Parodą „Kur slepiasi Dievas?“ pristatęs R. Romankevičius: Bažnyčioje apstu jaunimo (2024 06 20)
Paskelbta: 2024-06-25 15:28:40

Nuotraukos – Karolinos Lebednykaitės ir Gretos Vorobjovaitės-Juškaitienės

Birželio 20 d. Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikoje programuotojas, Kauno arkivyskupijos Pašaukimų sielovados savanoris Ramvydas Romankevičius pristatė debiutinę parodą „Kur slepiasi Dievas?“. Joje – 15 jaunų žmonių, atviraujančių, kur jie atranda Viešpatį. Atsakymai laukia patys netikėčiausi: Dievą galima sutikti ne tik bažnyčioje, kituose žmonėse, muzikoje, žaidžiant šachmatais, bet ir – vidury miško! 

Paroda „Kur slepiasi Dievas?“ Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikoje veiks iki liepos 15 d. Vėliau ji tęs kelionę po kitas Lietuvos bažnyčias.

Nuo šachmatų lentos iki miško – Dievas visur!

2023–2024 m. fotociklas „Kur slepiasi Dievas?“ užfiksuotas Kaune, Kazlų Rūdos r. miškuose ir Panevėžyje. Lankytojai atpažins Kauno Šventojo Kryžiaus (karmelitų), Kristaus Prisikėlimo, Šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų), Šv. Antano Paduviečio, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytautinės) ir kitas bažnyčias.

Kaip autoriui kilo parodos idėja? Prieš 1,5 metų pas jėzuitus jis lankė Šv. Ignaco Lojolos mokymu paremtas dvasines pratybas „Eik į savo kambarėlį“. Maždaug 9 mėn. trukmės pratybų metu reikėjo kasdien melstis, skaityti Šventąjį Raštą, apmąstyti Dievo veikimą savo gyvenime ir pan. Tuo pat metu R. Romankevičius intensyviai fotografavo draugus, bičiulius ir, nors nuotraukos buvo gražios, širdy kažkas vis nedavė ramybės, jautėsi stygius.

„Susimąsčiau: o kokia viso to prasmė? Žmonės pasikeičia profilio nuotraukas, pasidžiaugia, ir viskas. Kažko trūko. Besimelsdamas susimąsčiau: o kokias fotosesijas rengtų Jėzus? Suvokiau, kad kitokias. Gavau įkvėpimą parengti fotociklą, kuriame jauni žmonės kalba apie Dievą. Tam įkvėpė Jėzus!“ – džiaugėsi R. Romankevičius.

Savo debiutine paroda autorius siekia parodyti, kad Bažnyčia yra gyva ir joje pilna jaunų tikinčių žmonių.

Fotografavo herojams artimoje aplinkoje

Rengdamas fotociklą R. Romankevičius kiekvienam parodos dalyviui stengėsi parinkti artimą aplinką arba perteikti žinią panaudojant jų hobius. Viskas prasidėjo nuo pirmosios nuotraukos, kurioje buvo užfiksuota Indrė Vainauskaitė. Ji įamžinta Kauno Šventojo Kryžiaus (karmelitų) bažnyčioje, čia mergina lankosi sekmadieniais, 15 val. aukojamose Mišiose (lotynų kalba, Romos rito ekstraordinarine forma).

„Mišios lotynų kalba man buvo ypatinga, gili Dievo patirtis. Norėjosi šiuo džiaugsmu pasidalyti su kitais. Ramvydas tam suteikė puikią galimybę. Šią parodą įkvėpė Jėzus, tad kiekviena nuotrauka yra sielą paliečiantis Dievo veikimas. Galbūt kažkuriam parodos lankytojui ji taps lemtinga ir įkvėps dar intensyviau ieškoti Viešpaties“, – parodos atidaryme kalbėjo I. Vainauskaitė.

Kita parodos herojė Rūta Godliauskaitė nuotraukoje žvelgia iš Jono Pauliaus II piligrimų centro. Tai – jos širdies vieta.

„Paroda „Kur slepiasi Dievas?“ skleidžia gražią žinią apie mūsų jauną Bažnyčią. Jei bent vienas į Prisikėlimo bažnyčią įžengęs žmogus perskaitys bent vieną liudijimą – bus šlovė Viešpačiui! Džiaugiuosi, kad Dievas Ramvydui prakalbėjo ir kad galėjau pasitarnauti. Buvo malonu fotografuotis Jono Pauliaus II piligrimų centre – tai mano bendruomenės vieta, labai man artima, čia panyru į gilią maldą. Fotografuojama Ramvydo jaučiau ramybę, vadinasi, ši idėja – iš Dievo“, – dalijosi R. Godliauskaitė.

Robertas Petrikas parodoje įamžintas parimęs prie šachmatų lentos. Tai – jo hobis. „Fotografuodamasis ir jau išvydęs rezultatą patyriau daug džiaugsmo. Širdis dainuoja!“ – sakė R. Petrikas.

Darbo dienomis programuoja, laisvalaikiu – fotografuoja

Ramvydas Romankevičius yra kilęs iš Biržų krašto. Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultete jis baigė bioinformatikos bakalauro studijas.

Darbo dienomis Ramvydas – programuotojas, o laisvalaikiu – entuziastingas akimirkų fiksuotojas, bėgikas, keliautojas, piligrimas, patikimas ilgametis Kauno arkivyskupijos Pašaukimų sielovados savanoris. Pirmosiomis pozuotojomis prieš jo objektyvą paauglystėje tapo kolekcionuojamos tulpės, kurių veislių buvo sukaupęs ne vieną dešimtį. Šiuo metu Ramvydui įdomiausia fotografuoti žmones, kurie, anot jo, yra unikalūs Dievo kūriniai. Didelį indėlį skatindamas tobulėti fotografijos srityje jam padarė tėtis tapytojas Arminas Romankevičius. Jis tapo dailininko M. K. Čiurlionio stiliumi, taip pat ir fotografuoja, filmuoja.

Ką Ramvydas nori pasakyti paroda „Kur slepiasi Dievas?“ ?

„Kad Dievas yra! Jis kalba per kitus žmones, jų liudijimus. Labai norėjau parodyti jaunus tikinčius žmones. Bažnyčia gyva! Joje renkasi ne tik garbaus amžiaus sulaukę tikintieji. <...> Skatinu kiekvieną parodos lankytoją susimąstyti: o kurgi jūs atrandate Dievą?“ – ragino R. Romankevičius.

Skirmantė Javaitytė

Ganytojo žodis

BROLIAI SESERYS, šiandien mūsų užduotis – nenusiminti, save dovanoti kitiems meilės būdu ir šitaip mūsų krašte įtvirtinti vienybę, solidarumą per save leidžiant Dievo Dvasiai įeiti į pasaulį, būti Jos kanalu. Dievas ieško tokių liudytojų, kurie gyventų tiesa ir dvasia ir Jo artumą dovanotų pasauliui.
Tegu ŠVENTOJI DVASIA kreipia, džiugina ir drąsina mūsų širdis skelbti Gerąją Naujieną.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune