Pas Viešpatį iškeliavo kunigas ŽYGINTAS VESELKA (1949–1982–2023)
Paskelbta: 2023-06-20 10:52:08

2023 metų birželio 19 dieną, eidamas 75-uosius metus, Kaune po sunkios ligos mirė Butkiškės ir Juodaičių parapijų klebonas kunigas Žygintas Veselka.

Kunigas Žygintas Veselka gimė 1949 metų kovo 9 dieną Kaune, pamaldžių praktikuojančių katalikų šeimoje. Šeimoje augo du sūnūs. 1956 metais Žygintas įstojo į Kauno 18-ąją pradinę mokyklą, o 1960 metais perėjo į Kauno 4-ąją aštuonmetę mokyklą. Tada pradėjo patarnauti ir Šventosioms Mišioms gimtojoje Kauno Šv. Antano Paduviečio parapijos bažnyčioje. 1965 metais perėjo į Kauno Salomėjos Nėries mokyklą, kur mokėsi vienerius metus. 1967 metais pradėjo dirbti šaltkalviu ir iki 1970 metų dirbo Kauno automatizacijos priemonių ir Radijo gamyklose. 1970 metais buvo pašauktas tarnybai į sovietinę armiją, iš kurios grįžęs vėl dirbo Radijo gamykloje. Tada brendo ir jo pašaukimas į kunigystę. Kadangi Žygintas nebuvo baigęs vidurinio mokslo, 1974 metais jis įstojo į Kauno 5-ąją neakivaizdinę vidurinę mokyklą, kurioje baigė vidurinės mokyklos kursą.

Į Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją Žygintas įstojo 1976 metais ir ją baigė 1982 metais. Kunigu įšventintas tų pačių metų birželio 6 d. Pirmoji jo kunigiškosios tarnystės vieta buvo Kauno Švč. Jėzaus Širdies (Šančių) parapija, kur po šventimų buvo paskirtas vikaro pareigoms. 1984 metų gegužės 23 dieną paskirtas Kelmės parapijos vikaru, tačiau ten jam teko darbuotis tik kiek daugiau nei pusę metų. 1985 metų sausio 24 dieną buvo paskirtas Ukmergės Šv. Petro ir Povilo parapijos vikaru. Ten jam teko susidurti ir su savarankišku parapijos administravimu. 1985 metų gegužės 25 dieną, paliekant vikaro pareigose, jis buvo paskirtas ir Bukonių parapijos administratoriumi. 1986 metų rugpjūčio 1 dieną gavo paskyrimą administratoriaus pareigoms Kurklių ir Užunvėžio parapijose. Ten darbavosi beveik dvylika metų, kol 1998 metų balandžio 22 dieną buvo paskirtas Vandžiogalos parapijos klebonu. Deja, Vandžiogaloje nesusiklostė jo santykiai su lenkiškai kalbančių tikinčiųjų bendruomene, ir galiausiai pats kunigas Žygintas pasiprašė perkeliamas į kitą parapiją. Į šį prašymą buvo atsižvelgta ir 1999 metų balandžio 6 dieną jis gavo paskyrimą Babtų ir Panevėžiuko parapijų klebonu. Ten darbavosi iki 2006 metų gegužės 26 dienos, kai buvo paskirtas Butkiškės ir Juodaičių parapijų klebonu. Čia ir darbavosi ištisus 17 metų. Pabaigoje, jausdamas silpnėjančią sveikatą, prašė arkivyskupo iškelti jį kur nors altaristo pareigoms. Į jo prašymą buvo atsižvelgta ir 2022 metų birželio 24 dieną jis buvo paskirtas Jurbarko parapijos altaristu, tačiau dėl nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių ten nenuvyko. Paklusdamas savo dvasinei vadovybei ir jausdamas atsakomybę parapijiečiams toliau liko darbuotis savo parapijose.

Kunigas Žygintas Veselka visuomet buvo ištikimas Katalikų Bažnyčios mokymui, reikalaudamas jo laikytis, už ką kartais buvo kaltinamas nepamatuotu griežtumu, tačiau savo širdyje visuomet jautriai išgyvendavo visas nesėkmes ar nesupratimą, su kuriuo susidurdavo pastoraciniame kelyje. Nežiūrint išorinio įspūdžio gyvai domėjosi Bažnyčios gyvenimo naujovėmis.

Kunigo Žyginto Veselkos žemiškieji palaikai pašarvoti Butkiškės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Laidotuvių Šv. Mišios aukojamos ketvirtadienį, birželio 22 dieną, 12 valandą, po kurių jis bus palaidotas Kauno Panemunės kapinėse šalia savo artimųjų.

Amžinąjį atilsį duok ištikimam savo tarnui, Viešpatie!

Kauno arkivyskupijos kurija

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune