Negimusio kūdikio dieną – medikų paskaitos apie gyvybės vertę
Paskelbta: 2017-11-28 13:48:06

 

Prieš 62 metus Lietuvoje buvo įteisinti abortai, o lapkričio 23-iąją minime Negimusio kūdikio dieną. Šią dieną LSMU akademinės sielovados bendradarbiai kartu su Lietuvos krikščionių medikų bendrija kvietė paminėti prisimenant negimusias gyvybes.

Iš pradžių visi rinkosi į viešąją paskaitą, kurioje pranešimus apie gyvybės vertę skaitė doc. Jolita Palubinskienė, doktorantė gyd. anesteziologė-reanimatologė Aušra Čiginskienė ir misionierius iš Vokietijos Eduardas Gossas.

Doc. J. Palubinskienė kalbėjo apie gyvybės vertę, savo pranešimą pradėdama apibendrinimu, kas yra gyvybė – nuo pačių mažiausių jos dalelių iki jos vertės. Moksliniame gyvybės apibrėžime nekalbama apie gyvybės vertę. Tačiau kiekvienas gali pasakyti, kad gyvybė yra vertybė ne tik todėl, kad mes, žmonės, ją vertiname, bet kad ji savaime yra tokia. Gyvybės vertė neįkainojama. Pasaulyje dažnai bandoma išsaugoti įvairias gyvūnų rūšis, tad kodėl ne visada bandoma išsaugoti jau prasidėjusią žmogaus gyvybę?

Gyd. A. Čiginskienė liudijo iš savo gyvenimo, kaip klostėsi jo aplinkybės, kokios buvo svajonės. Nors kartais atrodė, kad jos žlunga, iš šiandienos perspektyvos matyti, kad tai nutiesė kelią dabarčiai. Šiandien gydytoja turi 5 vaikus ir yra doktorantė. Svajonė tapti medike išsipildė, nors keliskart ir buvo suabejojusi. Gydytoja džiaugėsi, kad tuomet pasirinko savo vaikus ir naujai užsimezgusias gyvybes, o ne karjerą ir darbą.

E. Gossas taip pat kalbėjo iš savo asmeninės patirties ir liudijo, ką reiškia augti gausioje 8 vaikų šeimoje, taip pat turėti nemažą savo šeimą. Su žmona jiedu augina 4 vaikus. Svarbiausia, ką sakė Eduardas, yra tai, jog kiekvieno žmogaus vertė yra neįkainojama ir nė vienas, nebūdamas Kūrėjas, negali suteikti vertės. Niekas kito sukurto kūrinio negali nuvertinti arba suteikti jam vertę pagal savo nuomonę. Tik Kūrėjas savo kūriniams suteikia vertę. Svarbiausia yra mylėti ir vertinti tai, ką turime.

Po pranešimų apie gyvybę visi dalyviai uždegė žvakeles už negimusias gyvybes prie LSMUL Kauno klinikų esančiame fontane. Taip simboliškai buvo paminėta Negimusio kūdikio diena.

 

LSMU sielovados koordinatorė Raimonda JANUŠAUSKAITĖ

Ganytojo žodis

Kūrėjas mus kalbina į savo bendrystę, skatina domėtis kitu žmogumi ir bendruoju gėriu. Esame kviečiami atsiliepti į Dievo kalbinimą, į tą švelnų ir kartu tvirtą balsą. Mums reikalingas konkretus ir aiškus apsisprendimas priimti Dievą į savo širdį ir leistis Jo vedamiems.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune