Arkivyskupijos kronikos nuo 2002 m. archyvas

Seminaras apie priklausomybių prevenciją (2004.11.17)

2004 lapkričio 18, 19:05

Lapkričio 17 d. Kauno senamiesčio vaikų dienos centre gydytojai psichiatrai A. Veryga ir V. Pukelevičienė bei medicinos psichologė A. Adomaitytė Lietuvos vaikų dienos bei šeimos centrų darbuotojams vedė seminarą apie narkomanijos ir kitų priklausomybių prevenciją. Renginio iniciatoriai – Kauno jaunimo narkologijos pagalbos centras, Senamiesčio vaikų dienos centras ir Kauno arkivyskupijos Caritas.

Kauno jaunimo narkologijos pagalbos centro darbuotojas gydytojas psichiatras A. Veryga kalbėjo apie priklausomybės sindromą, apie tai, kaip atskirti bandymus nuo tikrosios priklausomybės, pateikė kai kurių statistinių duomenų. Pasak prelegento, Lietuvoje kiekvienais metais nuo tabako sukeltų ligų miršta apie 7000 žmonių. Tarp jaunimo sparčiai plinta extasy (MDMA) narkotikas. Kalbėdamas apie narkotiką LSD, gydytojas atkreipė dėmesį, kad šis narkotikas sukelia neprognozuojamus poelgius, neretai nuveda į savižudybę. Psichiatras pabrėžė, kad narkotikų vartojimas vis labiau kelia nerimą ir skatina ieškoti būdų, kaip užkirsti kelią jų plitimui Lietuvoje ir padėti jaunam žmogui suvokti, kokie pavojai jo tyko.

To paties centro gydytoja psichiatrė A. Adomaitytė pasidalijo įžvalgomis apie patologinius lošimus ir apžvelgė, kas lemia šios priklausomybės atsiradimą. Anot jos, patologiniais lošėjais gali tapti įvairaus amžiaus vaikai, ypač berniukai. Norint padėti vaikui, būtina kartu su juo ieškoti problemos sprendimo būdų. Prelegentė atkreipė dėmesį į prevencinių programų svarbą bei įtaką užkertant kelią įvairioms priklausomybėms ir akcentavo šeimos, mokyklos, žiniasklaidos bei kitų vyriausybinių ir visuomeninių institucijų bendradarbiavimo šioje srityje svarbą

Medicinos psichologė V. Pukelevičienė kalbėjo apie anoreksiją, bulimiją bei kitus valgymo sutrikimus, ypač žalojančius jaunas mergaites, norinčias žūtbūt sulieknėti, išvardijo tokio noro ir elgesio priežastis bei padarinius. Prelegentė taip pat atkreipė dėmesį, kad daugelis jaunų žmonių pakelia ranką prieš save būdami priklausomi nuo įvairių narkotikų, lošimų, tam įtakos turi žiniasklaida, žemas savęs vertinimas, nesaugumo jausmas, šeimos atstūmimas, draugų nepripažinimas ir kt.