Kauno gimtadienyje – Kauno Bažnyčia! Džiaugsmas melstis, švęsti ir liudyti (2024 05 25)
Paskelbta: 2024-05-27 12:15:08

Nuotraukos – Ramvydo Romankevičiaus, Roko Snarskio, Kauno arkivyskupijos Šeimos centro, Jono Pauliaus II piligrimų centro bei organizatorių

Palaiminimai

Gegužės 25-ąją dundant Kauno gimtadienio akordams, į miesto šventę su svetinga ir įvairiopa, kas valandą  besikeičiančia maldos programa įsitraukė Kauno Bažnyčia. 

„7 valandos maldos už Kauną ir tave“ laikui Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčioje bei visiems programos rengėjams – Kauno arkivyskupijos bažnytinių institucijų bendradarbiams bei daugybei savanorių – ir visiems kauniečiams pradžioje buvo skirtas šv. Mišių palaiminimas. Specialus arkivyskupo palaiminimas buvo skirtas ir vakare vykusios evangelizacinės programos „Šviesa naktyje“ savanoriams – jauniesiems misionieriams.

Jį suteikęs Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas priminė, kad prekybiniai mainai tarp Hansos miestų viduramžiais prasidėjo prie bažnyčios. Kaunas, vienintelis Lietuvoje, priklausė Hansos miestų grupei. Perkūno namai buvo skirti prekybiniams reikalams, o pirkliai galėdavo melstis greta esančioje Vytauto Didžiojo bažnyčioje. 

Ir kitose bažnyčiose mieste tą sekmadienį melstasi, kad Kaunas būtų susitikimo ir kultūros, mainų ir brolybės, rūpinimosi mūsų bendrais namais vieta.

Daug miesto gyventojų ir svečių iš susidomėjimo, karščio bangos ar lietaus atginti, per miesto gimtadienį aplankė Šv. Jurgio (pranciškonų) bažnyčią Kauno Santakoje. Ne vienas žmogus sustojo trumpai pasimelsti, pasigrožėti stulbinančiu apšvietimu ir gražiu šlovinimu. Ne vienas buvo nustebintas atsinaujinusios bažnyčios, ko dar nebuvo matę. Daugelis uždegė ir žvakutę ar sukalbėjo trumpą maldą.

-----

Kai meldžiasi vaikai

Kauno vaikai, popiežiui Pranciškui tą savaitgalį meldžiantis Romoje su pasaulio vaikais, kartu su seserimi Justina Gruodyte OSB ir Kauno arkivyskupijos Šeimos centro bendradarbėmis meldėsi už gimtadienį švenčiantį savo miestą, tėvelius, svajones. O viena jų auklėtojų dalijosi:

„Buvau su Kauno savivaldybės vaikų globos namų auklėtiniais. Po renginio paklausiau berniuko Ernesto: „Ką supratai?“ O jis šypsodamasis atsakė: „Supratau, kad Jėzus mus myli.“ Vaikus raginau ir mokiau melstis už savo svajones. Vaikai meldėsi, dėkojo už tėvelius, kuriuos turi. Dalyvavo dar viena vaikų globos namų auklėtoja su 3 vaikais, kurią sutikom pakeliui ir pasikvietėm kartu. Tokį puikų neplanuotą susitikimą su kita auklėtoja ir auklėtiniais galėjo suplanuoti tik Dievas. Jaučiausi laiminga sėdami tikėjimo sėkleles į vaikų širdis. Jos sudygs, tikiu. Daugiau tokių renginių“ (Elena, renginio dalyvė).

----

Dovana – maldos paprastumas

Jono Pauliaus II piligrimų bendruomenės giedamos Taize giesmės liejosi miesto gimtadienyje! Tai buvo reta proga kauniečiams išgirsti, kaip šlovina jaunimas, kurį Viešpats pasikviečia prie savęs per piligrimystes, bendraamžių draugystę ir giedojimą kartu.

„Džiaugiamės bendra malda už Kauno miestą! Jono Pauliaus II piligrimų bendruomenė kartu su visais atėjusiais dėkojo ir šlovino Dievą Jo artume! Kokia dovana maldos paprastumas“, – dalijasi Jono Pauliaus II piligrimų centro bendradarbiai.

 

-----

Švenčiant tikėjimą 

„Buvo gera švęsti savo tikėjimą kartu su miestu!“ – sako Kauno arkivyskupijos Jaunimo centro bendradarbiai apie 7 valandų maldos programą miesto šventėje.

„Jaunimo tradicinis maldos ir giesmių vakaras šią dieną emigravo į Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnytėlę. Juk šventėme Kauno miesto gimtadienį!“– dalijasi jaunimas, vėliau pranciškonų kiemelyje kvietęs susitikti ir prie skanėstų stalo – pokalbiams ir šypsenoms. Šioje dalyje nuskambėjo sesers vienuolės Juozapos Živilės Mieliauskaitės SF mokymas „Ant sūpuoklių – tarp laimės ir nelaimės. Arba kaip švęsti gyvenimą?!“, giedojo grupės „Dėl Tavęs“ nariai Deimantė ir Lukas.

-----

Meldžiantis žmonių intencijomis

Kauno arkivyskupijos Pašaukimų sielovados ir akademinės sielovados bendradarbiai, miesto gimtadienyje organizavę ir įgyvendinę „Šviesą naktyje“, kartu su visa komanda (su daugiau kaip 20 savanorių), kaip Jėzaus mokiniai, po du ėjo į miesto gatves nešti Gerosios Naujienos ir kviesti miestiečių į Šv. Jurgio bažnyčią, rašė jų intencijas ir meldėsi už žmones.

Nuo 20 iki 22 val. vykęs evangelizacinis renginys „Šviesa naktyje" patraukė gausų būrį žmonių, kurie su nuostaba domėjosi, kas čia vyksta, dėkojo juos priimantiems savanoriams už atviras širdis, už maldai keliančias giesmes, džiaugėsi šviesų ir dekoracijų grožiu. O daugiausiai susižavėjimo savanoriams kėlė vaikučiai, kurie drąsiai ėjo prie Jėzaus Švč. Sakramente, nešė užrašytas intencijas, degė žvakutes.

Mantas, savanoris, dalijosi: „Renginyje „Šviesa naktyje“ savanoriavau pirmą kartą. Aiškių lūkesčių neturėjau, tiesiog norėdamas prisidėti prie šio renginio, manydamas, kad tai bus eilinė tarnystė. Buvau paskirtas prie palydinčių žmones grupės. Nuostabu buvo matyti būrius žmonių, plūstančius į bažnyčią ir maloniai nustembančius, jog bažnyčioje vyksta tokie gražūs renginiai. Didžiausią džiaugsmą suteikė nutikimas, kuomet užkalbintas ir palydėtas žmogus pats neraginamas atvedė savo draugus, paskatino juos užrašyti maldos intencijas ir jas padėti prie Viešpaties Švenčiausiajame Sakramente. Didis džiaugsmas savanoriauti „Šviesa naktyje“, būti Dievo veikimo liudytoju ir įrankiu.“

----- 

Pradžiugusios širdys

„Man tai buvo vau… nuostabu, gražu, mistiška, šilta. O tie maži vaikučiai ir jaunimas, neapsakomas džiaugsmas. Buvo sunku patikėti, kad tai buvo čia, pas mus, Kauno senamiesty.. Šlovė Viešpačiui, tikrai buvo jaučiamas Jo artumas ir malonė“ (Lina, renginio dalyvė).

„Labai mėgstu dirbti Viešpaties labui! Džiaugiuosi galėdamas savo hobį panaudoti Jo Šventosios Dvasios veikimui! Buvo gera matyti tiek daug džiaugsmingų širdžių, nors ir keletui minučių atėjusių pagarbinti Viešpaties. Te Viešpats veikia kiekvieną taip stipriai, kaip per šį gražų maldos vakarą!“ (savanoris Viktoras, padėjęs organizuoti)

„Buvo nuostabu pajausti gyvą Šventosios Dvasios veikimą renginio metu. Taip pat labai džiugino maldos vienybė, naujos atviros širdys, trokštančios susitikti su Viešpačiu“ (Veronika, renginio dalyvė).

Pagal Kauno arkivyskupijos kurijos Sielovados skyriaus bei institucijų pranešimus parengė

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

BROLIAI SESERYS, šiandien mūsų užduotis – nenusiminti, save dovanoti kitiems meilės būdu ir šitaip mūsų krašte įtvirtinti vienybę, solidarumą per save leidžiant Dievo Dvasiai įeiti į pasaulį, būti Jos kanalu. Dievas ieško tokių liudytojų, kurie gyventų tiesa ir dvasia ir Jo artumą dovanotų pasauliui.
Tegu ŠVENTOJI DVASIA kreipia, džiugina ir drąsina mūsų širdis skelbti Gerąją Naujieną.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune