Laisvės sekmadienis Šiluvoje prisimenant Dievo Dvasios veikimą ir žmonių pasirinkimus laisvės keliuose
Paskelbta: 2024-08-25 18:09:12

Nuotraukos – Aurelijos Vaišvilaitės ir Šiluvos parapijos FB (antroji)

Vidurvasario karščiu paženklintą paskutinį vasaros sekmadienį su nemažiau karštomis širdimis ir ištverminga piligrimo malda, dėkodamos Dievui už laisvę, iki pat Šiluvos bazilikos prieš vidudienį atvilnijo dvi eisenos, lydimos Kauno arkivyskupijos bei Šiaulių vyskupijos ganytojų – arkivyskupo Kęstučio Kėvalo, vyskupo Sauliaus Bužausko, vyskupo Eugenijaus Bartulio.

Kauno arkivyskupijos piligrimai rytmetį susitiko prie Katauskių gyvenvietės, antroji jų kelio dalis po trumpo atokvėpio buvo nužygiuota per šilą su Kryžiaus kelio malda prie čia pastatytų koplytėlių mūsų tautos laisvės kankiniams.

Pasiekus šventovę po daugiau kaip dviejų valandų žygio Padėkos už laisvę šventė tęsėsi iškilmingoje Eucharistijoje.

Padėka gynusiems laisvę ir už ją atvykstantiems dėkoti

Jos pradžioje sveikinimą šia proga arkivyskupas skyrė visiems laisvės mūsų krašte gynėjams, partizanams, savanoriams.
Ir, žinoma, nuoširdžiai pasveikino kantriuosius ir ištverminguosius piligrimus – ganytojus, jaunus ir vyresnio amžiaus maldininkus nuo Kauno bei Šiaulių kraštų, jaunuosius savanorius, Jono Pauliaus II piligrimų bendruomenę, Lietuvos bičiulius – kasmetinius eisenų dalyvius – tarptautinės organizacijos TTF narius ir Dievo Motinos komandų (sutuoktinių judėjimo) šeimas bei jų vaikučius, ganytojo pavadintus „ nuostabia, klegančia mūsų Bažnyčia“, taip liturgijoje giedojusį Šiluvos parapijos chorą.

Mūsų laisvės džiaugsmas su padėka Aukščiausiajam ir taikos maldavimais pasauliui ir ypač karo agresiją bandančius atremti broliams ir seserims Ukrainoje „Marijos radijo“ bangomis, internetinėse bei DELFI TV transliacijose sklido po visą Lietuvą, vienijantis į tą patį džiaugsmo šuorą, dabar naujai nuvilnijantį per mūsų šalį, kai prisimename Baltijos kelio 35-metį.

Svarbūs pasirinkimai tikėti ir mylėti

„Šiandienos Evangeliją galėtume pavadinti „Svarbūs pasirinkimai“, – atkreipė dėmesį arkivyskupas Kęstutis Kėvalas savo homilijoje. Jėzaus mokiniams nebuvo lengva priimti Jo mokymą apie Eucharistiją, bet apaštalai parodo nuostabią ištikimybę, išlaiko savo tikėjimą jiems nesuprantamo slėpinio akivaizdoje. Tačiau Dievo žodis kalba ir tai, jog nuo to meto daugelis nebevaikščiojo su Juo. Ganytojas pavadino šią Jn 6, 66 eil. dramatiškiausiu Evangelijos sakiniu.

„Brangieji, mes kartu su Simonu Petru sakome: Viešpatie, pas ką mes eisime?! Tu turi amžinojo gyvenimo žodžius ...“ (Jn 6, 68) – kalbėjo ganytojas, paminėdamas, jog Viešpats mums siūlo du pasirinkimus: gyvenimą su prasme ir gyvenimą be pabaigos. Niekas žmonijai nėra pasiūlęs daugiau. Per du tūkstančius metų Bažnyčios egzistencijoje toji Dievo žodžio sėkla duoda vaisių bendruomenės, kultūros keitimesi, žmogaus gyvenimo atsivertime. Tikėti Mergelės Marijos apsireiškimu pasirinko ir Šiluvos apylinkėse prieš 400 metų gyvenę žmonės.

Savo homilijoje, be to, ganytojas atkreipė dėmesį, jog pasirinkimo tema nuskambėjo ir Pauliaus laiške efeziečiams, skirtame sutuoktiniams, kurie gyvendami šeimoje, ganytojo mintimi, „kasdien daro pasirinkimą mylėti“.

„To meldžiu mūsų brangiems sutuoktiniams“, – sakė arkivyskupas, pabrėždamas, jog gera matyti mūsų šeimas, kurios mums primena ir didžiąją Bažnyčios bei mūsų Tėvynės šeimą, kuriai irgi teko padaryti lemtingus pasirinkimus.

Dievo Dvasia ir žmonių atsiliepimas Baltijos kelyje

„Prieš 35-erius metus Baltijos kraštai padarė pasirinkimą sustoti į kelią ir apjuosti mūsų kraštus tuo nuostabiu maldos, giesmės, stovėjimo būdu, kuris buvo pavadintas Baltijos keliu. Mes grįžtame mintimis stebėdamiesi Dievo Dvasios veikimu ir tų žmonių pasirinkimu – ateiti, sustoti ir paliudyti pasauliui vienybę. Tik Dievo žmogus ir Jo Dvasia galėjo tokiam stebuklui padrąsinti mūsų tautą ir Baltijos regioną. Šis stebuklas primena, kokia svarbi vienybė, Dievo Dvasios galia ir mūsų atsiliepimas“, – kalbėjo arkivyskupas rugpjūčio 25-osios sekmadienį Šiluvos bazilikoje.

Visų laukiame atlaiduose

„Būkite pasveikinti, būkite palaiminti! Nuoširdžiai visų laukiame didžiuosiuose Šiluvos atlaiduose, kur susibūrimo džiaugsmas, vienybės pajauta būtų padrąsinimas liudyti Dievo artumo džiaugsmą Tegyvuoja Lietuva, kurią Viešpats veda tegyvuoja šeimos, kurios lieka ištikimybėje, tegyvuoja Bažnyčia, kuri atsiliepdama į Mergelės Marijos kvietimą garbina jos Sūnų“, – sakė ir kvietė arkivyskupas Kęstutis Kėvalas su džiugia artėjančių didžiųjų Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidų nuotaika (žr. išsamią programą  >> ).

Šilinės Šiluvoje prasidės jau netrukus rugsėjo 6 d. vakaro pamaldomis ir tęsis aštuondienį iki rugsėjo 15 d.

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

BROLIAI SESERYS, šiandien mūsų užduotis – nenusiminti, save dovanoti kitiems meilės būdu ir šitaip mūsų krašte įtvirtinti vienybę, solidarumą per save leidžiant Dievo Dvasiai įeiti į pasaulį, būti Jos kanalu. Dievas ieško tokių liudytojų, kurie gyventų tiesa ir dvasia ir Jo artumą dovanotų pasauliui.
Tegu ŠVENTOJI DVASIA kreipia, džiugina ir drąsina mūsų širdis skelbti Gerąją Naujieną.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune