Vilniaus knygų mugės lankytojams pristatyta Adelės Dirsytės istorija ir ją pasakojanti knyga
Paskelbta: 2023-02-28 17:35:31

Vasario 24 d. Vilniaus knygų mugėje, Jaunųjų skaitytojų salėje, buvo pristatyta sesers Danguolės Gervytės RA ir Jūratės Tamošiūnaitės-Karašauskienės parengta knyga „Adelė. Slapta vaikų draugė“. Tai antroji serijos „Perskaitęs duok kitam!“ knyga, kurią išleido VšĮ Caritas leidykla „Artuma“ (2023). Pirmoji šios serijos knyga apie „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kroniką“ buvo išleista ir taip pat pristatyta Knygų mugėje pernai.

Pristatyme dalyvavo Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas, viena iš knygos autorių dailininkė J. Tamošiūnaitė-Karašauskienė su sūnumi „tyrėju“ Luku, Dievo tarnaitės Adelės Dirsytės beatifikacijos bylos vicepostulatorius kunigas Nerijus Pipiras. Renginį moderavo ateitininkė Karolina Sadauskaitė-Varnelė.

Renginys pradėtas tremtinių daina „Jei ne auksinės vasaros“, kurią atliko Kauno arkivyskupo asmeninis sekretorius ir kurijos vicekancleris kunigas Vincentas Lizdenis. Vėliau kalbėjęs arkivyskupas K. Kėvalas pažymėjo, kad Adelė Dirsytė pirmiausia buvo žmogus, mokėjęs svajoti, kūręs ateitį ir pasitikėjęs Dievu. Būtent pasitikėjimas Dievu jai padėjo ištverti sunkiausias akimirkas.

Dailininkė J. Tamošiūnaitė-Karašauskienė pasidalijo mintimis, kaip kilo ir po truputį buvo įgyvendinta idėja rengti knygą vaikams apie A. Dirsytę. Rengiant ją, pasak dailininkės, teko susipažinti su pagrindiniais A. Dirsytės gyvenimo momentais, juos perteikti jaunajam skaitytojui. Trečiaklasis Lukas su susirinkusiais pasidalijo tuo, kas jį sudomino „sekant Adelės Dirsytės pėdsakais“.

Renginio pabaigoje beatifikacijos bylos vicepostulatorius kunigas N. Pipiras paprasta ir vaikams suprantama kalba trumpai papasakojo, kas tai yra beatifikacija, ką veikia postulatorius ir vicepostulatorius, kodėl svarbu ieškoti Adelės Dirsytės pėdsakų. Kunigas taip pat paminėjo, kad šiemet minime Adelės Dirsytės sudarytos tremtinių maldaknygės „Marija, gelbėk mus“ 70-metį. Beje, vasario 23 d. dailininkai Konstantinas ir Jūratė Karašauskai organizavo edukaciją vaikams. Šie patys galėjo pasidaryti knygelę, kurios formatas primintų kitą toli nuo Lietuvos pasirodžiusį maldų rinkinėlį „Viešpatie, globok mano tautą“.

Kunigo Nerijaus Pipiro informacija

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune