Misijų susitikimai Kaune: meilė ir viltis turi likti stiprios! (2023 06 20–21)
Paskelbta: 2023-06-21 21:48:29

Kaune vykstančiose Miesto misijose, jų pirmosiose dienose su apsilankiusiais kauniečiais Kauno arkivyskupija, jos svečiai misionieriai dalijosi žinia, jog meilė gali būti ištikima, o viltis – neprarandama.

„Jūsų meilė gali išlikti stipri – nesvarbu, prieš kiek metų esate susitikę, ką esate kartu patyrę“ –  pirmąjį Miesto misijų vakarą Kaune birželio 20 d. sakė Scottas ir Donna Underwoodʾai iš JAV, daugiau kaip 30 metų puoselėjantys šeimą, tarpusavio santykius, yra užauginę 4 vaikus.

Šią įmanomos išsaugoti per gyvenimą meilės žinią išgirdo pirmieji Misijų savaitės dalyviai kauniečiai, šeimos, sužadėtiniai, susidomėję pakvietimu užsukti į „Skliautų“ kavinę, pasiklausyti ir pamąstyti apie santuokinį gyvenimą, jo prozą ir poeziją – ko santuokoje yra daugiau?

„Kadangi įsigalės neteisybė, daugelio meilė atšals. O kas ištvers iki galo, bus išgelbėtas“, – priminė svečiai apie šių dienų pavojų perspėjančias Evangelijos pagal Matą eilutes (24, 12–13). Scottas ir Anna meilę santuokoje susiejo su sąmoningu kasdieniu apsisprendimu mylėti savo antrąją pusę.

Svečiai sutuoktiniai pasidalijo ir asmeniškais išbandymais, kai dėl šeimos išsaugojimo teko palikti įprastą aplinką ir priimti iššūkį kuriam laikui persikelti iš JAV į Airiją. Šeimos vyras liudijo, kaip bėgantys metai atskleidė jam tikrąjį, gilų sutuoktinės grožį, kaip per gilėjantį santuokinį ryšį vis giliau pažino Dievo meilę.

Pirmajame Misijų savaitės koncerte skambėjo jau ne pirmą kartą savo dovanomis Kaune pasidalijančio kunigo Erasto Murausko atliekama dainuojamoji poezija – savo autorinės kūrybos, žinomų poetų tekstais ir iš perduoto kalinio raštelio.

Nuo scenos jaukiame senamiesčio kampelyje jau prigyjančiu pavadinimu „Papilio g. 3 kiemelis“ dalytasi ir apie gyvenimą, savo kelią, kuris buvo nuvedęs kunigą vaikystėje ir į sovietinį vaikų internatą.

Pasak vakaro svečio, kai sunku, svarbiausia – viltis, nes kai jos nelieka, pasaulis tampa pragaru. O šviesiausios mintys, geriausi tekstai, žinomo Šiluvos parapijos klebono žodžiais, gimsta tada, kai žmogus patiria didelių išbandymų ir kabinasi į Dievo ranką.

Birželio 21-ąją kiemelyje prie „Al Cantucio“ restorano „tapybišką“ vakarą išskirtinai moterims surengė misijų viešnia Ilona Wetterud. Latvė, gyvenanti Švedijoje, pasidalijo ir savo kūryba, kurią plačiau pristato parodoje Kauno arkikatedroje, ir savo asmeniška gyvenimo istorija.

Dailininkė liudijo apie 30 metų kentėjusi viena savo skausme, liūdesyje. Pasak jos, kai nematai išeities, grimzti giliai į savo gyvenimo pragarą.Tačiau per vaizdinius, vizijas ir sapnus, per ypatingus ženklus, sutapimus, kūrybą Dievas ją kalbino, augino. Prieš akis susitikimo dalyvėms vėrėsi tokių patirčių kupina gyvenimo istorija, o jos pasakojimą dailininkė „iliustravo“ ir savo paveikslais.

Kad ir kas benutiktų gyvenime, žinokime, kad Dievas dengia mums stalą (pagal 23-iąją psalmę: „Tu padengi man stalą mano priešų matomoje vietoje“, 5 eil.). Jei tau atrodo, kad esi viena, Dievas yra tavo Tėvas. Visada Juo pasitikėkite. Nepasiduokite, pasitikėkite Dievu iki galo – šitaip po ilgų metų savęs ir Dievo ieškojimų bei atradimų šiandien dailininkė Ilona Wetterud drąsina moteris.

„Jėzus – tikras vyras, pavyzdys, kokie turėtume tapti, skirtingai nei sako pasaulis“, – jau „vyriškame“ susitikime birželio 21 d. „Bernelių užeigoje“ dalijosi mintimis ir atsakė į vyrų klausimus Scottas Underwoodʾas.

Misionierius, sutuoktinis bei tėvas, žinomas Viešpaties šlovintojas, giesmių kūrėjas ir atlikėjas, be kita, išsakė ir praktinių patarimų vyrams: svarbiausia su mylimu žmogumi dalytis mintimis ir jausmais, o daugiausia dėmesio šeimoje vyras turi skirti žmonai ir vaikams, o ne draugams. Vyrai turi ne tik patys mylėti savo žmonas, bet ir parodyti pavyzdį vaikams. Sutuoktiniai santuokoje yra įsipareigoję visam likusiam gyvenimui.

Pasak svečio, „kieti“, geidulingi, pikti vyrai iš moterų perspektyvos nėra tokie, kokių jos norėtų. Šventasis Raštas sako: „Melsk Dievą, kad tau duotų akis, žiūrinčias tik į savo žmoną.“

Susitikimą Scottas užbaigė malda, jog šiame kasdienės konkurencijos, kovos laike vyrai žvelgtų į Jėzų – tik Jis per  Šventąją Dvasią gali duoti vyriškos stiprybės.

Prieš arkivyskupijos globėjo gimtadienį, kurį švęsime birželio 24-ąją, duris atveriantis arkivyskupijos kiemelis bei „Harmonija“, vadovaujama Gyčio Murausko, trečiadienio vakarą sukvietė maestro Vytauto Kernagio muzikos gerbėjus. O jais esame turbūt visi, tad ir kiemelis buvo gausus klausytojų.

Antradienio ir trečiadienio vakarus užbaigė valandėlė su Dievu ir šlovinimo laikas Šv. Jurgio bažnyčioje pas brolius pranciškonus su bendruomene „Gyvybės medis“ bei šlovinimo grupe „Osana“.

Misijos tęsis dar dvi dienas, programa čia >> .


 

 

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

 

 

Katalikų medijų centro parengtus vaizdo reportažų įrašus iš susitikimų kviečiame žr. čia:

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune