Baigiant Šilines – apaštalinio nuncijaus Ukrainoje arkivyskupo Visvaldo Kulboko padrąsinimas: „Su Jėzumi nėra ko bijoti.“
Paskelbta: 2024-09-15 17:33:16

Nuotraukos – Agnietės Čisler

Rugsėjo 15-ąją, švenčiant XXIV eilinį sekmadienį, Šiluvoje buvo švenčiama Padėkos diena užbaigiant didžiuosius Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidus, kuriuose daugybė žmonių atliko išpažintį, priėmė Komuniją (buvo išdalyta 26 tūkst. komunikantų).

Per visas jų dienas į Šiluvą atvykstantiems ar tarnaujantiems Dievas dovanojo taikią ir ramią maldos aplinką, be to, ir beveik kasdien besikeitusį orą. Dar kitokia buvo ir ši dėkojimo diena – su mažiau saulės ir su priminimu, jog kai kur pasaulyje, o ir visai čia pat, mūsų kaimynystėje, taikaus dangaus jau trečius metus nemato mūsų tikėjimo broliai ir sesės Ukrainoje.

Brangus Šilinių svečias

Dėl to dar brangesnis buvo Šventojo Tėvo pasiuntinio Ukrainoje – apaštalinio nuncijaus arkivyskupo Visvaldo Kulboko – atvykimas į Šiluvą iš Kyjivo rugsėjo 15-ąją švęsti Šilinių Kauno arkivyskupo Kęstučio Kėvalo kvietimu.

Arkivyskupas V. Kulbokas sakė katechezę, vadovavo Eucharistijos liturgijai, dalijosi ganytojišku žodžiu ir padrąsinimu, kaip nuolat stiprina ir gelbsti Ukrainos gyventojams nuo pat popiežiaus Pranciškaus paskyrimo būti šioje šalyje Šventojo Sosto pasiuntiniu 2021 metais iki dabar, kai jau trečius metus ją krečia karo siaubas.

Vidudienį aikštėje švenčiant Padėkos Eucharistiją arkivyskupas V. Kulbokas atkreipė dėmesį, jog mūsų malda yra konkreti ir maldoje kiekvienas žmogus – nuo ganytojų iki pačių mažiausiųjų – turi teisę pavesti Dievui šį pasaulį.

Prieš Gailesčio aktą arkivyskupas, kuris yra mūsų tautietis (užaugęs Klaipėdoje, vėliau įgijęs pasirengimą ir pradėjęs Bažnyčios diplomatijos tarnybą), atkreipė dėmesį, jog dėkodami už Dievui laisvę Lietuvoje ir brangindami ją atsiprašome (o tai reiškia norą nebekartoti nuodėmių), kad esame šalis lyderė tarp Europos šalių pagal savižudybių skaičių, daugybe abortų.

„Kad Tu, Jėzau, būtum mano gyvybė.“

Homiliją pasakęs arkivyskupas V. Kulbokas, be kita, pasidalijo šv. Jono Auksaburnio pasakojimu apie imperatorių, užklydusį į bažnyčią, kur besimeldę žmonės visai nekreipė į jį dėmesio, nes visi žvelgė į altorių.

„Šie žmonės buvo su Jėzumi. Tai yra visų Mišių tikslas – kad Jėzus prabiltų į mūsų ausis“, – pabrėžė arkivyskupas, atkreipdamas dėmesį į Senojo Testamento žmonių laikyseną – rūpintis šiandiena pasitikint Dievu. Evangelijoje yra kai kas daugiau. Mūsų pagrindas – ne šis gyvenimas. Ji sako: melskis, ir atrasi amžinąjį gyvenimą, atrasi Jėzų.

Toliau savo homilijoje arkivyskupas aptarė, ką reiškia sekmadienio Evangelijoje girdėti Jėzaus žodžiai: „Jei kas nori eiti paskui mane, teišsižada pats savęs...“ (Mk 8, 34).

Tačiau pats Jėzus neišsižada savęs, savo žmogiškojo gyvenimo. Jis miega valtyje... Jis geria vyną Kanos vestuvėse... Pasak arkivyskupo, išsižadėjimas reiškia gyvenimą pagal Tėvo valią, atsižadėjimą savojo „ego“, savo riboto mąstymo, savo baimių.

„Šėtonas atneša mums baimę. Su Jėzumi nėra ko bijoti, – kalbėjo arkivyskupas V. Kulbokas ir baigė homiliją žodžiais, ištartais sau ir kitiems: – Išsižadu savęs, savo baimių, prisirišimų, nuodėmių, egoizmo, pykčio, nevilties, beprasmybės, tuščio laiko leidimo. Šito šiandien išsižadu, kad Tu, Jėzau, būtum mano gyvybė.“

Už laisvę ginančią Ukrainą, jos žmones ne kartą, o ir šią dieną melstasi atlaiduose, kad Dievas dovanotų teisingą ir tvarią taiką, numaldytų karo liepsnas visuose dabar jį kenčiančiuose kraštuose – Ukrainoje, Šventojoje Žemėje ir kitur. Šią Padėkos dieną Visuotinėje maldoje dėkota Dievui ir už arkivyskupo Visvaldo Kulboko tarnystę.

Švenčiamoje Eucharistijoje giedojo Kauno arkikatedros bazilikos choras „In vivo Dei“, vadovaujamas Ramūno Baranausko. Atnašų procesijoje visų vardu duoną ir vyną atnešė jaunieji savanoriai – net 70 jaunų žmonių šiemet dovanojo savo laiką Dievui ir žmonėms Šiluvos atlaiduose.

Jų pabaigą rugsėjo 15-ąją skelbė Švenčiausiojo Sakramento pagarbinimas, procesija į Apsireiškimo koplyčią bei palaiminimas.

 

„Būkit palaiminti!“

„Būkit palaiminti, Viešpaties numylėti“, – sakė arkivyskupas Kęstutis Kėvalas šią baigiamąją atlaidų dieną, nuoširdžiai padėkodamas visiems, kas prie jų prisidėjo darbu, pasidalijo dovanomis. Tai Kauno arkivyskupijos kunigai, nuolat tarnavę klausyklose ar atvykę tarnauti iš visų arkivyskupijos dekanatų, Šiluvos parapijos klebonas, kunigai katechezių rengėjai, diakonai, seminaristai, Šiluvos piligrimų centras, vietos bendruomenė, šeimininkės, zakristijonai, Caritas, LRT, Delfi, „Marijos radijas“, visi vaizdo ir garso operatoriai, Raseinių r. savivaldybė, policijos, greitosios pagalbos tarnybos. Arkivyskupas išvardijo visą eilę rėmėjų ir geradarių – firmų bei asmenų, kurie geranoriškai parėmė savo produkcija, išaugintomis rudens gėrybėmis.

Vakare Bazilikoje buvo dėkojama už 2024 m. atlaidų malones. Arkivyskupas Kęstutis Kėvalas sakė aukojantis šv. Mišias už visus tarnavusius atlaiduose, o savo žodį ypač skyrė jauniems žmonėms. Su nuostabiu liudijimu, kurį jie parodė atlaiduose, arkivyskupas juos padrąsino išeiti į savo aplinkas – į tas „Pilypo Cezarėjas“, kur gali tekti patirti liudijimo išbandymų, reikės ištvermės, kantrybės, meilės kitam žmogui. Jauni liudytojai pakviesti eiti su giedra širdimi į misiją pasaulyje.

 

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

BROLIAI SESERYS, šiandien mūsų užduotis – nenusiminti, save dovanoti kitiems meilės būdu ir šitaip mūsų krašte įtvirtinti vienybę, solidarumą per save leidžiant Dievo Dvasiai įeiti į pasaulį, būti Jos kanalu. Dievas ieško tokių liudytojų, kurie gyventų tiesa ir dvasia ir Jo artumą dovanotų pasauliui.
Tegu ŠVENTOJI DVASIA kreipia, džiugina ir drąsina mūsų širdis skelbti Gerąją Naujieną.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Svečių namai

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune