Šiluvoje – jungtinės Bažnyčios pajėgos! Malda už kunigų ir vienuolių įsipareigojimą liudyti ir skelbti
Paskelbta: 2024-09-12 08:16:44

Nuotraukos – Giedriaus Germanavičiaus

„Broliai ir seserys, koks džiaugsmas jus matyti saulės nutviekstoje Šiluvoje, kur susirinkome melstis ir dėkoti už pašaukimo dovaną!“ – džiaugsmingai sveikino Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas, sakydamas, jog kunigai ir vienuoliai – tai jungtinės Bažnyčios pajėgos! (Į šiuos ir vėliau kitus sveikinimus piligrimai atsiliepė plojimais.)

Šiais pasveikinimo žodžiais iškilmingą Eucharistiją Šiluvos aikštėje pradėjo arkivyskupas Sielovados ir pasišventimo Dievui dieną – išskirtinę atlaiduose, pasižyminčią į ją iš visos Lietuvos susirinkusių kunigų ir brolių bei sesių vienuolių gausa šventovės erdvėse, o labiausiai – jų bendra malda. Ši malda tradiciškai prasidėjo Apsireiškimo koplyčioje, kur jungtinis kunigų ir vienuolių choras pasveikina Mergelę Mariją sugiedodamas iškiliausią Rytų Bažnyčios himną – Akatistą.

Sveikinimai tarnaujantiems Lietuvoje ir už jos ribų

Prie kunigų iš visos Lietuvos rugsėjo 11-ąją prisijungė ir tarnaujantieji užsienyje – Airijoje, Anglijoje, Australijoje, Estijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Švedijoje. Vokietijoje – drauge su LVK delegatu užsienio lietuvių katalikų sielovadai arkivyskupu Lionginu Virbalu SJ.

Iš Šiluvos aikštės arkivyskupas K. Kėvalas pasiuntė šventinį sveikinimą tiems Lietuvos kunigams, kurie šiemet švenčia amžiaus ar kunigystės sukaktis. Ypatingas pasveikinimas buvo skirtas atvykusiam kunigui Povilui Svirskiui (Panevėžio vyskupija) – jam netrukus 100 metų, lygiai tiek, kaip ir konsekruotai Apsireiškimo koplyčiai Šiluvoje!

Šiluvos piligrimai šią dieną turėjo neeilinę galimybę atpažinti ir suskaičiuoti, kokia daugybė pašvęstųjų tarnauja jiems Bažnyčioje.

Šiluvoje apsilankė vyrų kongregacijų broliai – jėzuitai, pranciškonai, kapucinai, karmelitai, Tiberiados broliai, dominikonai, benediktinai ir kt.

Šeima arkivyskupas pavadino seserų būrį daugiau nei iš dvidešimties vienuolinių moterų kongregacijų. Tai Kauno benediktinės, eucharistietės, vargdienės, Šventosios Šeimos, Marijos Krikščionių Pagalbos dukterys, basųjų karmeličių, Gailestingojo Jėzaus ir kitų pašvęstojo gyvenimo bendruomenių seserys. Anglų kalba buvo pasveikintos Mataros Viešpaties ir Mergelės Marijos tarnaičių seserys užsienietės.

Kiekviena pašaukimo istorija nuostabi

Homiliją sakęs Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, LVK Vienuolijų reikalų komisijos pirmininkas, su savo broliais ir seserimis sakė norintis tik pasidalyti mintimis apie pašaukimą ir atkreipė dėmesį į šiandien neretai girdimus nusiskundimus, jog turime nedaug pašaukimų. Tačiau, kaip sakė ganytojas, ir Jėzaus mokinių pradžia buvo negausi – tik 12 Jėzus pasišaukė artimiau su Juo būti, Juo sekti. Ir tik vėliau mokiniams buvo duota galia skelbti Evangeliją, gydyti.

„Pašaukimo istorija visada yra nuostabi“, – sakė vysk. L. Vodopjanovas apie kunigų pašaukimus – jei išgirstume, tai pamatytume, kokia skirtinga ir kartu neįtikėtina yra kiekvieno jų pašaukimo istorija; pvz., vieni užaugo tikinčiose šeimose, o kiti – visiškai ne. Čia buvo pacituota nuncijaus arkivyskupo Georgo Gänsweino mintis, kažkada pasakyta kunigų rekolekcijose, jog kiekvienas pašaukimas remiasi patirtimi, o vėliau įvyksta Viešpaties asmeninis pakvietimas ir asmeninis žmogaus atsiliepimas. „Nuostabu, kad Dievas pasirenka tai, ką Jis nori, ko Jam reikia, ir siunčia į tarnystę nešti Gerąją Naujieną“, – kalbėjo vysk. L. Vodopjanovas.

Homilijoje seserys ir broliai paraginti prisiminti pašaukimo pradžią – įsimylėjimo laiką, kurį panašiai patiria vienas kitą mylinti pora, kai tiesiog buvo gera būti su Viešpačiu neskaičiuojant laiko – gera buvo būti bažnyčioje, joje kažką veikti, ir tas buvimas jau buvo Viešpaties kuždesys.

Stenkitės būti pastebėti Jėzaus ir labiausiai rūpintis tuo, ką dėl Jo nuveikti, ką nuveikti dėl žmonių – dėl jų sielų išganymo – raginta homilijoje. Maža to – būti su Viešpačiu 24 valandas, panašiai kaip tėvai, kurie negali būti atostogose nuo savo vaikų.

„Tik Viešpats, o ne vyskupas daro kunigą gerą“, – sakė vysk. L. Vodopjanovas padėkodamas tikintiesiems už jų maldas, palaikymą, paprašė tolesnės ištvermingos maldos už Viešpaties vynuogyną. Pabrėžė visiems reikalingą sugrįžimą prie Viešpaties – tada Jis vėl duoda džiaugsmo ir jėgos, Jo artumas aplanko žmogų.

 

Visi esame sielovadininkai

„Tėvas yra paruošęs išlieti savo Dvasią ant kiekvieno žmogaus, kad kiekvienas galėtų tarti: „Viešpaties Dievo dvasia su manimi, nes jis patepė mane“ (plg. pranašą Izaiją). Mums, krikščionims, įprasta vadintis pateptaisiais, mes drąsiai kviečiame Šventąją Dvasią, kad Ji įžengtų į mūsų gyvenimą, nes esame Jėzaus išlaisvinti“, – be kita, sakė arkivyskupas Kęstutis Kėvalas vakaro šv. Mišiose, į kurias žmonės taip pat gausiai atskuba po darbų dienos. Jose, be kitų piligrimų iš įvairių kraštų, meldėsi ir Nacionalinio Kauno dramos teatro bendruomenė, pradedanti 105-ąjį gyvavimo sezoną.

Homilijoje arkivyskupas atkreipė dėmesį, jog Dvasia duota, kad pateptieji būtų pilni malonės ir meilės. Jėzus gailėjo žmonių ir Jam rūpėjo, kad būtų, kas gydytų žaizdas, įkvėptų ramybės, dovanotų laisvę. Suvargusius žmones matė ir Marija Šiluvos apylinkėse, norėdama padrąsinti juos naujam Dievo garbinimui. Kūdikis ant Marijos rankų skelbia troškimą, kad ir mes Jį priimtume į savo rankas, priglaustume prie savo širdies. „Marija žiūrėjo į mus su viltimi, ji nematė mūsų kaip prarastų“, – viltingai drąsino arkivyskupas K. Kėvalas.

Arkivyskupas, be to, atkreipė dėmesį į mūsų krašto besitęsiančią pagundą – būti be džiaugsmo, niūriems, jaustis bejėgiškiems. Todėl meldžiamės už kunigus, pašvęstuosius, kad jie pirmieji dovanotų džiugesį ir viltį. O ir visi pašaukti būti sielovadininkais savo šeimose, jauniems žmonėms, liudyti jiems laisvę, savo parapijų bendruomenėse kurti bendrystės džiaugsmą.

Sutinkant Šiluvos piligrimus

Rugsėjo 11-ąją Eucharistijoje giedojo Jurbarko parapijos, Kauno sakralinės muzikos mokyklos, Šiaulių Šv. Jurgio bažnyčios chorai. Jų talentas tapo svarbia dalimi didžiulio jungtinio Dievo garbinimo choro, kurį atlaiduose sudaro kasdien į Mišias atskubantys chorai, ansambliai, choristai, vargonininkai, orkestrai iš įvairių Lietuvos parapijų, organizacijų.

Šilinėse jau giedojo Babtų, Domeikavos, Jonavos, Kauno jėzuitų, Raseinių, Šiluvos, Ukmergės parapijų, Žemaičių Kalvarijos bazilikos, Šiaulių katedros chorai. Šilines praturtino Kauno valstybinis bei muzikinio teatro kolektyvai, LR policijos orkestras ir choras „Sakalas, kariuomenės orkestras ir choras „Aidas“. O mišrusis choras „Veritas“ ir solistas Mindaugas Zimkus šeštadienį pakvies į sakralinės muzikos koncertinę programą  >>.

Su atvykstančiais į Šiluvą savo tarnyste per visus atlaidus dalijasi kunigai ir seserys vienuolės. Beveik dešimtis Kauno parapijų kunigų, taip pat tėvų vienuolių sutinka žmones klausyklose Apsireiškimo koplyčioje, Bazilikoje ar tiesiog aikštėje, kur nuolat rikiuojasi eilutės. Kunigai tarnauja ir palapinėje „Turiu Tau laiko“, pasikalbėdami su žmonėmis, kurie atvyko į Šiluvą su savo gyvenimo klausimais, sunkumais. Šiluvoje tarnauja ir dekanatų kunigai, atvykstantys numatytomis dienomis su bendruomenių žmonėmis. jaunieji seminaristai nuolat tarnauja vesdami Rožinį, Kryžiaus kelią, kurį norintieji gali keliauti per Šiluvos šilą. 

„Dei Verbum“ – šios Dogminės konstitucijos skyriai kasdien pristatomi katechezėse ir pasidaljimuose, diskusijose, paakinant katalikus gilinti tikėjimo pažinimą. Katechezes jau sakė kun. Martynas Povylaitis SC, vyskupas Saulius Bužauskas, kun. Gediminas Jankūnas, kun. Algirdas Akelaitis,

Kasdien Šiluvoje galima sutikti tarnaujančių seserų. Jos padeda ir Gerojo Ganytojo katechzėse >> .Tai šių atlaidų naujiena, kai su tėveliais atvykę vaikai randa jiems skirtų užsiėmimų valandėlę.

Rugsėjo 12-ąją atlaiduose švenčiama Mokslo ir ugdymo diena >> 

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

BROLIAI SESERYS, šiandien mūsų užduotis – nenusiminti, save dovanoti kitiems meilės būdu ir šitaip mūsų krašte įtvirtinti vienybę, solidarumą per save leidžiant Dievo Dvasiai įeiti į pasaulį, būti Jos kanalu. Dievas ieško tokių liudytojų, kurie gyventų tiesa ir dvasia ir Jo artumą dovanotų pasauliui.
Tegu ŠVENTOJI DVASIA kreipia, džiugina ir drąsina mūsų širdis skelbti Gerąją Naujieną.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Svečių namai

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune