ŠILINĖS. Pristatomas INTERAKTYVUS PASAKOJIMAS apie Šiluvą ir knyga „LOBIS. Slapta kelionė į Šiluvą"
Paskelbta: 2023-09-04 16:11:03

Šilinių atlaiduose – rugsėjo 8, 9, 10, 13 ir 14 dienomis 10 ir 16 valandą Šiluvos piligrimų centre – bus pristatoma VšĮ „Artumos“ leidyklos nauja knyga „Lobis. Slapta kelionė į Šiluvą“.

Tai trečioji įkvepiančios serijos „Perskaitęs duok kitam“ knyga (su dovana – žaidimu) vaikams ir visai šeimai, kūrybingai pristatanti Šiluvos istoriją bei tą lobį, kurį atras čia atkeliaujantieji šiandien.

Mūsų laukia interaktyvus pasakojimas mažiems ir dideliems apie Šiluvos istoriją bei susitikimas su knygos autorėmis ses. Danguole Gervyte ir Jūrate Tamošiūnaite-Karašauskiene.
(N. B. rugsėjo 9 d. pristatymas prasidės 16.15 val.)

Su knygos autorėmis taip pat galėsime susitikti „Artumos“ leidyklos palapinėje. Vaikus kviečiame žaisti stalo žaidimą „Kelionė į Šiluvą“, kurį sukūrė Mykolas Karašauskas. Žaidimą galite įsigyti kartu su knyga.

Smagus didelis žaidimas Jūsų lauks ir šalia „Artumos“ palapinės! Nepraeikite pro šalį!

-------------------------

Plačiau apie knygą

Šiluva šiandien, lyginant su XVII amžiumi, labai pasikeitusi, bet žmonės ir toliau čia renkasi. Kartu su nauju šios knygos veikėju, kuriam parinkome senovišką vardą – Jonas Išmisločius, leisitės tyrinėti, kaip atsirado šis miestelis, kodėl žmonės kasmet keliauja melstis prie Mergelės Marijos paveikslo ir nori pamatyti akmenį, virš kurio pastatyta koplyčia, kur buvo slepiama lobių skrynia... Sužinosite, kas peršovė kryžių, kaip elgetos pernešdavo caro laikais draudžiamą lietuvišką spaudą, kodėl ir kaip XX amžiuje sovietai gaudė piligrimus, keliaujančius į Šiluvą, kaip jaunimas pabėgdavo nuo milicijos ir ką apie tai sakė jų mokytojai...

Ar visa, kas pasakojama apie Šiluvą, yra tiesa – sunku pasakyti, ne visus faktus po tiek daug metų galima patikrinti. Kai kurie istoriniai įvykiai aplipo įvairiomis legendomis, nes dažnai pasakotojai norėjo išryškinti vieną ar kitą mintį, pabrėžti jos svarbą žmonių tikėjime. Todėl ir mes pirmiausia norime susitelkti į tai, ką žmonės patiria Šiluvoje, kodėl ji mums svarbi. Juk eidami pėsčiomis, mindami dviračiais ar važiuodami automobiliais į Šiluvą, visų pirma leidžiamės į dvasinę kelionę. Nors istorijos tyrinėtojai kai kuriuos faktus pavadintų tik legenda ar žodine tradicija, bet Šiluvos garsu ir populiarumu niekas negali suabejoti.

Knyga nėra istorijos vadovėlis, nors daug kur palikome tikrus liudytojų vardus, iliustracijose naudojami autentiški vaizdai, nuotraukos. Veikėjų figūras dailininkė piešė planšete, o paskui perkėlė į tikras senovines nuotraukas, kad jos padėtų įsivaizduoti tai, apie ką skaitote.

Šią knygą galima skaityti iš abiejų pusių. Jei versite nuo pirmos dalies – sužinosite senąją Šiluvos istoriją, kaip buvo statomos bažnyčios, kiek sveria votai – padėkos ženklai, sukabinti prie stebuklingojo paveikslo, kaip maldingų kelionių metu vykdavo turgus Šiluvoje... Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, gyvenimas apvirto aukštyn kojom, todėl ir knygelę reikia apversti ir skaityti nuo galo. Ten istorija apie XX a. piligrimų laukusius išbandymus. O Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, Šiluvoje apsilankė net pats popiežius Jonas Paulius II, dabar paskelbtas šventuoju.

Knygelės aplanke rasite dovaną – žaidimą „Kelionė į Šiluvą“. Drauge su bičiuliais ar šeimos nariais galite patirti nuotykį – žaisdami pabūti piligrimais. Ir ten dar kartą suprasim, kad kelyje piligrimai ne tik sutikdavo plėšikų, alkdavo, nerasdavo nakvynės, bet ir patirdavo dvasinių išbandymų – piktojo gundymų, tikėjimo abejonių, aplaidumo...

Nukeliavę į Šiluvą, visais laikais žmonės suprasdavo, kad leistis į piligriminę kelionę yra verta. Mūsų širdys čia keičiasi – tampa geresnės, atidesnės ir atviresnės Dievui bei žmonėms. Tad keliaukime drauge ir į Šiluvą, ir knygelės puslapiais!

Knygos autorės sesuo Danguolė Gervytė ir Jūratė Tamošiūnaitė-Karašauskienė


 

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune