Kaune paminėta Vilties mokytoja Dievo tarnaitė Adelė Dirsytė (1909–1955) (2024 04 20)
Paskelbta: 2024-04-22 14:18:43

Balandžio 20 dieną Kaune buvo paminėtos Dievo tarnaitės Adelės Dirsytės gimimo 115-osios metinės prisimenant ją kaip Vilties mokytoją. Balandžio 14-ąją Adelės Dirsytės gimtadienio paminėjimas vyko jos gimtinėje Šėtos krašte.

Ta proga šv. Mišioms Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje vadovavo Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas, koncelebravo Adelės Dirsytės beatifikacijos bylos tyrimo Vatikane – Romos fazės – postulatorius kunigas Andrius Končius, buvęs beatifikacijos bylos vyskupijos etapo vicepostulatorius kunigas dr. Nerijus Pipiras bei rektorato kunigas Vytenis Vaškelis.

Sakydamas homiliją, kun. N. Pipiras pažymėjo, jog kartais Viešpaties žodžiai atrodo kieti, tačiau ant jų verta statyti savo gyvenimą. Tą paliudijo, pasak pamokslininko, Dievo tarnaitė Adelė. Ji, gyvendama Dievo ilgesiu, nepailsdama skelbė ne tik mokslines disciplinas, bet ir taip reikalingą viltį.

Po šv. Mišių Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos patalpose vyko Lietuvos politinių kalinių bendrijos „Kolyma“ (beje, ši bendrija prieš daugiau nei du dešimtmečius inicijavo beatifikacijos bylos Adelei Dirsytei pradžią ir yra vadinama ieškove šioje byloje) organizuota konferencija. Jos pradžioje trumpą meninę programą „Marija, palaimink mano dieną“ atliko Kauno rajono Jonučių progimnazijos moksleiviai. Keletą muzikinių kūrinių atliko Kauno valstybinio muzikinio teatro orkestro altininkė Renata Surkienė.

Postulatorius kun. A. Končius išsamiai pristatė bylos eigą Vatikane ir perspektyvas. Kun. dr. N. Pipiras savo pranešime dalijosi mintimis, kuo aktuali Adelė Dirsytė šiandienos Europai; kaip ji, tituluojama Vilties mokytoja, gali vilties deficitą išgyvenantį senąjį žemyną pastūmėti grįžti prie savo šaknų ir sielos. XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkė Dalia Poškienė pristatė XXVII knygos mėgėjų draugijos narių Snieguolės (1932–2022) ir Domo (1938–2024) Akstinų asmeninę leidinių kolekciją – parodą apie Adelę Dirsytę, kurią renginiui maloniai sutiko paskolinti Žemaičių krašto muziejus. Renginio metu buvo galima apžiūrėti ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos būstinėje veikiančią ekspoziciją.

Kunigo Nerijaus Pipiro informacija

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune