Rugsėjo konferencijoje kunigams pristatyti arkivyskupijos sielovados įvykiai, akcentai ir pagalba parapijų bendruomenėms
Paskelbta: 2024-09-19 16:30:29

Nuotraukos – Kęstučio Patašiaus

Rugsėjo 18 d. pradedant naująjį sielovados sezoną Kauno arkivyskupijos kunigai susirinko į pirmąją rudens konferenciją. Jai vadovavusio arkivyskupo Kęstučio Kėvalo kvietimu Valandų liturgijos Dienine malda susitikimą pradėję dvasininkai vėliau buvo supažindinti su artimiausiais arkivyskupijos sielovados metų akcentais bei įvykiais, sielovadine pagalba – tai, ką svarbu žinoti kunigams, perteikti savo bendruomenėms.

Artėjant Jubiliejui

Arkivyskupas K. Kėvalas atkreipė dėmesį, jog užbaigę Maldos metus keliausime į 2025 m. Jubiliejų. Vasario 28 d. prasidės Lietuvos nacionalinė piligrimystė į Romą, kuri truks iki kovo 4 d. (išsamiau žr. Jubiliejaus kalendorių), kurioje labai kviečiamos dalyvauti parapijų bendruomenės. Kita Šventųjų metų žinia – birželį Kaune švęsime Eucharistinį kongresą (o 2026 m. Vilniuje vyks pasaulinis Gailestingumo kongresas).

2026-ieji – Lietuvos bažnytinės provincijos bei Kauno metropolijos įsteigimo 100-mečio metai. Arkivyskupas atkreipė dėmesį į dar pavasarį pradėtą svarbią iniciatyvą – mūsų šimtmečio istorijos užrašymą, išsaugojimą ir perdavimą ateities kartoms. Parapijų bendruomenių žmonės kviečiami prisiminti ypač laikotarpį apie Bažnyčią sovietmečiu – apie jį žinių itin trūksta. Užrašytų atsakymų (ar pokalbių įrašų) dar laukiama el. p. archyvas@kaunoarkivyskupija.lt (norima parengti Kauno arkivyskupijos 100-mečiui skirtą reprezentacinį leidinį).

Rengiantis 2025-ųjų jubiliejui popiežius Pranciškus yra pakvietęs apmąstyti Vatikano II Susirinkimo Konstitucijas, tad šie metai bus skiriami „Sacrosanctum Consilium“ apie šventąją liturgiją (šįmet Šiluvos atlaiduose aptarta „Dei Verbum“, o prieš metus – „Lumen Gentium“). Ketinama parengti dokumentą dėl liturgijos šventimo ir bažnyčios erdvės sutvarkymo arkivyskupijoje.

Sielovadinė pagalba parapijoms

„Sielovados institucijos dirba parapijoms“, – esminę pastoracijos institucijų darbo kryptį pabrėžė arkivyskupas Kęstutis Kėvalas, o vėliau kunigams pristatė Kauno arkivyskupijos kurijos Sielovados skyriaus bei pagrindinių institucijų – Šeimos, Jaunimo, Katechetikos centrų, Carito – bei akademinės, pašaukimų, piligrimų sielovados veiklą, taip pat specialiąją sielovadą (ligonių sielovadą, suaugusiųjų katechezę, išgydymo tarnystę).

Kurijos Sielovados skyrius koordinuoja sielovados institucijų darbą, didžiuosius arkivyskupijos renginius, vykdo specialius projektus (lanko dekanatus, siūlo mokymus parapijų bendradarbiams). Vykdomos parapijų misijos (jau vyko Kėdainių Šv. Juozapo ir Ukmergės Šv. Petro ir Pauliaus parapijose). Per savaitės susitikimus norima suteikti bendruomenėms dvasinį impulsą. Vilties šventė – tai vieno savaitgalio evangelizacinis renginys (vyko Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo parapijoje).

Apžvelgiant arkivyskupijos Šeimos centro veiklos sritis, paminėtas patobulintas sužadėtinių rengimas. Sužadėtinių kursus (8 susitikimus mažose grupelėse) pasirengusios vesti 60 sutuoktinių porų. Reikšmingas žingsnis į priekį – įgyvendinta sužadėtinių registracijos internete platforma. Siūlomos palaikymo programos kaip pagalba sprendžiant šeimų bendrystės, vaikų auklėjimo sunkumus. Arkivyskupas paragino išnaudoti šiuos susitikimus evangelizacijai.

Arkivyskupijos lūkestis jaunimo sielovadoje – turėti jaunimo lyderius (vadovus) dekanatuose, bent didesnėse parapijose, teikti pagalbą jaunimo katechezei parapijose, vykdyti specialius projektus. Arkivyskupijos Jaunimo centras siūlo eilę renginių, kviečia į juos parapijų jaunimą. Jau suplanuotos „Užtvirtink“ dienos dekanatų sutvirtinamiesiems.

Katechetikos centro uždavinys – įgalinti ir palaikyti tikybos mokytojus ir katechetus. Bus pradėtas katechetų rengimo kursas. Rugsėjo 22 d. sekmadienio Mišiose bažnyčiose bus pristatomi parapijų katechetai ir jiems įteikiami vyskupo kanoniniai siuntimai. Katechetikos centras vykdo pradėtą svarbią jaunimo ir suaugusiųjų registraciją (iki lapkričio 1 d.) įkrikščioninimo katechezei. Jai skirta ir Katechetikos centro parengta pratybų knygelė „Ateikite pas mane visi“.

„Ši registracija yra pagalba organizuojantiems katechezę“, – sakė arkivyskupas, kaip padrąsinimu pasidalydamas sutiktos šeimos papasakota istorija ir padėka. Prieš katechezių pamokas pyko vaikas, pyko tėvai... Bet motina vis dėlto kažkaip susidomėjo, įsitraukė. Ir įvyko stebuklas. Šeima dabar liudija gavusi dovaną: atsivertė vaikas, atsivertė motina ir tėvas, nors šeima tada jau stovėjo prie skyrybų slenksčio.

Carito rūpestis – įgalinti parapijų Carito vadovus, padėti vykdyti karitatyvinę misiją ir specialius projektus. Caritas Kauno arkivyskupijoje nuo spalio pradžios pradės „Dosnumo krepšelių“ akciją. Ši akcija sėkmingai vyko Vilniaus arkivyskupijos parapijose, tikimasi, kad į maisto pagalbą ir pasidalijimą su stokojančiais įsitrauks ir parapijų, kitų bendruomenių, organizacijų žmonės taip pat ir Kauno arkivyskupijoje.

„Mūsų maldos buvo išklausytos“, – sakė arkivyskupas K. Kėvalas, pristatydamas pašaukimų sielovados prioritetus (ypač padėti jaunuoliams atrasti kunigiškąjį pašaukimą) ir pasidžiaugdamas šiemetiniais (išmelstais!) stojimo į seminariją rezultatais bei tuo, kad turime savo arkivyskupijos kandidatą rengtis kunigystei. Klebonai kviečiami bažnyčiose užkalbinti jaunuolius, pakviesti į savaitgalius seminarijose. Svarbi parapijose Šventoji (maldos) valanda už pašaukimus. Pašaukimų sielovadininkai rengia ministrantų stovyklą, Pašaukimų savaitę.

Prasidėjusiais naujais studijų metais aukštųjų mokyklų bendruomenėms susitikimų ir renginių ciklą siūlo akademinės sielovados bendradarbiai. Sekmadienių vakarais 20 val. jėzuitų bažnyčioje vyksta studentų mėgstamos Mišios bei jaunimo susitikimai po jų.

Jono Pauliaus II piligrimų centras pasiekia ir prakalbina žmones per piligrimines keliones į šventoves Lietuvoje ir užsienyje. Labai stipri pagalba arkivyskupijai – Jono Pauliaus II bendruomenėje ugdomi jaunieji savanoriai (pvz., Šilinėse talkino 70 jaunų žmonių).

Prieš dvejus metus buvo įkurtas Šiluvos piligrimų centras. Vienas iš arkivyskupo pabrėžtų prioritetų – Raseinių r. gyventojų įtraukimas, bendradarbiavimas su valstybinėmis institucijomis, puoselėjančiomis religinį turizmą.

Parapijų skelbimai

Arkivyskupas kreipėsi į kunigus su ypatingu prašymu – pasirūpinti parapijų skelbimų lentomis. Jose nurodyti išpažinčių klausymo, Švč. Sakramento adoracijos laiką, taip pat – laiką, kada bažnyčia yra atvira (norima, kad ji būtų atidaryta kuo ilgesnį laiką). Visa ši ir kita informacija apie parapijas, ganytojo paraginimu, turi būti atnaujinta ir arkivyskupijos virtualioje erdvėje – svetainėje www.kaunoarkivyskupija.lt. Klebonai kviečiami pasirūpinti savo parapijų puslapių informacija, skelbiama šioje arkivyskupijos svetainėje, atsiunčiant atnaujinimus el. p. info@kaunoarkivyskupija.lt

Pokalbio ir bendrystės atmosferoje

Konferencijoje dalyvavo atsakingieji šių sričių vadovai, buvo atsakyta į kunigų klausimus. Pokalbio atmosfera pasižymėjusiame susirinkime buvo pasveikinti kunigai jubiliatai, arkivyskupas dar kartą padėkojo broliams kunigams už parodytą bendrystę ir pagalbą Šiluvos atlaiduose.

Numatytos datos kunigų rekolekcijų susitikimams Šiluvoje, Palendriuose. Arkivyskupija taip pat kviečia įvairioms rekolekcijoms pasinaudoti erdve Šv. Jono Krikštytojo centre (Papilio g. 5). 

Kitas kunigų susirinkimas numatytas spalio 17 d.

 

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

BROLIAI SESERYS, šiandien mūsų užduotis – nenusiminti, save dovanoti kitiems meilės būdu ir šitaip mūsų krašte įtvirtinti vienybę, solidarumą per save leidžiant Dievo Dvasiai įeiti į pasaulį, būti Jos kanalu. Dievas ieško tokių liudytojų, kurie gyventų tiesa ir dvasia ir Jo artumą dovanotų pasauliui.
Tegu ŠVENTOJI DVASIA kreipia, džiugina ir drąsina mūsų širdis skelbti Gerąją Naujieną.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Svečių namai

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune