Moksleivių ir mokytojų piligrimystės džiaugsmas ir pamokos Šiluvoje. Lietuvos vaikų maldose – pagrobtų Ukrainos vaikų vardai
Paskelbta: 2024-09-12 20:08:09

Nuotraukos – Otilijos Galvelytės, Giedriaus Germanavičiaus

Rugsėjo 12-ąją jau nuo dienos pradžios vaikai ir vyresni moksleiviai, gimnazistai pildė atlaidų miestelį džiaugsmo, šypsenų ir geros nuotaikos. Šiluvos šventovė sujudo, suklego – piemenėlius užkalbinusi Marija šioje žemėje, kaip pasakoja seniausia rašytinė jos istorija (kan. M. Sviekausko, apie 1651 m.), susikvietė mūsų amžiaus vaikus.

Pradinukų atnašos – už Ukrainos vaikus

Šįmet pirmą kartą Šiluvoje per švietimui ir ugdymui skirtą dieną surengtos atskiros pamaldos mažiausiems – apie 700 vaikų iš visos Lietuvos tądien atvyko į pirmąsias, 10 val., šv. Mišias aikštėje, kur su pradinukais bei darželinukais šventė ir homiliją sakė vyskupas Saulius Bužauskas (be kita, buvęs ir Pal. Teofiliaus Matulionio gimnazijos Vilniuje kapelionas). Giedojo Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos ir Pal. Jurgio Matulaičio Montesori mokyklos jungtinis pradinukų choras.

Ganytojas pamokė vaikus, kaip gražiai pasveikinti Mariją jos gimtadienio šventėje paprasta maldele „Sveika, Marija“, be to, pasidalijo ir savo prisiminimais, kaip jis pats, būdamas mokinukas, su brangiomis jam močiute ir teta mielai keliaudavo į Šiluvą.

Atnašų procesijoje atnešta labai jautri atnaša: švenčiant popiežiaus Pranciškaus paskelbtus Maldos metus, Montesori mokyklos vaikai atvežė į Šiluvą ir atnešė prie altoriaus surašytus konkrečius vardus dalies Ukrainos vaikų, kurie per karą buvo pagrobti ir išvežti ir iki šiol vis dar negali grįžti į namus. Taip Lietuvos vaikai paliudijo savo pasiryžimą melstis už kiekvieną kenčiantį vaiką, o sykiu ir su visais pasidalijo skausmu savo širdelėse bei troškimu, kad kiekvienas prisidėtume, įsipareigodami melstis už tuos vaikus, kuriems dabar ypač sunku – dėl karų ir konfliktų būnant priverstiems likti be savo tėvelių, šeimų, namų...

Keliaudami į Šiluvą (kai kurie gal pirmą kartą gyvenime), dalyvaudami Eucharistijoje, moksleiviai patyrė kitokį mokymosi laiką, kitokį buvimą su bendraamžiais. Šiluvos istorija, o ir dabartis su Ukrainos karo tikrove šią dieną jiems prakalbėjo labai gyvai.

Už ugdymo bendruomenes kaip žinių ir vertybių židinius

Ir juos visus – aikštėje klegančius pačius mažiausius pradinukus, vyresnius moksleivius, gimnazistus, jų mokytojus, taip pat dėstytojus, visas mokymosi įstaigų – mokyklų, gimnazijų, kolegijų, universitetų – bendruomenes ir jų vadovus, kunigus mokyklų kapelionus iškilmingoje vidudienio Eucharistijoje pasveikino Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas. Visos bendruomenės ir ypač pasirinkusios katalikiškąją ugdymo kryptį užtartos meldžiantis bendra intencija – kad jos būtų žinių ir žmogiškųjų bei dvasinių vertybių perėmimo židiniai.

Vėliau liturgijai vadovavęs arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ išvardijo visą eilę jaunųjų piligrimų iš pačių įvairiausių Lietuvos mokyklų, gimnazijų – Vilniaus, Kauno. Marijampolės, Panevėžio, Alytaus, Girkalnio, Šiluvos ir kt. Moksleiviai, pasipuošę savo uniformomis, kita bendruomenių atributika, džiugiai ir drąsiai atsiliepdavo į jiems skirtą asmenišką pasveikinimą.

Dievo žodį skaitė bendraamžiai jaunuoliai. Evangeliją pagal Joną – Jėzaus Gimimo istoriją paskelbė diakonas Darius Chmieliauskas. Giedojo Kauno „Vyturio“ gimnazijos choras, vadovės Vita Rusteikienė ir Violeta Belevičiūtė.

Arkivyskupas L. Virbalas Eucharistijos pradžioje parengė moksleivius Gailesčio aktui, parinkdamas jų supratimui tinkančių sąsajų: mes gyvenime, kaip ir krepšinyje, kartais „nepataikome“ savo žodžiais, darbais, poelgiais, tačiau Dievas savo gailestingumu viską „nunulina“.

Trys „d“

 

Homiliją arkivyskupas taip pat adresavo moksleiviams, jiems paaiškindamas, kad jie atvyko į Šiluvą švęsti net dviejų švenčių – Marijos gimtadienio ir jos vardo dienos (rugsėjo 12 d. Bažnyčia šventė Švč. Mergelės Marijos Vardą). Vėliau aptarė su vaikais tris mus su Dievu siejančius žodžius: tai dovana, draugystė ir darbas. Ganytojas skatino vaikus gyvenimą priimti su dėkingumu ir kitiems dovanoti savo talentus, gebėjimus. Kvietė palaikyti gyvą bendravimą, neapsiriboti virtualia erdve, o geriausias draugas visada liks Jėzus. Paragino būti darbščius, negailėti dirbant pastangų. Ir palinkėjo patirti džiaugsmo!

Daug atvykusių piligrimų ir moksleivių priėmė šv. Komuniją. Nemažai vaikų, dar nepriėmusių pirmųjų sakramentų, rikiavosi į eilutes, norėjo būti asmeniškai ganytojų palaiminti.

Vakaro šv. Mišiose melstasi, kad kunigai ir diakonai, katechetai ir tikybos mokytojai skaitytų bei studijuotų Šventąjį Raštą, būtų vaisingi Dievo žodžio skelbėjai.

„Marija, Įsikūnijusio Žodžio Motina, užtark mus pas Viešpatį, kad Jo Žodis ugdytų mumyse išmintingą ir įžvalgią širdį, kad galėtume vykdyti Jo meilę iki mažiausių paliepimų, iki mažiausių brolių ir sesių“, – šia invokacija užbaigė savo homiliją Vilniaus arkivyskupijos vyskupas augziliaras Arūnas Poniškaitis. Vakaro Mišiose giedojo Kauno Šv. Antano Paduviečio ir Švč. Trejybės bažnyčios choras.

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

BROLIAI SESERYS, šiandien mūsų užduotis – nenusiminti, save dovanoti kitiems meilės būdu ir šitaip mūsų krašte įtvirtinti vienybę, solidarumą per save leidžiant Dievo Dvasiai įeiti į pasaulį, būti Jos kanalu. Dievas ieško tokių liudytojų, kurie gyventų tiesa ir dvasia ir Jo artumą dovanotų pasauliui.
Tegu ŠVENTOJI DVASIA kreipia, džiugina ir drąsina mūsų širdis skelbti Gerąją Naujieną.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Svečių namai

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune