Šeimų ir jaunimo šventė Šiluvoje, kur auginamas tikėjimas
Paskelbta: 2024-09-14 20:29:45

Nuotraukos – Agnietės Čisler, Tomo Jundulo, Andriejaus Radčenko

„Tai didžiulė tikėjimo šventė! Koks gražus šeimos jausmas!“ – džiaugsmingai Šeimų ir jaunimo dienos piligrimus – ištisą jūrą sakralioje Šiluvos aikštėje rugsėjo 14 d. vidudienį pasveikino Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas.

Ganytojas pasidalijo dėkingumu ir atvykusiems, ir Dievui – kad Šiluvos žemėje, kur pats dangus atsivėrė, mūsų šeimos, jaunimas gali augti tikėjimu.

Sveikinimą arkivyskupas K. Kėvalas skyrė koncelebruojantiems dvasininkams, ypač besirūpinantiems šeimų sielovada, nuolatiniams diakonams bei jų šeimoms. Buvo pasveikinti vyskupijų šeimos centrai, sutuoktiniai savanoriai, ypač padedantys rengti sužadėtinius Santuokos sakramentui, Nazareto, Kanos šeimų judėjimai, Dievo Motinos komandos – visi susirinkusieji, pagal psalmės atliepą, „neužmiršti Dievo stebuklų“.

Susirinko visos kartos

Šią dieną Šiluvoje, galima sakyti, susirinko visos kartos. Atlaidų maldininkais buvo ir patys mažiausi vaikai ant tėvelių rankų, ir žilagalviai seneliai. Prie Lietuvos piligrimų prisijungė ir kaimynai, kasmetiniai Šilinių dalyviai – Seinų ir Punsko lietuviai.

Iškilmingai Šventojo Kryžiaus Išaukštinimo iškilmės liturgijai už šeimas – kad būtų Dievo žodžiu gaivinamos namų Bažnyčios – vadovavo arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ. Giedojo Kauno Vytauto Didžiojo universiteto „Rasos“ gimnazijos choras, vadovai Ramūnas Baranauskas ir Mindaugas Grabauskas.

Meilė, kuria galime patikėti

Sakydamas homiliją, arkivyskupas Lionginas Virbalas pasveikino šeimų žmones – šeimų, kur vieni kitus labai myli, tačiau kaip dažnai ir skaudina. Turime Viešpaties prašyti, kad Jis keistų širdis.

Kryžiaus Išaukštinimo iškilmėje arkivyskupas atkreipė dėmesį, jog iš kryžių, stovinčių prie namų, galima atpažinti čia gyvenant lietuvius. Kartais ir apie savo šeimą pasakoma: tai „mano kryželis“. Tačiau kryžius nėra vien skausmo įrankis. Marija palydi mus prie savo Sūnaus kryžiaus – ant šio kryžiaus Jėzus buvo nukryžiuotas ir prisikėlė.

„Kryžius liudija ne tiek sunkiausią kančią, kiek didžiausią meilę. Dievo meilę. Dievas taip pamilo pasaulį, kad atidavė savo viengimį sūnų, kad kiekvienas, kuris Jį tiki, nepražūtų, bet turėtų amžinąjį gyvenimą (Jn 3, 16) “, – sakė arkivyskupas L. Virbalas.

Šeimos gyvenimas homilijoje buvo pavadintas palaimos vieta, išgelbėjimo erdve, ir kryžius yra jo dalis. Kristaus kryžius leidžia pažinti mylintį Tėvą. Jei gyvenime neišvengiu kryžiaus, tai neišvengiu ir Dievo. Arkivyskupo L. Virbalo žodžiais, kryžius – tai malonės vieta 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę.

„Turėkite kryžių savo namuose – mūsų vilties ir išgelbėjimo ženklą“, – šeimas ragino arkivyskupas L. Virbalas. Pasak ganytojo, Viešpats nuo kryžiaus ištiesia rankas ir apglėbia. Tai meilė, kuria galime patikėti...

Meile gyventi...

Po homilijos vyriausiasis atlaidų ceremonijarijus kunigas Artūras Kazlauskas pakvietė sutuoktinius atlikti jaudinančio akto – čia pat aikštėje kaip Santuokos sakramento valandą susikabinti už rankų, pavadinti vienas kitą vardu ir padėkoti už savo gyvenimo bendrakeleivį. Pasižadėti meile gyventi ir ją liudyti be pabaigos...

Visuotinėje maldoje, be kitų maldavimų, prašyta drąsos, kad Santuoką priimtų ją atidėliojantieji, jai nesiryžtantieji.

Užbaigiant iškilmę, pirmą kartą Šeimų dieną labai iškilmingai septynioms sutuoktinių poroms bei seseriai vienuolei buvo įteikti pažymėjimai, patvirtinantys pasirengimą palydėti sužadėtinius kelyje į Santuokos sakramentą.

Po šv. Mišių vyko Kauno arkivyskupijos Šeimos centro surengta šeimų agapė, susitikimas su Dievo Motinos komandų šeimomis.

Jaunų širdžių atnašos

Pilnutėlė aikštė Mergelės Marijos gimtadienį šventė ir šeštadienio vakaro šv. Mišiose – su jauna Lietuvos Bažnyčia! Į šias šv. Mišias susirinko Kauno arkivyskupijos Jaunimo centro, kitų jaunimo organizacijų jaunieji piligrimai, įvairios jaunimo grupės, jaunimo sielovados lyderiai ir bendradarbiai iš vyskupijų, parapijų.

Šią dieną Kauno arkivyskupijos Jaunimo centro suburti jaunieji piligrimai jau nuo ryto nekantravo keliauti į žygį, o įveikę 7-ių arba 10-ies kilometrų trasą, nešdamiesi savo troškimus, žygiavo Kryžiaus kelio apmąstymuose. Apie Kauno arkivyskupijos Jaunimo dienos programą plačiau žr.  >>

Prie altoriaus jaunimas atnešė savo maldų ir širdžių atnašas – votus (kurie buvo naudojami jaunimo susitikime Vilniuje su popiežiumi Pranciškumi) bei šv. Jono Pauliaus II maldą už pašaukimus (pasibaigus Mišioms išdalytą žmonėms su kvietimu melstis).

Liturgijai vadovavo LVK Jaunimo reikalų tarybos pirmininkas, Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius. „Siekime regimo tikėjimo per darbus ir gyvenimo liudijimą“, – ragino ganytojas savo homilijoje. Joje, be to, pakvietė pasitikrinti, ar nesame akli Dievo darbams. Ar nesame kurti Dievo žodžiui, klausome vidinėmis ausimis tos „Dievo bangos“, kuri ateina iš Dvasios.

Vakare buvo einama Žiburių procesija apmąstant Septynis Mergelės Marijos skausmus, žr. čia >>

 

---

Abi savaitgalio dienas, rugsėjo 14 ir 15 d., Šiluvos aikštėje, Kauno klinikų palapinėje, buvo galima tapti kraujo donorais atliekant praktinį pasitarnavimą artimui, jo sveikatai ir galbūt net gyvybei. 

 

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

BROLIAI SESERYS, šiandien mūsų užduotis – nenusiminti, save dovanoti kitiems meilės būdu ir šitaip mūsų krašte įtvirtinti vienybę, solidarumą per save leidžiant Dievo Dvasiai įeiti į pasaulį, būti Jos kanalu. Dievas ieško tokių liudytojų, kurie gyventų tiesa ir dvasia ir Jo artumą dovanotų pasauliui.
Tegu ŠVENTOJI DVASIA kreipia, džiugina ir drąsina mūsų širdis skelbti Gerąją Naujieną.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Svečių namai

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune