beveik savaitės susitikimą.

Jis atkreipė dėmesį, jog ten išgirsti klebonų pasidalijimai buvo ne tik „europiniai“: kai kur pasaulyje į bažnyčią sekmadieniais keliaujama po tris valandas arba šv. Mišias tiesiog po medžiais švenčia 5 tūkstančiai!..

Pasak prelegento, tai didžiulis kontrastas mūsų patirtims. Pas mus pasauliečių tarnystės taip neišplėtotos, pasauliečiai kartais nepriima vieni kitų patarnavimų (pvz., pereina į tą eilę, kur Komuniją dalija būtent kunigas), taip lyg norint sustiprinti kunigų galią.

„Reikia Bažnyčios su mūsų gebėjimais ir negebėjimais, su mūsų norais ar nenorais, su mūsų supratimais / nesusipratimais – taip, kaip šeimoje. Aš supratau, kad Sinodinė Bažnyčia yra kviečiama iš salono pereiti į virtuvę – į tikrovę“, – sakė kunigas Gediminas.

Laiškas broliams

„Popiežius Pranciškus šiame susitikime labai dėkojo mums, pabrėžė, kokie esame brangūs. Pajutom tėvišką artumą, rūpestį, kad esame branginami, kad mūsų balsas svarbus, o išeidamas jis pasakė: parašiau jums laiškelį. Su įgaliojimu įteikti savo broliams kunigams. Nustebino, kad tai, kas vyko per keturias dienas, jau gyvai atsispindėjo šiame popiežiaus laiške“, – dalijosi kunigas G. Jankūnas.

Lietuvos delegatas įvykdė popiežiaus Pranciškaus prašymą – perskaitė ir perdavė broliams Kauno arkivyskupijoje Laišką, kuriame Šventasis Tėvas patikina, jog jis irgi keliauja sinodiškumo kelią, laimina visus ir meldžiasi. (Laišką galima rasti ir eis.katalikai.lt >> )

Mokantis kalbėtis ir įžvelgti

Kunigas G. Jankūnas pasiūlė čia pat salėje prie stalelių grupėmis sėdintiems kunigams išbandyti antrąjį Pranciškaus Laiško pasiūlymą – pasimokyti bendruomeninės įžvalgos meno pasitelkiant pokalbio Dvasioje metodą. Dvasininkai priėmė šį pasiūlymą ir išbandė.

Arkivyskupas K. Kėvalas po sinodinių pasikalbėjimų padėkojo konferencijos svečiui, kad suteikė galimybę konkrečiai patirti sinodiškumą kaip bažnytinės bendrystės būdą. „Tikimės kad jis įeis į mūsų įpročius, į mūsų kasdienos susitikimų kultūrą“, – sakė arkivyskupas bei trumpai pristatė pokalbio rezultatus. Kunigai pabrėžė tarpusavio bendravimo svarbą, savo pačių Kristaus sekimo liudijimą bei pasitikėjimą pasauliečiais.

Konferencijoje buvo įteikti arkivyskupo skyrimai >> tėvams redemptoristams, kurie įsitrauks į Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų (Vytauto Didžiojo) rektorato sielovadą, o visai netrukus, spalio 19–27 d., su pasauliečių komanda ves Misijų savaitę Jurbarke. Buvusiam šios bažnyčios sielovados pagalbininkui kunigui Artūrui Kazlauskui skirtos LVK nacionalinio atstovo 2025 metų Jubiliejaus organizavimui koordinuoti pareigos.

Susirinkimas užbaigtas pietumis Kauno kunigų seminarijoje. Kitas kunigų susirinkimas – lapkričio 21 d., prasidėsiantis 10 val. Kauno arkikatedroje šv. Mišiomis už mirusius brolius.

Videoreportažą iš konferencijos kviečiame žr. arkivyskupijos FB paskyroje >> (parengė tėvas redemptoristas Rastislavas Dluhy).

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

BROLIAI SESERYS, šiandien mūsų užduotis – nenusiminti, save dovanoti kitiems meilės būdu ir šitaip mūsų krašte įtvirtinti vienybę, solidarumą per save leidžiant Dievo Dvasiai įeiti į pasaulį, būti Jos kanalu. Dievas ieško tokių liudytojų, kurie gyventų tiesa ir dvasia ir Jo artumą dovanotų pasauliui.
Tegu ŠVENTOJI DVASIA kreipia, džiugina ir drąsina mūsų širdis skelbti Gerąją Naujieną.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Svečių namai

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune