Pirmąją portretų parodą „Kur slepiasi Dievas?“ pristatantis pašaukimų sielovados savanoris R. Romankevičius: tam įkvėpė Jėzus
Paskelbta: 2024-06-11 13:18:16

Darbo dienomis programuotojas, o laisvalaikiu – entuziastingas akimirkų fiksuotojas, bėgikas, keliautojas, piligrimas, patikimas draugas ir ilgametis Kauno arkivyskupijos Pašaukimų sielovados savanoris, neatlygintinai įamžinęs galybę Bažnyčios renginių. Tai iš Biržų krašto kilęs ir beveik dešimtmetį Kaune gyvenantis Ramvydas Romankevičius. Birželio 20 d. 18.45 val. jis kviečia į debiutinės portretų parodos „Kur slepiasi Dievas?“ pristatymą Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikoje (Žemaičių g. 31A).

Pradėjo nuo tulpių

Pirmosiomis pozuotojomis prieš jo objektyvą paauglystėje tapo kolekcionuojamos tulpės. Jų veislių buvo sukaupęs ne vieną dešimtį. Norėdamas įamžinti pasakišką tulpių grožį, Ramvydas ėmė fiksuoti gėles iš tėčio pasiskolintu juostiniu fotoaparatu. Studijų metais fotografijos užsiėmimas perėjo į naują lygį. Už internetinio puslapio sukūrimą gavęs atlygį, Ramvydas įsigijo savo pirmąjį veidrodinį fotoaparatą, kuris leido labiau pažinti fotografijos paslaptis.

Nors Ramvydas bandė įvairaus žanro fotografiją, ilgainiui suprato, kad jam labiausiai patinka fiksuoti žmonių portretus.

Apie įžvalgią akį turintį fotografą ėmė sklisti kalbos, daugėjo norinčiųjų įsiamžinti asmeninės fotosesijose, įsisuko darbų ratas. Savo kūrybą R. Romankevičius ėmė skelbti prieš kelerius metus sukurtoje instagramo paskyroje „Mėgstu fotografuoti“.

Šiuo metu pašnekovas turi tris fotoaparatus, o nuo fotografavimo pradžios jau padarė daugiau kaip 150 tūkst. kadrų. Ir tai – tik pradžia, mat fotoaparatą jis vežasi beveik visur, kad ir kur keliautų.

Pamoko tapytojas tėtis

Lyginant su peizažais ar architektūros fotografavimu, žmonės fotomenininką žavi tuo, kad yra be galo trapūs ir laikini.

„Saulėlydis yra gražus, bet ne ką mažiau gražesnis jis buvo ir prieš milijoną metų. Gyvūnai irgi gražūs, bet tokie pat jie buvo ir prieš tūkstantmečius. O su žmonėmis – kitaip. Žmones fotografuoti visada įdomu. Jie – unikalūs Dievo kūriniai“, – sakė R. Romankevičius.

Didelį indėlį skatindamas tobulėti jam padarė tėtis Arminas – tapytojas, fotografas. Greičiausiai iš jo ir bus paveldėjęs pajautą menui, grožiui.

„Tėtis tapo dailininko M. K. Čiurlionio stiliumi. Jis ir fotografuoja, filmuoja, yra menininkas. Kaskart jis man pataria nuotraukų spalvų, stiliaus, kompozicijos ir kitais klausimais. Džiaugiuosi šia bendryste“, – kalbėjo R. Romankevičius.
Pašaukimų sielovados savanoris

Per trejus savanorystės metus Kauno arkivyskupijos Pašaukimų sielovados organizacijoje R. Romankevičius neatlygintinai įamžino galybę renginių.

Savanoriauja jis, nes nori realizuoti Dievo duotą talentą fotografuoti, siekia gilinti tikėjimą bendrystėje su kitais. Savanoriauti šioje organizacijoje kartą jį pakvietė aktyvioji, niekada nepailstančioji sesuo vienuolė Loreta Armalytė.

„Pašaukimų sielovados renginius fotografuoju trejus metus. Ši veikla man ypatinga, nes kiekvienu renginiu Dievas veda arčiau savęs ir augina. Dažnai tai vyksta tiesiog stebint kitus savanorius, kaip jie elgiasi vienas su kitu, bendrauja. Per savanorystę Dievas apdovanoja neįtikėtinomis malonėmis. Ačiū Jam už tai!“ – kalbėjo Ramvydas. Jis pažymėjo, kad labiausiai laukia Pašaukimų sielovados organizuojamos vasaros stovyklos. Šįmet keliaujanti pašaukimų stovykla „Meilė lyg audra“ rugpjūčio 1–6 d. vyks prie Baltijos jūros.

Debiutinei parodai įkvėpė Jėzus

2023 m. Ramvydas Romankevičius parengė autorinę parodą „Kur slepiasi Dievas?“. Rezultatu su bičiuliais pasidalijo feisbuke, o birželio 20 d. ji pirmą kartą visuomenei bus pristatyta Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikoje. Iš 15-os nuotraukų čia žvelgia jauni tikintieji, kurie atvirauja, kur atranda Dievą. Atsakymai – patys netikėčiausi: Dievą galima sutikti ne tik bažnyčioje, kituose žmonėse, muzikoje, bet – ir vidury miško!

Nuotraukose lankytojai atpažins Šventojo Kryžiaus (karmelitų), Kristaus Prisikėlimo, Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų), Šv. Antano Paduviečio, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytautinės) ir kitas bažnyčias.

Kaip gimė parodos idėja? Fotografas sako, kad draugams vis darydavo portretus ar profilio nuotraukas, kol vieną dieną susimąstė: kokia šių nuotraukų prasmė?

„Vieną vakarą besimelsdamas susimąsčiau: o kokias fotosesijas rengtų Jėzus? Suvokiau, kad šiek tiek kitokias. Gavau įkvėpimą parengti parodą, kurioje jauni žmonės kalba apie Dievą. Tam įkvėpė Jėzus!“ – kalbėjo R. Romankevičius.

Galbūt prie to prisidėjo ir tai, kad mėgstamiausia Ramvydui Kaune – būtent Jėzuitų bažnyčia, ten dalyvauja sekmadienio 20 val. Mišiose, kur susirenka daug draugų, yra glaudi bendruomenė.

Prieš kelerius metus Ramvydas priėmė Sutvirtinimo sakramentą, pasirinko globėju šventąjį Juozapą, tad rengdamas parodą jautė ir jo globą.

Dievas – visur

Pašnekovas dalijosi, kad uždavęs draugams klausimą, kur jie atranda Dievą, klausėsi skirtingų, įkvepiančių atsakymų. Ramvydas įsitikino – Dievas slypi visur.

„Manęs kai kurie draugai klausė: o kur tu pats atrandi Dievą? Yra daug sričių, bet Dievą tikrai randu žmonių kantrybėje. Kartais būna nelengva priimti situaciją ar kito žmogaus netobulumus. Bet kai užuot išlieję emocijas žmonės išbūna ramūs, man tai atrodo labai brandu. Be abejonės, Dievą randu ir savanorystėje, bendrystėje su kitais tikinčiais žmonėmis žygiuose, stovyklose, ekskursijose, paskaitose, adoracijose. Gera prisidėti prie prasmingų veiklų kartais savo talentu, o kartais tiesiog buvimu. Stipriai Dievą jaučiu ir būdamas vienumoje: pušys, sakų kvapas, kelias prie jūros, smėlis. Naktis, dangaus skliautas, nesuskaičiuojama daugybė žvaigždžių, begalybės jausmas ir supratimas, koks aš mažas visatoje. Vien pagalvojęs apie šiuos dalykus jaučiu, kaip stipriai Dievas mane myli“, – atviravo R. Romankevičius.

Savo paroda autorius siekia parodyti, kad Bažnyčia yra gyva ir joje pilna jaunų tikinčių žmonių. Tą jis itin norėjo pabrėžti parodoje pristatydamas būtent jaunų žmonių portretus. Paroda siekiama paskatinti žmones patyrinėti kitų liudijimus ir įsitikinti, kaip skirtingai kiekvienas atranda Dievo buvimą.

„Skatinu kiekvieną parodos lankytoją iš pradžių susipažinti su parodoje pateikiamais liudijimais, po to pagalvoti ir apie save: o kurgi jūs atrandate Dievą?“ – ragino R. Romankevičius.

Kviečia į parodos atidarymą

R. Romankevičiaus parodos „Kur slepiasi Dievas?“ atidarymas vyks birželio 20 d. (ketvirtadienį) 18.45 val. Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikoje (Žemaičių g. 31A).

„Prisikėlimo bažnyčia man brangi, nes pastatyta kaip padėka Dievui už Lietuvos laisvę. Ši idėja kilo 1922 m. Buvo įdėtos milžiniškos pastangos, renkamos aukos iš visos Lietuvos. Beje, parodoje irgi atpažinsite šią bažnyčią“, – instrigavo pašnekovas.

Renginio dalyviai mielai kviečiami atvykti anksčiau – į 18 val. Mišias, o darbus bus galima apžiūrėti ir prieš tai. Po Mišių iškart vyks parodos atidarymas. Renginio metu turėsite galimybę pabendrauti su parodos autoriumi ir herojais, pasiklausyti klasikinės muzikos ir jaukiai praleisti vakarą.

Autorius viliasi, kad Prisikėlimo bazilika nebus vienintelė eksponavimo vieta. Toliau paroda, tikėtina, dar gausesnė, keliaus į kitas bažnyčias, neaplenkiant ir Biržų krašto, iš kurio kilęs fotografas R. Romankevičius.

Skirmantė Javaitytė 

 

Ganytojo žodis

BROLIAI SESERYS, šiandien mūsų užduotis – nenusiminti, save dovanoti kitiems meilės būdu ir šitaip mūsų krašte įtvirtinti vienybę, solidarumą per save leidžiant Dievo Dvasiai įeiti į pasaulį, būti Jos kanalu. Dievas ieško tokių liudytojų, kurie gyventų tiesa ir dvasia ir Jo artumą dovanotų pasauliui.
Tegu ŠVENTOJI DVASIA kreipia, džiugina ir drąsina mūsų širdis skelbti Gerąją Naujieną.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune